drukte

Hutjemutje op het strand of in de stad: waarom zoeken mensen de drukte op in coronatijd?

Vermijd drukke plekken. Dat is een van de overheidsmaatregelen die verspreiding van het coronavirus tegen moet gaan, lang niet iedereen houdt zich hieraan. Hoe komt dat? Psycholoog Steven Pont heeft wel een idee.

Topdrukte

Op sommige plekken in het land lijkt het coronavirus niet te bestaan. Zo is het in het weekend van 8 en 9 augustus enorm vol in de treinen naast de kust en liggen de stranden bomvol. Op de zanderige vlaktes nabij Den Haag is het zelfs 2 keer zo druk dan op ‘normale’ topdrukte-dagen.

Onzichtbaar

Dat mensen het advies om drukte te vermijden in de wind slaan heeft volgens Steven Pont te maken met het feit dat het coronavirus redelijk abstract is. “Het is een onzichtbaar iets, waar je je hele leven voor om moet gooien”, aldus Pont tegenover de redactie van MAX vakantieman, het MAX-programma waar hij op 10 augustus te gast is om te praten over dit onderwerp.

Kosten-batenanalyse

Bovendien zijn de effecten van de maatregelen ook niet zo zichtbaar, waardoor het voor velen lastig is om de regels na te leven. “Het is een kosten-batenanalyse en de kosten zijn voor veel mensen te hoog, omdat ze de baten eigenlijk niet merken.”

Bandwagon-effect

Daarnaast hebben de meeste Nederlanders zelf geen corona gehad of kennen zij vooral de verhalen van mensen in hun omgeving de er weer bovenop zijn gekomen. Daardoor zijn zij mogelijk sneller geneigd te denken dat de maatregelen overtrokken zijn. Deze opvatting kan de katalysator zijn voor het zogenoemde bandwagon-effect: hoe meer mensen een bepaalde opvattingen hebben, hoe makkelijker het is voor anderen om zich hier ook achter te scharen. Gedragpsycholoog Frenk van Harreveld vergelijkt het in het nieuwsprogramma EenVandaag met het betalen van belasting “We vinden het goed dat er een belastingsysteem is, maar alleen als iedereen betaalt.”

Verwarrend

Van Harreveld, die is verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, doet momenteel onderzoek naar de manier waarop mensen omgaan met de coronamaatregelen. Hij ziet ook dat mensen er losser mee omgaan, maar vindt dit niet volledig de ‘fout’ van de mens zelf. “De regel ‘blijf binnen’, is makkelijker op te volgen dan een regel als ‘vermijd drukte’. Wat is drukte? Hoe vermijd je drukte in een grote stad? Ook in winkels zijn de regels steeds anders. Als winkelend publiek moet je jezelf bij iedere winkel afvragen; hoe zit het hier? Welke pijlen moet ik hier volgen? Het wordt er niet makkelijker op.”

MAX vakantieman

Op 10 augustus 2020 is Steven Pont te gast in MAX vakantieman om meer te vertellen over het negeren van coronamaatregelen. MAX vakantieman is elke maandag om 20.30 uur te zien op NPO 1. Heeft u een vakantieklacht die u graag wil voorleggen aan dit programma? U kunt uw verhaal insturen naar de redactie. Ook kunt u corona gerelateerde consumentenvragen stellen aan MAX Ombudsman. Het spreekuur van MAX Ombudsman is opengesteld voor MAX-leden, en is op werkdagen te bereiken tussen 10.00 en 12.00 uur, op telefoonnummer 035 – 6775511 (lokaal tarief). U kunt hier ook terecht voor juridisch advies over zaken die niets te maken hebben met corona.

(Bron: redactie MAX vakantieman, archief, Margriet, Trouw, ANP)

 

 

 

 

Geef een antwoord