deltavariant

Corona (doorgeven) na volledige vaccinatie gebeurt steeds vaker door deltavariant

De huidige vaccins beschermen in hoge mate tegen de verschillende varianten van het coronavirus. Toch loopt het aantal besmettingen onder volledig gevaccineerden op. Inmiddels is 9 procent van degenen die positief testen op COVID-19 volledig gevaccineerd. Het RIVM roept gevaccineerden, met het oog op de besmettelijkere deltavariant, dan ook op om afstand te houden en zich te laten testen bij klachten.

Meer besmettingen door deltavariant

De (Indiase) deltavariant is 51 procent besmettelijker dan de (Britse) alfavariant, die weer 40 procent besmettelijker is dan het oorspronkelijke virus. Het is gebleken dat de besmettelijkere deltavariant ook onder volledig gevaccineerden voor meer besmettingen zorgt. Van de mensen die sinds 1 juli besmet geraakt zijn, is 77 procent niet gevaccineerd, 14 procent gedeeltelijk en 9 procent geheel.

Verschil per soort vaccinatie

Het is per soort vaccinatie verschillend wanneer en in welke mate u beschermd bent. In het geval van AstraZeneca en Moderna bent u vanaf 14 dagen na de 2e vaccinatie beschermd. Na 1 prik met Janssen duurt het 14 dagen totdat u beschermd bent. Met BioNtech/Pfizer bent u vanaf 7 dagen na de 2e vaccinatie beschermd. Daarnaast bent u met welk vaccin dan ook na 2 weken voldoende beschermd als u voor die vaccinatie corona gehad heeft. Maar, ook als u volledig gevaccineerd bent bestaat er dus een kans dat u toch besmet raakt met het coronavirus. De kans dat de ziekte ernstig verloopt is echter bij alle vaccins heel klein.

Iets minder effectief tegen deltavariant

Dat het aantal besmettingen onder volledig gevaccineerden oploopt kan deels verklaard worden met het feit dat de vaccins iets minder goed blijken te werken tegen de besmettelijkere deltavariant. Bij deze variant worden er ongeveer 1.000 keer zoveel virusdeeltjes aangemaakt en het immuunsysteem kan daar niet snel genoeg tegen in verweer komen. In het geval van Pfizer is de bescherming 93 procent bij de alphavariant en 88 procent bij de deltavariant. AstraZeneca biedt 66 tegenover 60 procent bescherming. Voor Moderna en Janssen is de werking tegen de deltavariant nog in onderzoek. Wel wordt erover nagedacht om mensen met 1 prik van Janssen een 2e vaccinatie te geven om effectiever te zijn.

Maatregelen in acht nemen

Buiten de iets mindere werking van de vaccins blijken volledig gevaccineerden zich in de praktijk minder goed aan de basismaatregelen tegen het virus te houden. Vooral afstand houden schiet erbij in. Het RIVM benadrukt dat het belangrijk is dat ook volledig gevaccineerde mensen 1,5 meter afstand houden. Ook moeten zij zich laten testen bij klachten en liefst ook na terugkomst van vakantie. Na besmetting is de kans op een ziekenhuisopname weliswaar heel klein, maar niet nihil. Dat geldt ook voor het doorgeven van het virus. De kans erop is kleiner, maar het is zeker niet uitgesloten dat niet volledig gevaccineerden besmet worden. Zelfs als de wel gevaccineerde zelf niet of nauwelijks klachten ondervindt. Arts-microbioloog Heiman Wertheim van het Nijmeegse ziekenhuis Radboud UMC zegt tegenover RTL Nieuws dat de bewustwording daarover onder gevaccineerden daarom van belang is.

Ook volledig gevaccineerden testen?

Het Outbreak Management Team heeft het kabinet gevraagd te overwegen om in bepaalde situaties ook aan volledig gevaccineerden een negatieve coronatest te vragen. Bijvoorbeeld in het geval van een evenement of in het vliegtuig. Het kan voor komen dat volledig gevaccineerden een activiteit bijwonen waar geen 1,5 meter afstand wordt gehouden, terwijl zij zonder dat ze het zelf misschien weten corona onder de leden hebben. Zo zullen zij dan alsnog het virus kunnen verspreiden. Daarom is het volgens het OMT in sommige gevallen raadzaam om van alle aanwezigen een negatieve test te vragen.

(Bron: RIVM, Rijksoverheid, RTL Nieuws, Parool, coronadashboard)

Geef een reactie

Reacties (7)

  Alexiva says:

  Wat is er nu aan de hand, zijn we volledig gevacineerd en ben en Heb je nog een Groter risico om besmet
  te geraken met de Deltavariant.

  Ik heb de indruk dat we in de Maling zijn genomen , ik heb op aandringen van mijn huisarts nadat ik de eerste
  oproep van AStra geweigerd had toch de volledige vaccinatie gehad Astra Zenica.
  Nu lees je hoor je dat je toch besmet kunt raken,ik word in september aan mijn knie geopereerd ,die operatie
  is al eens uitgesteld vanweg medicatie ,niet nu nog eens Graag.

   Willy Bansia says:

   Ik geloof ook zeker dat we voor degelijk gehouden zijn én nog steeds voor de gek gehouden worden,het gaat allemaal om geld, eenmaal ingeënt moet er steeds weer ingeënt worden, de aard van ieder virus is dat het muteert, daar is niets bijzonders aan, dat wisten de “wetenschappers” en virologen allang natuurlijk, maar de farmaceutische industrie vaart hier wel bij. Elke inenting is KASSA!

  Vind er ook iets van says:

  Beste Alexiva,
  Ik kan je gerust stellen, je bent absoluut niet in de maling genomen en jouw huisarts heeft je heel goed geadviseerd.
  Als je het artikel nog eens een keer goed doorleest dan zie dat van alle mensen die sinds 1 juli besmet zijn geraakt, slechts 9% gevaccineerde mensen waren en maar liefst 77% (bijna 9 keer zoveel !) mensen die niet, of nog niet gevaccineerd waren.
  De kans dat je in september gewoon aan je knie geholpen kan worden is, voor wat jouw eigen gezondheid betreft, dus bijna 9 keer zo groot dan wanneer je niet gevaccineerd zou zijn.
  Helaas hebben wij mensen niet alles in de hand, maar voor zover je er zelf aan kunt bijdragen dat het goed met je gaat, heb je het goed gedaan!
  Voor alle zekerheid nog even een samenvatting van de belangrijkste dagelijkse dingen. Zolang er een besmettelijke ziekte heerst, zoals nu met het corona virus, is het verstandig om binnen en buiten steeds minimaal anderhalve meter afstand tot andere mensen te bewaren. Als dit niet mogelijk is, bijvoorbeeld in een drukke straat of winkel, vermijd dan die plekken en als dat echt niet kan, gebruik dan op zijn minst een mondkapje. Bedenk wel dat een mondkapje vooral anderen beschermt tegen jou adem, maar jou veel minder voor de adem van anderen. Als op die drukke plekken veel mensen zonder mondkapje rondlopen, bedenk je dan nog een keer extra voordat je je daar tussen mengt. Doe je dat toch dan loop je een verhoogd risico. Het is niet zomaar dat er op dit moment ca. 10.000 mensen per dag besmet raken, dat zijn er 70.000 per week en bijna 400.000 per maand. Hier wil je liever niet bij horen.
  Als je meerdere winkels achter elkaar bezoekt houd dan je mondkapje op tot je bent uitgewinkeld en eventueel ook als je nog met de tram of de bus moet. Doe het dus niet steeds op en af ! Als het een kapje voor eenmalig gebruik is, gooi het dan in de eerste prullenbak die je tegenkomt nadat je er klaar mee bent. En… ontsmet of was hierna je handen zodra het kan. Gebruik voor het ontsmetten een gel met minimaal 70% alcohol, als dit percentage niet op de tube of op het flesje staat, dan is het geen 70% dus laat het dan staan. Wassen doe je het best met gebruik van een zeeppompje en flink warm water, gedurende 20 seconden. Dat is best lang, een tip: tel tijdens het wassen van 21 tot en met 40, dat duurt ca. 20 seconden.

   Vind er ook iets van says:

   Lees de verbeterde versie hieronder.

  Vind er ook iets van says:

  Beste Alexiva,
  Bij het teruglezen van mijn reactie op jou bijdrage, zag ik dat er nog iets ontbrak dat er wel bij hoort. Hier de verbeterde versie.
  Ik kan je gerust stellen, je bent absoluut niet in de maling genomen en jouw huisarts heeft je heel goed geadviseerd.
  Als je het artikel nog eens een keer goed doorleest dan zie dat van alle mensen die sinds 1 juli besmet zijn geraakt, slechts 9% gevaccineerde mensen waren en maar liefst 77% (bijna 9 keer zoveel !) mensen die niet, of nog niet gevaccineerd waren.
  De kans dat je in september gewoon aan je knie geholpen kan worden is, voor wat jouw eigen gezondheid betreft, dus bijna 9 keer zo groot dan wanneer je niet gevaccineerd zou zijn.
  Helaas hebben wij mensen niet alles in de hand, maar voor zover je er zelf aan kunt bijdragen dat het goed met je gaat, heb je het goed gedaan!
  Voor alle zekerheid nog even een samenvatting van de belangrijkste dagelijkse dingen. Zolang er een besmettelijke ziekte heerst, zoals nu met het corona virus, is het verstandig om binnen en buiten steeds minimaal anderhalve meter afstand tot andere mensen te bewaren. Als dit niet mogelijk is, bijvoorbeeld in een drukke straat of winkel, vermijd dan die plekken en als dat echt niet kan, gebruik dan op zijn minst een mondkapje. Bedenk wel dat een mondkapje vooral anderen beschermt tegen jouw adem, maar jou veel minder voor de adem van anderen. Als op die drukke plekken veel mensen zonder mondkapje rondlopen, bedenk je dan nog een keer extra voordat je je daar tussen mengt. Doe je dat toch dan loop je een verhoogd risico. Het is niet zomaar dat er op dit moment ca. 10.000 mensen per dag besmet raken, dat zijn er 70.000 per week en bijna 400.000 per maand. Hier wil je liever niet bij horen. Als je al gevaccineerd bent dan wordt je gelukkig niet zo ziek dat je in het ziekenhuis of erger terecht komt, maar je ligt misschien wel een dag of tien ziek thuis.
  Als je meerdere winkels achter elkaar bezoekt houd dan je mondkapje op tot je bent uitgewinkeld en eventueel ook als je nog met de tram of de bus moet. Doe het dus niet steeds op en af ! Als het een kapje voor eenmalig gebruik is, gooi het dan in de eerste prullenbak die je tegenkomt nadat je er klaar mee bent. En… ontsmet of was hierna je handen zodra het kan. Ontsmetten doe je met een gel met minimaal 70% alcohol, als dit percentage niet op de tube of op het flesje staat, dan is het geen 70% dus laat het dan staan. Wassen doe je het best met gebruik van een zeeppompje en flink warm water, gedurende 20 seconden. Dat is best lang, een tip: tel tijdens het wassen van 21 tot en met 40, dat duurt ca. 20 seconden.

   Vind er ook iets van says:

   Sorry, nog een correctie: 10.000 besmette mensen per dag is natuurlijk geen 400.000 maar 300.000 per maand. Zelfs als het aantal besmettingen binnenkort halveert, dan nog zijn dat 150.000 mensen per maand ! Gelukkig maar dat u zich heeft laten vaccineren, u loopt nu veel minder kans om besmet te raken en als u onverhoopt toch besmet zou raken dan bent u maximaal beschermd en kunt u het gewoon thuis uitzieken.

  DOORNROOSJE says:

  Ik zou wel eens willen weten welke mensen er nu besmettelijker zijn: de gevaccineerden of de ongevaccineerden? Of maakt dat niks uit?
  Ik denk dat een mondkapje wel degelijk helpt aan twee kanten, je kunt er ook twee over elkaar doen 😂