pijnstillers lege maag

Kunt u pijnstillers op een lege maag slikken?

Wanneer u zich niet lekker voelt, bestaat de kans dat daar een verminderde eetlust of last van overgeven bij komt kijken. Een pijnstiller kan dan de pijn verzachten, maar kan dat eigenlijk wel op een lege maag? 

Elke pijnstiller werkt anders

Er bestaan verschillende soorten pijnstillers. Of u de pijnstiller op een lege maag kunt slikken hangt dan ook af van de soort pijnstiller die u gebruikt. De meest voorkomende pijnstillers die u zonder recept kunt kopen zijn paracetamol, ibuprofen en aspirine. De effecten op de nuchtere maag zijn voor alle 3 anders.

pijnstillers
Lees ook: Wat is het verschil tussen aspirine, paracetamol en ibuprofen?

Paracetamol

Heeft u echt geen eetlust, maar wel een pijnstiller nodig? Dan kunt u het best kiezen voor paracetamol. De pijnstillende en koortsverlagende werking van paracetamol kan zelfs sneller inwerken wanneer u de pijnstiller op een lege maag slikt. Daarnaast kent paracetamol sowieso geen vervelende bijwerkingen voor uw darmen of maag.

Ibuprofen

Ibuprofen kan daarentegen wel voor maag- en darmklachten zorgen. Wanneer u hier gevoelig voor bent is het misschien niet verstandig om ibuprofen op een lege maag te slikken. Ibuprofen kan echter wel helpen bij het onderdrukken van ontstekingen, iets wat paracetamol niet doet. Wanneer u geen last heeft van maag- of darmklachten zoals een maagzweer, kunt u deze pijnstiller in principe ook veilig slikken op een lege maag. Dit zelfde advies geldt ook voor medicijnen als diclofenac en naproxen. Bent u ouder dan 70 jaar, heeft u eerder een maag- of darmzweer gehad of gebruikt u bloedverdunners? Dan heeft u vaak wel medicijnen nodig die de maag beschermen. Vraag uw arts of apotheker om advies.

Aspirine

Ook aspirine kan voor de nodige maag- en darmklachten zorgen. Daarom is het niet de meest ideale pijnstiller wanneer u pijn op juist deze plekken wilt onderdrukken. Wilt u toch graag aspirine gebruiken of heeft u misschien niets anders in huis? Probeer de pijnstiller dan eerst bij een maaltijd in te nemen. Gaat dit goed? Dan kunt u de pijnstiller ook op een lege maag proberen, want net als bij paracetamol werkt het dan vaak nog sneller. Net als bij ibuprofen geldt echter dat voorzichtigheid geboden is. Vraag daarom uw arts of apotheker om advies of u medicijnen nodig heeft die de maag beschermen. Zeker als u ouder dan 70 jaar bent, u eerder een maag- of darmzweer gehad heeft of wanneer u bloedverdunners gebruikt.

(Bron: Marie Claire, Tips & Weetjes, MensEnGezondheid.InfoNu.nl, Apotheek.nl)

Geef een reactie

Reacties (3)

  Trijncor says:

  L.S.,
  Uw artikel over pijnstillers roept bij mij enkele vragen op.
  Elke huisarts schrijft bij het gebruik van Ibuprofen,diclofenac etc.een maagbeschermer voor,en waarschuwt om zuinig te zijn met het innemen er van.
  Als apothekers assistente moest ik jaren geleden al de mededeling:niet op een lege maag innemen op de verpakking zetten.
  Alleen paracetamol kan zonder bezwaar gebruikt worden op een lege maag.
  Graag Uw reactie.
  Met vr. groet Tineke Klijnsma Leeuwarden

   MAX Vandaag says:

   Beste Tineke Klijnsma, bedankt voor uw reactie. U heeft gelijk dat voorzichtigheid geboden is en maagbeschermers soms nodig zijn. We hebben dit nu extra in de tekst opgenomen.

  Tuintje 41 says:

  Het gebruik van ibuprofen wordt ontraden of zelfs verboden als je een probleem met je nieren hebt (bvb. Cysten in je nieren of een verminderde werking).