Duur 07:04
Gepubliceerd op 9 november 2011

Pijnstillers

Pijnstillers. De naam zegt het al. Ze stillen de pijn. Maar waarin verschilt de ene pijnstiller van de ander? En hoe veilig is het om een pijnstiller te nemen?

Paracetamol

Paracetamol is de veiligste pijnstiller. U moet er doorgaans wel meer van innemen, omdat het korter werkt. Wanneer u pijn heeft kunt u het beste om de 6 uur 2 paracetamollen innemen. Dat is tevens het maximaal aantal paracetamol wat u op een dag mag slikken. Neemt u meer dan kunnen er complicaties optreden. Paracetamol helpt tegen pijn en tegen koorts

NSAID’s

Ibuprofen is een zogenaamd NSAID. Dat is een afkorting van non-steroidal anti-inflammatory drugs. Het belangrijkste is dat het tegen ontsteking werkt. Andere voorbeelden zijn diclofenac en naproxen. Het is een pijnstiller, maar dan vooral als er een ontsteking bij zit. Bij een gewrichtsontsteking, bij jicht bijvoorbeeld of bij reuma of bij een slijmbeursontsteking. Maar ook bij kiespijn of een zwelling na een kneuzing of na een operatie. Ibuprofen heeft echter een groot nadeel: het kan een maagbloeding veroorzaken. De meeste maagbloedingen komen door het gebruik van dit soort pijnstillers. Vooral bij ouderen komt dit voor. Wanneer u boven de 70 bent vraag dan altijd een maagbeschermer bij de pijnstillers. Het is sowieso raadzaam om uw maag goed te beschermen vooral als u naast de pijnstillers nog andere medicijnen inneemt die het risico op een maagbloeding hebben, zoals prednison of antidepressiva of bloedverdunners.

Neusspray

Wanneer u verkouden bent zwelt het slijmvlies in de neus op, of liever, de bloedvaatjes onder het slijmvlies. Uw neus gaat dichtzitten en slijm produceren. Dit doen ze om de virussen snel naar buiten te spoelen. Om dat nare gevoel tegen te gaan kunt u een neusspray gebruken. De spray knijp de bloedvaatjes samen en daardoor is de neus weer doorgankelijk. Maar die bloedvaatjes wennen daaraan en gaan soms van de weeromstuit extra opzetten. Zo komt u in een vicieuze cirkel terecht. Dat is te voorkomen door de spray niet te lang te gebruiken. Sowieso niet langer dan een week. Langdurig gebruik kan schade in de neus veroorzaken. De spray heeft namelijk ook een verslavende werking. Ee

Dit geldt overigens niet voor de neusspray die gebruikt wordt tegen allergieën als hooikoorts. Die moet u blijven gebruiken om klachten te voorkomen.

Hoestdrank

In de jaren 70 schreven huisartsen bij verkoudheid en keelpijn direct hoestdrank voor. Mixtura resolvens, het dropdrankje, was het lekkerste. Er is echter nooit aangetoond dat hoestdrank werkt. De dropdrankjes, de tijmsiroop en de hoestdrankjes die bij de drogist te koop zijn werken in ieder geval niet. Mocht u het gevoel hebben dat iets zoetigs de keelpijn wat verlicht, neem dan een hapje honing of een dropje. In veel gevallen, net als bij de griep, geldt uitzieken. Een virus heeft tijd nodig om ons lichaam uit te gaan.

Dit onderwerp is besproken in KoffieMAX op 9 november 2011.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer