Vrouw meet haar buikomtrek. Door uw metabolisme komt u op later leeftijd sneller aan.

Door uw metabolisme komt u op latere leeftijd sneller aan

Komt u tegenwoordig al aan van een cracker, terwijl u vroeger alles kon eten zonder aan te komen? Dat kan kloppen. Dit is de reden dat u sneller aankomt naarmate u ouder wordt.

200 kilocalorieën

Het is natuurlijk niet zo dat u per definitie aankomt met de jaren. Er zijn echter wel factoren die ervoor zorgen dat deze kans toeneemt naar mate u ouder wordt. Zeker als uw eetpatroon hetzelfde blijft. Om te beginnen heeft uw lichaam vanaf uw 45levensjaar gemiddeld 200 kilocalorieën per dag minder nodig. Daarom is het niet gek als u vanaf die leeftijd aankomt, ondanks dat u evenveel eet en beweegt.

Trager metabolisme

Uw metabolisme heeft veel invloed op uw gewicht. Dit zorgt bijvoorbeeld voor de omzetting van voedsel in energie. Deze energie heeft u onder andere nodig voor een goede hartslag, ademhaling, lichaamstemperatuur en spijsvertering. Hoe sneller uw metabolisme is, des te meer u kunt eten zonder aan te komen. Uw metabolisme wordt trager naarmate u ouder wordt. Hier zijn meerdere redenen voor, onder andere afnemende spiermassa. Vanaf het 50e levensjaar neemt uw spiermassa jaarlijks gemiddeld met 2 procent af, terwijl uw vetweefsel juist toeneemt. Dit kan funest voor uw gewicht zijn, aangezien spieren veel meer energie verbranden dan vet. Hoe minder spiermassa u heeft, hoe minder calorieën u nodig heeft.

Door een trager wordend metabolisme, duurt de afbraak van vetzuren in het vetweefsel langer. Wetenschappelijk onderzoek onder 54 mannen en vrouwen toont aan dat dit over een periode van 13 jaar bij alle proefpersonen het geval is. De mensen die evenveel blijven eten, komen gemiddeld 20 procent aan gedurende deze periode.

Metabolisme versnellen

Merkt u dat u sneller aankomt, maar smaakt het eten u nog te goed om minder te gaan eten? Dan zijn er ook enkele tips om uw metabolisme te versnellen. Het is hierbij cruciaal om actief te blijven. Krachttraining versnelt het metabolisme het meest, maar ook activiteiten als wandelen en fietsen helpen hierbij. In de ochtend gelijk beginnen met sporten heeft ook een positieve werking op de snelheid van uw metabolisme. Begin de dag goed door bijvoorbeeld mee te doen met Nederland in Beweging.

Naast beweging kunt u uw metabolisme ook versnellen door water, groene thee of zwarte koffie te drinken. Eiwitrijke voeding helpt ook, zowel bij het behouden van spiermassa, als bij de energieverbranding. Let er wel op dat u alles met mate doet. Pas uw levensstijl in elk geval niet van de ene op de andere dag drastisch aan.

Gezonde levensstijl

U kunt uw lichaamsgewicht ook op peil houden zonder uw metabolisme te versnellen, namelijk door gezond te eten. Kies voor gezonde en gevarieerde voeding. Zorg dat u voldoende groente, fruit, magere eiwitten en vezels binnenkrijgt. Als u een keer vaker een glas water in plaats van frisdrank pakt, scheelt dat ook een hoop.

Probeer bovendien uw lijf te accepteren zoals het is. Hoe graag u misschien ook terug wilt naar uw goddelijke lichaam van voorheen, dat zit er niet meer in. Zolang u het binnen de perken houdt, is een buikje op latere leeftijd heus geen ramp.

(Bron: Gezondheidsnet, Menzis, Gezondheid, Etos, HLN. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    John K says:

    Metabolisme of buikje ,wanneer je met een BMI boven de 35 zit word je aanbevolen om een dieet te volgen.Anders word je na een onder zoek niet verder geholpen, De spijker lade (zoals in vele reclames, wat NIET realiteit van de Nederlandse man/vrouw is)) word wel geholpen. Leve de zorg en de Juckfood,supermarkten en vele andere die je verleiden.