Feyenoord AZ beker sportweekend

Het sportweekend: is de bekerwinnaar nu al bekend?

Voetbal, wielrennen, Formule 1, hockey, schaatsen, atletiek, rugby: de ware sportliefhebber heeft elk weekend wel genoeg om van te genieten. Maar waar moeten we nu echt voor thuisblijven? Onze analisten Robbert en Hein blikken op deze plek vooruit op het sportweekend.

Winnaar van de KNVB Beker nu al bekend?

Hein: Is de bekerwinnaar nu al bekend, Robbert? 2,5 maand voor de finale in De Kuip?

Robbert: Cambuur? Ik zou het trainer Henk de Jong, die van ver is teruggekomen, zo gunnen.

Hein: De loting voor de halve finales is zaterdagavond pas. Maar ik denk dat het bekeravontuur van Feyenoord sowieso in De Kuip gaat eindigen…

Robbert: Je bedoelt door de haast spreekwoordelijke thuisloting? Voor de beker spelen ze echt altijd thuis en dat is gunstig. Hoe kan dat toch?

Hein: Inderdaad opvallend dat ze zo vaak thuisvoordeel hebben in de beker. En als ze de finale in de eigen Kuip halen, is Feyenoord natuurlijk ook favoriet. Het blessureleed van steunpilaren als Justin Bijlow, Gernot Trauner en Quinten Timber is dan wel een driedubbele aderlating. De Europese wedstrijden tegen Angstgegner AS Roma komen er natuurlijk ook weer aan. We gaan het zien, na de bekerloting van zaterdag. Wat kunnen we qua sport nog meer verwachten dit weekend, naast het NK Klunen in Sneek?

Arantxa Rus beter dan ooit, 15-jarige tennissensatie in Ahoy

Robbert: Tennisster Arantxa Rus, die aan een vrije val bezig was op de wereldranglijst, lijkt dit jaar in haar 2e jeugd aanbeland te zijn. Ze presteerde al opvallend goed in de Australian Open, waar ze de 2e ronde haalde. Maar nu lijkt ze haar hoogste positie ooit in de WTA-ranking te gaan behalen, namelijk 40e. Ze is als nummer 1 geplaatst in het Roemeense Cluj-Napoca, waar ze vandaag de kwartfinale speelt tegen thuisspeelster Ana Bogdan. Daadwerkelijke toernooiwinst kan haar zelfs op positie 32 zetten.

Hein: En het grootste tennisfeest binnen de Nederlandse landsgrenzen komt er weer aan: de ABN Amro Open in Ahoy (Rotterdam), van 10 tot 18 februari. Richard Krajicek heeft de kersverse Australian Open-winnaar gestrikt, onze Italiaanse favoriet Jannik Sinner. En de pas 15-jarige Thijs Boogaard mag proberen het hoofdtoernooi te halen. Komt dat zien, zou ik zeggen.

Olympische medaille met stukje Eiffeltoren

Robbert: Voordat ik het vergeet, even tijd voor een kort terugblikje: het WK in Doha is goed geweest voor de Nederlandse afvaardiging voor wat betreft 2 specifieke zwemdisciplines. Openwaterzwemster Sharon van Rouwendaal heeft goud veroverd op zowel de 10 kilometer als de halve afstand. Uniek waren de prestaties van tweelingzusjes Bregje en Noortje de Brouwer met een zilveren WK-medaille bij het synchroonzwemmen. In die discipline heeft ons land namelijk nog nooit een medaille behaald.

Hein: Dat is een olympische discipline, als ik me niet vergis. Deze week zijn de medailles voor Parijs 2024 onthuld, met authentieke stukjes Eiffeltoren erin. Heel bijzonder. Maar dat even tussendoor.

Robbert: Dan nu weer de blik op dit weekend, want de shorttrackers gaan Dresden onveilig maken voor de 5e wereldbekerwedstrijd van dit seizoen. En verder kunnen we ons opmaken voor de resterende 2 weken van de Hockey Pro League in India. Daar staan nog hele leuke wedstrijden op het programma. Vandaag wordt de kraker Nederland-Australië bij de vrouwen gespeeld.

Hein: Voor de lezers die thuis Ziggo Sport ontvangen, heb ik nog 2 leuke kijktips. Het Six Nations-toernooi (rugby) behoeft geen verdere introductie, schitterende sport. En terug naar het voetbal: zondagavond is de finale van de Afrika Cup, tussen Nigeria en gastland Ivoorkust. Waardeloze poulefase, met het schaamrood op de kaken alsnog door en nu hebben de Ivorianen toch nog de finale gehaald, dankzij oude bekende Sébastien Haller. Verder is het WK waterpolo voor vrouwen begonnen, te zien op de NOS. Zit er voor Nederland, kersvers Europees kampioen, ook een wereldtitel in?

Gunstige loting in de Nations League?

Robbert: We moeten nog 1 ding bespreken, Hein. De loting van de Nations League voor onze voetballers. Want de kwalificatiereeks van die Cup volgt alweer kort na het EK van deze zomer.

Hein: Duitsland, Hongarije, Bosnië-Herzegovina. Jouw 1e reactie, Robbert?

Robbert: We gaan door, zoals altijd in de Nations League. Duitsland weet zich toch al jarenlang niet meer uit z’n poules te vechten? Oei, ‘jinx!’ Dus laat ik die opmerking over onze oosterburen maar weer gauw inslikken, want het is toch een beetje de goden verzoeken, niet waar?

Hein: Overigens zijn er tegenwoordig kwartfinales aan de Nations League toegevoegd, dus de nummers 1 en 2 gaan door. En dat heeft ook gevolgen voor de WK-kwalificatie in 2026. Maar om nou dat hele systeem uit te leggen… Daar zouden we nog wel een column of 5 mee kunnen vullen.

(Foto: Maurice van Steen/ANP)

Geef een reactie