Joy Beune transponder sportweekend

Het sportweekend: vergeten transponder, verboden blote enkel en de wielrenner die zijn fiets vergeet

Voetbal, wielrennen, Formule 1, hockey, schaatsen, atletiek, rugby: de ware sportliefhebber heeft elk weekend wel genoeg om van te genieten. Maar waar moeten we nu echt voor thuisblijven? Onze analisten Robbert en Hein blikken op deze plek vooruit op het sportweekend.

Hein: Het is alvast tijd om terug te blikken, Robbert: tot zover het Europese voetbal in 2023. PSV door in de Champions League, Feyenoord naar de Europa League, Ajax gaat verder in de Conference League en AZ is klaar over de grens.

Robbert: Ajax is door, naar de Conference League. Maar het had wel 6-1 kunnen zijn tegen AEK Athene, in plaats van 3-1. Ik wil niks afdoen aan Akpoms 2 goals, maar die 3 (!) maal alleen op de keeper deed hij wel heel erg slecht. Hij leek haast wel op Jhonny van Beukering, voor wie dat nog wat zegt. Op zulke momenten zie je toch wel dat Brobbey normaal gesproken de onbetwiste nummer 1 voor de spitspositie is. AZ ligt eruit. Jammer voor hen, maar dat is natuurlijk niet gisteravond tegen Legia Warschau gebeurd. Ze hadden eigenlijk al in de eerste poulewedstrijd in september hun kansen verspeeld, toen ze in Bosnië met 4-3 verloren van Zrinjski na een 0-3 ruststand.

Hein: Wat is jou het meest bijgebleven van het Champions, Europa en Conference League-geweld de voorbije maanden?

Robbert: Ik heb veel leuks gezien, vooral bij PSV. Soms stierven ze van de mazzel, zoals bij die rode kaart van Ocampos van Sevilla, wat de wedstrijd in hun voordeel liet kantelen (2-3). Ik denk dat het vooral de hand van trainer Peter Bosz geweest, die naar eigen zeggen met zijn beste selectie ooit werkt, maar zelf steeds met de juiste wissels op het juiste moment wist te komen. Tegen Arsenal thuis (1-1), in de wedstrijd waar niks meer op het spel stond, blonken die wissels ook weer uit. Ik denk dat ze bij Ajax flink spijt hebben dat ze hem in januari (2023) niet al gestrikt hadden, toen hij al beschikbaar was. Dan zouden ze daar nooit zo in de miserie zijn gekomen. Feyenoord begon goed in de Champions League, maar is ver teruggevallen. Denk dat de nederlaag tegen PSV ook diepe sporen heeft nagelaten, ook bij de soms wat ontdaan ogende trainer Arne Slot. Dat zag je vorig jaar toch niet.

Oranje Leeuwinnen Nations League Olympische Spelen Parijs 2024
Lees ook: Oranje Leeuwinnen naar de Olympische Spelen, ondanks controversiële Nations League-opzet? Zo zit het

Hein: En dan is het ook alweer tijd voor de laatste Eredivisie-speelronde van het jaar, met een kraker op de zondagavond. Eigenlijk een waardeloze tijd, maar voor AZ-PSV ga ik wel zitten. Blijft de koploper uit Eindhoven ook in wedstrijd 16 onkreukbaar? En kunnen de winterbanden, of 4-seizoenenbanden desnoods, alvast onder de platte kar? Want Feyenoord wisselt ook in eigen land hoge pieken met diepe dalen af. Titelprolongatie is wel heel ver weg. En Ajax is aan de beterende hand, maar ligt na een historisch slechte start al te ver achter voor de schaal. Of zorgt de nummer 3 uit Alkmaar toch nog voor enige spanning in de competitie?

Robbert: Hein, zullen we, in een weekendje van rust, bij het schaatsen nog even de Wereldbekerwedstrijd van afgelopen weekend in Polen nabespreken? Ik zag Joy Beune een diskwalificatie veroorzaken bij de winnende achtervolgingsploeg van de vrouwen. Ze had haar transponders niet om haar enkels zitten… Die dingen zijn nodig bij de tijdwaarneming. Zoiets geloof je toch niet? Dat is bijna hetzelfde als je schaatsen vergeten aan te trekken. Mijn zoons hadden vroeger zo’n jochie in hun voetbalelftal dat steevast zijn kicksen vergat in te pakken in zijn voetbaltas. Maar dan kun je tenminste nog doorgaan als team. Nu was het meteen over en uit voor de dames. Zonde! Bondscoach Rintje Ritsma was er verbolgen over en gaat een oppas naast die arme Joy zetten. Maar – dat zei hij er wél bij – het team met Beune reed wel geweldig. Nu de mannenploeg nog, waar Roest niet eens bij wil aansluiten, zo’n zooitje vindt hij het. En dat vindt Ritsma dan weer wel een probleem. En terecht!

Hein: Ik moet opeens terugdenken aan Rabobank-Spanjaard Óscar Freire, een wielrenner die ooit is vergeten om zijn fiets mee te nemen… Of zijn schoenen, zijn shirt, zijn paspoort en zijn noodpaspoort. Zich verslaapt voor een ploegenpresentatie. De weg kwijtraakt tijdens een parcoursverkenning. Tijdens de Brabantse Pijl vraagt hoe ver het nog is, om dan alsnog de sprint te winnen. En belangrijk detail: ook nog 3 keer wereldkampioen geworden. ‘Óscar is onvervangbaar. Er is één sprankje hoop. Misschien vergeet hij wel te stoppen’, aldus Thijs Zonneveld ooit in NRC. Natuurlijk zijn het mooie anekdotes, omdat je in het wielrennen voor zoiets niet meteen gediskwalificeerd wordt. Maar het transponderverhaal van Joy Beune is natuurlijk diep treurig en volstrekt amateuristisch. Nog niet zo lang geleden naast een gouden medaille gegrepen, vanwege een blote enkel. En nu dit, het is niet te filmen.

Robbert: We waren vorige week zo blij met onze handbalvrouwen die hun poule op het WK met gemak wonnen. Maar toen moesten ze in de kwartfinale meteen tegen Angstgegner, handbalgrootmacht Noorwegen, dat ook nog thuis speelde. Toen was het feestje helaas afgelopen. Ze gingen eraf met duidelijke cijfers, 29-23. Had Rafael van der Vaart in elk geval zijn meissie Estavana Polman weer snel thuis. In Studio Voetbal biechtte hij een paar dagen eerder nog op dat hij steeds vaker naar vrouwenvoetbal kijkt. Wij ook, Hein. Volgende week gaan we samen naar Ajax-Bayern in de Johan Cruijff Arena. Want MAX is graag daar waar de actie is.

Hein: Champions League-voetbal bij de dames, daar heb ik inderdaad goede verhalen over gehoord. Dus dat wil ik graag eens met eigen ogen aanschouwen. Zeker na de verdienstelijke 1-1 in München, waarmee de Amsterdamse dames nog alle kans op overwintering hebben. Wordt vervolgd.

(Foto: Vincent Jannink/ANP)

Geef een reactie