Elbphilharmonie Hamburg sportweekend

Het sportweekend van MAX Vandaag: de mooiste goal van het jaar, ‘kroegsporten’ en Hamburgs wonder van architectonische schoonheid

Voetbal, wielrennen, Formule 1, hockey, schaatsen, atletiek, rugby: de ware sportliefhebber heeft elk weekend wel genoeg om van te genieten. Maar waar moeten we nu echt voor thuisblijven? Onze analisten Robbert en Hein blikken op deze plek vooruit op het sportweekend.

Hein: Laten we meteen beginnen met het voetbalgeweld, Robbert. Want ik geloof dat we deze week de mooiste goal van dit seizoen hebben gezien.

Robbert: Welke van de 2 bedoel je, Hein? Die ‘Rooney-kopie’ van Garnacho van Manchester United tegen Everton? Die weergaloze omhaal waar Pickford – toch de keeper van Engeland – alleen maar naar kon kijken? Of bedoel je die onnavolgbare knal van PSV’er Saibari tegen Sevilla op woensdagavond? We zijn hoe dan ook wel verwend afgelopen week, want ook Davy van den Berg van PEC Zwolle voegde weer eens een nieuw meesterwerkje toe aan zijn toch uitpuilende ‘prachtige doelpuntenkabinet’.

Hein: Qua moeilijkheidsgraad ga ik voor de omhaal van Garnacho op Goodison Park. Maar qua lading en waarde heb ik nog veel meer genoten van de volley van Saibari in Estadio Ramón Sánchez Pizjuán, Sevilla. Vraag over een jaar of 10 maar aan een willekeurige PSV-fan waar hij of zij was op woensdag 29 november 2023, je krijgt waarschijnlijk de mooiste verhalen over deze wonderbaarlijke Champions League-avond. 

Robbert: Ik hoop dat ik over 10 jaar hetzelfde kan zeggen na afloop van de Nations League-kraker Engeland-Nederland bij de voetbalvrouwen vanavond in een uitverkocht Wembley. Het Engelse elftal van bondscoach Sarina Wiegman heeft al 2 wedstrijden verloren, dus de druk ligt op hen. Dat betekent natuurlijk niet dat het Oranje van Andries Jonker geen druk zal voelen. Het wordt een spannend slot in deze poule, waarin de rol van België allesbehalve is uitgespeeld. Onze zuiderburen hebben eerder zowel van Nederland als van Engeland gewonnen. Maar jij zag toch nog een regeltechnisch uitvluchtje richting kwalificatie voor de spelen voor de Engelsen, Hein? Ik meen me zoiets te herinneren.

Hein: Schotland is al uitgeschakeld, maar heeft er wel baat bij als Engeland bovenaan in de poule eindigt. Als Engeland uiteindelijk een ticket voor de Olympische Spelen pakt, gaat het als Team Great Britain naar Parijs, samen met de Schotten dus. Het schema in de laatste speelronde: Nederland-België en Schotland-Engeland… Als de Oranje Leeuwinnen met 1 goal verliezen op Wembley, is het onderling resultaat tussen Nederland en Engeland gelijk en kan het ook nog op doelsaldo aankomen. Of België gaat als 3e hond met het spreekwoordelijke been heen. Genoeg spanning inderdaad, net als op de coëfficiëntenlijst. Het is continu stuivertje wisselen met Frankrijk, in de race om plek 5. Maar Frankrijk worstelt en komt voorlopig boven, mede dankzij een zure 4-3 nederlaag van Ajax in Marseille.

Robbert: Laten we ook niet het WK handbal van de vrouwen vergeten! Dat wordt gehouden in Denemarken, Noorwegen en Zweden. In die sport zijn we sinds een aantal jaren echt een topland geworden. Het wereldkampioenschap in 2019 blijft een onvergetelijk hoogtepunt in de Nederlandse sport. Nederland zit in speelstad Fredrikshavn (Denemarken) in een groep met Argentinië (uitslag 41-26 gisteravond), Congo en Tsjechië. Dat mag toch geen al te grote problemen gaan opleveren?

Hein: 3 van de 4 teams uit de poule gaan door naar de volgende ronde, dat zou inderdaad moeten lukken.

Robbert: Behalve wereldbekerwedstrijden lange baan in Stavanger dit weekend, is er mogelijk al de 1e schaatsmarathon op natuurijs. Winterswijk wilde die primeur beleven, maar is van een koude kermis thuisgekomen. Ze hebben een unieke skeelerbaan die zich leent voor een snelle bevriezing. Alleen is het ijs lang niet dik genoeg.

Hein: Mooie timing, want het is het begin van de meteorologische winter. Nog maar 14 nachtjes slapen voordat het WK darts in Alexandra Palace weer begint. En ondertussen kunnen de snookerliefhebbers al genieten van Ronnie O’Sullivan en de zijnen, op het Open Britse Kampioenschap in York. Veredelde kroegsporten, vinden velen. Maar een mooie Century of een negendarter, het kan net zo fraai zijn als de nu al historische comeback van PSV in Sevilla.

Robbert: Als toegift heb ik nog de loting voor het EK voetbal (m) in Hamburg morgen. Dat gaat geheel in stijl plaatsvinden, namelijk in het wonder van architectonische schoonheid, de Elbphilharmonie. Heel benieuwd welke tegenstanders Virgil & co gaan treffen volgend jaar.

Hein: En zo zijn we weer terug bij het voetbal. Met dit weekend ook nog de Eredivisie-topper Feyenoord-PSV. De nog altijd foutloze Eindhovenaren kunnen tot 10 punten uitlopen… De cirkel is rond, alsmede deze column. Veel kijkplezier dit weekend!

(Foto: Odd Andersen/AFP)

Geef een antwoord