fysiotherapie

Fysiotherapie: wat is het verschil tussen de soorten?

Lichamelijke klachten zijn soms op te lossen met een vorm van fysiotherapie. Welke vormen zijn er allemaal? En wat doen deze gespecialiseerde fysiotherapeuten?

Algemene fysiotherapie

Laten we beginnen bij een vorm van therapie die in de volksmond vrijwel altijd wordt aangeduid als fysiotherapie, maar die eigenlijk algemene fysiotherapie heet. Hierbij gaat het om het verhelpen van klachten bij het bewegen in de breedste zin van het woord. Als u bijvoorbeeld moeilijk kunt lopen omdat u last heeft van uw rug, dan kan de algemene fysiotherapeut u daarbij helpen.

Gespecialiseerde fysiotherapeuten

Soms, bijvoorbeeld als iemand heel specifieke klachten heeft, is diegene gebaat bij een behandeling door een gespecialiseerde fysiotherapeut. Hier wordt u meestal naar doorverwezen door uw huisarts of huidige fysiotherapeut.

Bekken fysiotherapeut

Een voorbeeld hiervan is de bekken fysiotherapeut. Hij of zij kan u helpen bij het verminderen van klachten die te maken hebben met de bekkenbodemspieren. Deze spieren zorgen er bijvoorbeeld voor dat u goed uw urine of ontlasting kwijt kunt of juist kunt ophouden. Ook kunnen mensen die last hebben van de bekkenbodemspieren last krijgen van de pijn in de onderrug, de onderbuik, het stuitje of het schaambeen. Kortom: problemen met de bekkenbodem kunnen allerlei vervelende klachten in de hand werken. Een speciale bekken fysiotherapeut kan hier mogelijk iets aan doen.

Manueel therapeut

Fysiotherapeuten kunnen na hun algemene studie een opleiding volgen tot manueel therapeut. Dit type fysiotherapeut is gespecialiseerd in klachten die voortkomen uit de wervelkolom. Denk aan een stijve nek door een dito bovenrug, of uitstralingspijn naar 1 van de ledematen. Anders dan de chiropractor richt de manueel therapeut zich puur op de wervelkolom en niet per se op het zenuwstelsel.

Orofaciaal fysiotherapeut

Deze fysio wordt ook wel kaak- of hoofdfysiotherapeut genoemd. Deze persoon richt zich dan ook op problemen die zijn ontstaan door de spieren en gewrichten in het hoofd, nek of de kaken. Deze klachten kunnen erg uiteenlopend zijn. Een orofaciaal fysiotherapeut kan bijvoorbeeld mensen helpen die last hebben van oorsuizen (tinnitus), maar ook klachten naar aanleiding van migraine, kanker, reuma, aangezichtspijn of een andere ziekte kunnen behandeld worden door een dergelijke fysio.

Oedeemfysiotherapeut

Als iemand last heeft van vochtophoping in het lichaam, ook wel oedeem genoemd, kan de oedeemfysiotherapeut de afvoer van dit vocht stimuleren. Oedeemvorming kan bijvoorbeeld ontstaan na een operatie, bestraling, chemotherapie of een ongeval.
De oedeemfysiotherapeut heeft verschillende manieren om de vochtafvoer op gang te helpen. Zo kan hij of zij speciale massagetechnieken toepassen, maar ook bepaalde oefeningen kunnen deel uitmaken van de behandeling. Daarnaast kan de fysio mensen met oedeemvorming intapen om te zorgen dat het vocht niet meer terugkomt als de situatie eenmaal gestabiliseerd is.

Oncologiefysiotherapeut

Mensen die kanker hebben (gehad), kunnen als gevolg van deze ziekte of de behandeling daarvan, klachten krijgen. De oncologiefysiotherapeut kan hierbij helpen, in welke fase van de ziekte dan ook. Deze persoon kan werken met een speciaal bewegingsprogramma dat is opgezet voor (ex)kankerpatiënten, maar behandelt ook andere klachten die zijn ontstaan door kanker. Denkt u dat u baat heeft bij behandeling door een oncologiefysiotherapeut? Informeer bij een therapeut in uw buurt wat hij of zij voor u kan betekenen.

Geriatriefysiotherapeut

Een geriatriefysiotherapteut is er speciaal voor oudere mensen die in afnemende mate mobiel zijn of die een complex ziektebeeld hebben. Om deze groep goed te kunnen helpen, heeft de geriatriefysiotherapeut speciale kennis over het ouder wordende lichaam en van ziektes die vaker voorkomen bij deze groep mensen. In onderstaande video krijgt u een impressie van wat deze fysiotherapeut doet.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Hart-, Vaat- en Longfysiotherapeut

Er zijn ook fysiotheraphiepraktijken die speciale behandelingen aanbieden aan mensen met een hart,- vaat- of longziekte. De methodes zijn erop gericht om de conditie te verbeteren en het aanleren van bepaalde ademhalingstechnieken.

Mensendieck

De oefentherapie mensendieck wordt soms ook aangeboden in fysiotherapiepraktijken, maar valt eigenlijk niet onder deze noemer. Bij mensendieck wordt vooral gekeken naar de oorzaak van de klacht, waarna deze wordt opgelost. Bij fysiotherapie ligt de focus voornamelijk op het oplossen van de klacht en wordt er doorgaans minder gekeken naar de oorzaak. Uiteraard zal de fysiotherapeut u ook tips kunnen geven over wat u kunt doen om voortaan klachtenvrij te blijven.

Hoe zit het met vergoeding?

De regels rondom wat er wel en niet vergoed wordt qua fysiotherapie, zijn behoorlijk lastig. Vanuit de basisverzekering geldt dat mensen van boven de 18 jaar in principe zelf moeten betalen voor hun behandelingen, mits zij aanvullend verzekerd zijn of een bepaalde chronische aandoening hebben. Het is dus altijd raadzaam om uw polis erop na te slaan voordat u aanklopt bij de therapeut.

Wilt u meer weten over fysiotherapie? Kijk dan op de website van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapeuten.

(Bron: Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapeuten, Independer, Libelle, Rijksoverheid)

Geef een reactie