consumentenbond

Consumentenbond: pas op voor zuur in dranken

Niet alleen suiker, maar ook zuren in dranken zorgen voor tanderosie. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de Consumentenbond.

Zuurgraad

De Bond heeft 25 frisdranken laten onderzoeken en de resultaten op een rijtje gezet. Hieruit is op te maken dat zij bijna allemaal een hoge zuurgraad hebben. Bij veel van de geteste producten ligt deze tussen de 2,5 en de 4, terwijl 7 de neutrale waarde is. Het zuurst van allemaal is cola met 2,5, wat bijna net zo zuur is als azijn. Omdat er vaak ook veel suiker in de meeste dranken zit, proeven wij niet hoe zuur deze zijn.

Buffercapaciteit

Hoewel cola erg zuur is, is het niet het de allerslechtste keuze. Die twijfelachtige eer gaat naar de energiedrankjes. Met name de hoge buffercapaciteit maakt dit drankje slecht voor de tanden. De buffercapaciteit geeft aan hoe snel bepaalde zuren worden geneutraliseerd door het speeksel. Een hoge buffercapaciteit zorgt sneller voor tanderosie dan een hoge zuurgraad alleen. Naast energiedrankjes, zijn ook appel- en sinaasappelsap slecht voor het gebit. Deze 2 hebben ook een bijzonder hoge buffercapaciteit.

Dit is wél goed

Wie zeker wil weten dat hij of zij de tanden zo min mogelijk aantast, doet er goed aan om veel water te drinken. Dit veroorzaakt weinig tanderosie, omdat het niet zuur is en er geen suiker in zit.  Koffie en thee zijn niet meegenomen in het onderzoek, maar zijn volgens de Consumentenbond ook een goede keuze.

Tanderosie

Producten met veel suiker en een hoge zuurgraad, kunnen tanderosie veroorzaken. Tanderosie is het oplossen van tandglazuur door een ander zuur dan dat uit mondbacteriën. Als het glazuur eenmaal is opgelost, dan is dat onomkeerbaar. Dit kan nare gevolgen hebben, want het beschermt de tand. Als deze bescherming weg is, dan kan de tand gevoelig worden en zelfs gaan rotten. Meer weten over tanderosie? Raadpleeg dan uw tandarts.

(Bron: ANP, Consumentenbond)

Geef een antwoord

Reactie

    oosterwijck says:

    Het wordt tijd dat Cola dranken bij wet verboden gaan worden.