Luchtwegvirus

Invloed van corona neemt af, maar “Het zijn mooie tijden voor luchtwegvirussen”

2020 en 2021 gaan de geschiedenis in als de coronajaren, maar in 2022 is de invloed van het coronavirus fors afgenomen. Eind goed, al goed? Dat niet, want corona is niet het enige luchtwegvirus dat nog rondwaart. Wij bespreken het met dokter Ted van Essen.

RS-virus

Na 2 jaren van lockdownkerst zijn de feestdagen van eind 2022 weer als vanouds. Maar in de tussentijd woedt er een epidemie onder jonge kinderen, die in aanraking komen met het RS-virus (respiratoir syncytieel virus). Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) krijgen bijna alle kinderen voor hun 2e levensjaar te maken met dit virus. Maar bij jonge baby’s kan het dusdanig ernstig zijn dat ze een longontsteking krijgen of zelfs in het ziekenhuis belanden.

Vooral in de wintermaanden kan het hard gaan met virussen als het RS-virus. “Het zijn mooie tijden voor luchtwegvirussen”, laat dokter Ted van Essen weten aan MAX Vandaag. Pasgeboren baby’s zijn dus het meest kwetsbaar voor het RS-virus. Maar wat als u er op latere leeftijd mee besmet raakt? “Voor ouderen is het RS-virus vergelijkbaar met het influenzavirus”, trekt dokter Ted de vergelijking met de reguliere griep. “Daarom is vaccinatie tegen RS voor ouderen ook gewenst, maar nog niet beschikbaar.” Mocht u een RS-besmetting oplopen, dan is uitzieken dus het devies.

Ontsteking
Lees ook: Ted van Essen: ‘Ontsteking’

SARS-CoV-2, andere coronavarianten en rhinovirus

Maar er zijn nog meer luchtwegvirussen, zoals het coronavirus in diverse subvarianten. De rhinovirussen bijvoorbeeld, maar die zijn vaak relatief ongevaarlijk. “Ze geven verkoudheid, maar nooit ernstige complicaties. Dat geldt ook voor andere coronavirussen dan die SARS-CoV-2, waar we nu nog van in de pandemie zitten. Er zijn nog 4 coronavirussen, die slechts verkoudheid geven”, aldus dokter Ted.

De griep, het huidige coronavirus en het RS-virus hebben 1 ding gemeen. Ze zijn vooral gevaarlijk voor degenen met een kwetsbare gezondheid, gezien het risico op complicaties. Die kunnen vooral bij een coronabesmetting ernstig zijn, zoals een longontsteking of long covid. “Bij andere luchtwegvirussen kunnen ook langdurige klachten blijven bestaan, maar bij covid zijn die wel ernstiger”, stelt dokter Ted.

Dokter Ted coronavirus
Lees ook: Dokter Ted over coronavirus: “Verwachting dat het zoiets wordt als de griep”

Wat te doen als u besmet raakt met een luchtwegvirus?

U kunt een zelftest doen voor het coronavirus, maar dat soort testen bestaan nog niet voor andere virussen. De huisarts kan een PCR-test in het ziekenhuis laten afnemen. Maar dat gebeurt zelden, omdat het geen consequenties heeft. “Ik pleit al een tijdje voor een zelftest voor influenza, RS en corona tegelijk. Die bestaat al wel, maar is in Nederland nog niet op de markt”, reageert dokter Ted. “Als je daarmee een diagnose kan stellen, weet je of je beter bij kwetsbaren uit de buurt kunt blijven.”

In dat geval volstaat meestal het volgen van de coronaregels, totdat u zich weer beter voelt. Pas als dat niet gebeurt, kunt u beter alsnog een dokter raadplegen. “De dokter zou dat ook graag willen weten, want die is soms bang voor een bacterie en geeft dan antibiotica. En die helpen echt niet tegen een virusinfectie.”

(Bron: Dokter Ted, RIVM, NU.nl, Het Parool. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord

Reacties (6)

  Guillaume says:

  Mensen ontwikkelen juist zonder vaccinaties een eigen immuunsysteem, en dat moeten we vooral zo houden. Aan de gevolgen van het jaarlijkse influenzavirus waren we gewend, met 1,5 miljoen besmettingen en 7.500-10.000 doden in de kwetsbare sector. Heel vreemd dat die groepen tijdens Covid in het niets leken verdwenen, er een enorme oversterfte plaatsvond waar de data niet inzichtelijk van mogen gemaakt, en dezelfde griep na Covid weer de kop opsteekt. Niet ondenkbaar dat betrouwbare blogs met ervaringsdeskundigen als het ArtsenCovidCollectief en ZorgmedewerkersVerenigd met een ander dan het mainstream geluid hier meer duidelijkheid over scheppen. Vergeet alle bangmakerij, vertrouw op uw eigen immuunsysteem, verlaat het waanidee van een maakbare maatschappij, leef gewoon door en accepteer dat het niet voor eeuwig is.

   margentiss says:

   Beste Willem, ben jij nou zo’n antivaxxende doemdenker, of lijkt dat maar zo?
   Antivaxxers, daar kun je mensen niet bang genoeg voor maken.
   Zij zijn de verspreiders van de ’terreur van het onbenul’.
   Maar misschien vergis ik me, jij wilt vast ook wel dat met RS besmette zuigelingen medische zorg ontvangen, en niet in hun wiegjes moeten blijven om ‘een eigen immuunsysteem’ te ontwikkelen.
   Of ga jij aan hun bedjes staan met de mededeling:
   ‘ leef maar gewoon door en accepteer dat het niet voor eeuwig is?’

   ‘Dat moeten we vooral zo houden’ .
   Wie zijn die ‘we’?

   Je zegt: ‘waar de data niet inzichtelijk van mogen (worden) gemaakt’.
   Waar haal je die informatie vandaan? Zeg dat nu ’s precies.

   Marchispa says:

   Jouw redenatie is een woke redenatie?
   Hoe zou het toch komen dat de gewone griep nu de kop weer opsteekt? Ik kan dat wel verklaren, jij niet?

   Het zou jou sieren om nu eens niet alleen te roeptoeteren, maar met feiten te komen bij je beweringen. Bewezen feiten van onderzoeken die je zelf gecontroleerd hebt en niet slechts hapklaar voorgeschoteld krijgt.
   Het is zo dat ons immuunsysteem het beste zelf aan het werk kan , maar ja dat immuunsysteem werkt niet bij iedereen even goed en dan is hulp van buitenaf via o.a. een vaccin zeer welkom.

   Wat zijn er trouwens veel mensen blij dat er geen Poliovirus meer is. Dat onze kindjes een DKTP vaccinatie krijgen.

  Guillaume says:

  Margentiss—Laat de etiketten maar achterwege, ik (74) weet zelf wel wie ik ben, welke risico’s eraan verbonden zijn, en waarvoor ik me wel of niet wil laten injecteren. Daar gaat geen regering over, en ook geen huisarts; ik doe aan zelfbeschikking, tegenwoordig een hoog goed. Overigens heb ik nooit een griepspuit gehad, en ook nooit griep. Mijn vrouw haalde enkele jaren geleden wel zo’n spuit, om ca. een maand later door griep geveld te worden, maar dat terzijde.
  Het CBS meldt over betreffende oversterfte: ‘Het (vooral observationele) onderzoek dat het CBS en RIVM uitvoerden kent beperkingen in data en methodieken en de uitkomsten geven geen volledig beeld van redenen en oorzaken van de oversterfte in de COVID-19-epidemie.
  NOS Nieuwsuur vermeldt op 5 augustus: ‘Vervolgonderzoek naar oversterfte moeilijk door beperkte toegang data’. Aanleiding voor het onderzoek naar oversterfte is een door de Tweede Kamer aangenomen motie van Pieter Omtzigt uit december 2021. Hij roept daarin op tot ‘academisch onderzoek’ naar de niet-verklaarde oversterfte. Wetenschappers uit de klankbordgroep van het CBS/RIVM-onderzoek zeggen nu dat ze geen toegang hebben tot de data die daarvoor nodig is – terwijl die gegevens wél beschikbaar zijn.
  Zo kan ik nog wel even doorgaan, maar vermoed sterk dat u daar niet ontvankelijk voor bent dan wel wilt zijn, dus vergeefse moeite.
  Ik heb het dus niet over kwetsbare zuigelingen in relatie tot RS, dat lijkt me wel duidelijk, maar ik ben wel tegen levenslang afhankelijk maken van injecties ter voorkoming van …, daar hebben we namelijk een immuunsysteem voor waar ik meer waarde aan hecht, naast dat ik van mening ben dat het juist door injecties kan aangetast.
  Als u denkt dat ik de enige ben met dergelijke bedenkingen moet u toch echt eens de ervaringen van artsen en verpleegkundigen in genoemd blogs raadplegen, en pak er dan gelijk het blog Bijwerkingen Boosterprik (naar beneden scrollen voor 121 comments aan ervaringen) en het blog van Jan Bonte, Coronakritisch neuroloog erbij. Succes!

   margentiss says:

   Kijk, zo komt ie toch aardig los. Nog even en we krijgen er geverifieerde statistieken bij. Prima. Maar Marchispa noemde al polio als voorbeeld. Dat is er één van een ploegje nare virussen dat zich niet door bloggers laat bestrijden, c.q. uitschakelen. Er zijn overigens alleen al door Covid flink wat etiketdragers om het leven gekomen.
   (Mooi woord trouwens, ‘roeptoeteren’.)
   Overigens zijn Guillaume’s kietelende verwijzingen naar vooroordelen van ‘de ander’ zeer typerend voor het antivax front.
   Desinformatie, fake news, zullie weten het echt.

  Guillaume says:

  Margentiss—Zucht…indachtig uw op arrogantie berustende intolerantie waar ik nogal wat linksgedraaid zuur in de vorm van dogma’s en doctrines achter vermoed vrees ik een gareel incl. tunnelvisie waar voor u moeilijk aan te ontsnappen is. Jammer dat u de realiteit niet onder ogen wilt zien, en daarom maar appels met peren verwart. En moeite met kritiek heeft op wat u als onaantastbaar beschouwt. Altijd weer frappant om uit dergelijke hoek het woord ‘verbinden’ te moeten vernemen… Fijne jaarwisseling, en probeer ook eens u out of the box open te stellen voor andere meningen dan die de mainstream voorschrijft. Succes!