Jeffrey Hoogland wereldrecord sportweekend

Het sportweekend van MAX Vandaag: Nederlands wereldrecord op Mexicaanse wielerbaan, alles zelf geregeld

Voetbal, wielrennen, Formule 1, hockey, schaatsen, atletiek, rugby: de ware sportliefhebber heeft elk weekend wel genoeg om van te genieten. Maar waar moeten we nu echt voor thuisblijven? Onze analisten Robbert en Hein blikken op deze plek vooruit op het sportweekend.

Hein: Zullen we toch deze column beginnen met waar we vorige week geëindigd zijn, Robbert? Met ‘mijn’ WK rugby dus? Ik heb ervan genoten en hopelijk hebben de Eredivisie-voetballers en -trainers ook gekeken. Want qua omgang met de scheidsrechter kunnen de meeste voetballers wel wat van de rugbyers leren.

Robbert: Ik ben het helemaal met je eens, Hein. Maar – moet ik eraan toevoegen – voetballers kunnen ook heel zorgzaam en meelevend zijn als het gruwelijk misgaat, zoals afgelopen weekend toen NEC-spits Bas Dost in Alkmaar out ging, door wat nu een ontstoken hartspier blijkt te zijn. Tegelijkertijd zag ik dat in het tennis soms de gemoederen ook (te) hoog kunnen oplopen. Daniil Medvedev kan al niet meer meedingen naar de positie van de nummer 1 van de wereld, omdat hij in het masterstoernooi Parijs-Bercy, de laatste voor de WTA Finals, zich vreselijk heeft laten kennen. Hij kreeg het daar zelfs aan de stok met het publiek. Al zijn focus raakte hij kwijt en daarmee ook de wedstrijd. Hij verloor van Dimitrov. De Nederlanders hebben het goed gedaan trouwens. Mooi om te zien hoe Griekspoor Djokovic er bijna onder had. Echt maar net niet. Jammer van de uitschakeling van Van de Zandschulp. Je blijft toch met het gevoel zitten dat er meer in had gezeten. Maar je mag constateren dat we de laatste tijd weer een beetje beginnen mee te tellen in het mannentennis.

Hein: Heb je ook nog het interview met Lasse Schöne gezien? De gebeurtenissen rondom Appie Nouri, Daley Blind en nu Bas Dost, hij heeft het allemaal van dichtbij meegemaakt. Zoiets gaat je natuurlijk niet in de koude kleren zitten, dus ik snap heel goed dat hij twijfelt over zijn loopbaan. Maar laten we het gauw over de mooie kanten van de sport hebben, in een succesvolle week voor de Nederlanders. De tennissers hebben zich laten zien in Parijs, we zijn (weer eens) wereldkampioen korfbal en Jeffrey Hoogland heeft het kilometerrecord op de wielerbaan verpulverd.

Robbert: Hoogland had z’n recordpoging ook nog eens helemaal zelf georganiseerd met z’n vriendin Shanne Braspennincx. Zelf de fondsen binnengehaald en de hooglandbaan in Mexico geregeld, plus de dienstdoende jury. Waar zie je nog zoveel zelfredzaamheid in de sport? Blijven we even bij het wielrennen, zij het in een totaal andere discipline. Komend weekeinde is het EK veldrijden in het Franse Pontchâteau. Al voor de 3e keer daar. Hebben ze geen andere plek om te crossen daar? Ook iets wat hetzelfde zal blijven, is dat Fem van Empel de grote favoriet is bij de vrouwen. Ze heeft alle wedstrijden waaraan ze heeft meegedaan dit seizoen al gewonnen.

Hein: Laten we hopen dat het in elk geval door kan gaan, ijs en weder dienende. Het NK Tegenwindfietsen in Zeeland is ook al afgeblazen, omdat het juist te hard waait… Nog even terug naar de Oranje Leeuwinnen die, zoals verwacht, 6 punten hebben gepakt in het Nations League-tweeluik met Schotland. Op koers voor de Olympische Spelen, maar er kan nog een curieus scenario in de poule ontstaan, ten koste van de Leeuwinnen. Omdat poulegenoten Schotland en Engeland als Groot-Brittannië naar de Spelen gaan, kan het zomaar gebeuren dat Schotland de laatste wedstrijd van Engeland expres moet verliezen. Hopelijk krijgen de Engelsen het niet cadeau op 5 december.

Robbert: In de Eredivisie is Ajax onder nieuwe trainer Van ’t Schip aan het proberen van die onderste plaats weg te komen. Verder zie ik weinig interessante wedstrijden daar dit weekend, alhoewel FC Utrecht-FC Twente leuk is, omdat Utrecht-trainer Jans het tegen zijn oude club moet opnemen. Zondag is ook de prestigieuze marathon van New York. Na op 27 km in de marathon op het WK atletiek in Boedapest te zijn uitgevallen, wil Abdi Nageeye, winnaar van Olympisch zilver in Tokio, revanche op zichzelf nemen. De start is om 15:00 uur Nederlandse tijd.

Hein: Ajax is de rode lantaarn in elk geval weer kwijt en krijgt een makkelijker programma de komende weken. Het lek is zeker nog niet boven, maar de ergste pijn lijkt wel achter de rug in Amsterdam. Als ik kijk naar de weersvoorspellingen, wordt het een weekend om lekker binnen te blijven en sport te kijken. Naar Max Verstappen bijvoorbeeld, die in São Paulo voor 17 zeges in 20 GP’s kan gaan, absurde cijfers. Verder raad ik het EK judo nog aan, ook met het oog op de Olympische Spelen. Voor de Nederlandse judoka’s is het alvast een toernooi om niet te snel te vergeten. Door storm Ciarán is hun vlucht uitgevallen en hebben ze de hele rit naar Montpellier in een busje af moeten leggen.

(Foto: Luis Ramirez/EPA)

Geef een reactie