Operatie Live

Borstreconstructie in Operatie Live

Heeft u altijd al eens over de schouders van een chirurg bij een operatie mee willen kijken? Dan is dit een kans, want Operatie Live zendt woensdag 1 november 2017 live een borstreconstructie met eigen weefsel bij borstkanker uit.

Interactieve colleges

Het vertrekpunt van de uitzending van Operatie Live is een interactief college dat in de centrale hal van het St. Antonius Ziekenhuis Nieuwegein geleid wordt door Dionne Stax. Chirurgen nemen de kijker thuis mee in de wereld van de patiënt en de betreffende operatie. Ook zal Dionne vragen vanuit het aanwezige publiek rechtstreeks stellen aan de uitvoerende chirurg in de operatiekamer.

Live met de operatie meekijken

Tijdens de uitzending ondergaat een patiënte een borstreconstructie met eigen weefsel. De operatie begint al overdag en bestaat uit 2 delen: de verwijdering van het borstklierweefsel en een reconstructie van de borst met eigen weefsel uit de buikwand. Tijdens de uitzending kunnen kijkers live het 2e deel van de operatie volgen via een live stream, het tweede scherm. Dionne Stax heeft alvast een kijkje in de operatiekamer waar de operatie plaats gaat vinden.

Uitleg over de operatie

Het eerste deel van de operatie is opgenomen, een samenvatting hiervan zal in Operatie Live te zien zijn. Plastisch chirurgen Erik Zonnevylle en Philip Juten van het St. Antonius Ziekenhuis voeren tijdens de uitzending de operatie uit. Oncologisch chirurgen Ron Koelemij en Annemiek Doeksen geven vanuit de centrale hal uitleg over deze bijzondere operatie. Ook te gast is professor Phillip Blondeel, verbonden aan het Universitair Ziekenhuis Gent. Hij is de eerste plastisch chirurg in Europa die deze operatie heeft uitgevoerd. In Operatie Live geeft Blondeel een college over de toekomst van dit soort operaties. In een filmpje stellen de artsen zich aan u voor.

Ervaringsverhalen

Borstkanker wordt algemeen beschouwd als de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Eén op de zeven vrouwen krijgt in de loop van het leven hiermee te maken. Ria, Erika en Liane kregen borstkanker en hebben alle 3 een borstreconstructie met eigen weefsel ondergaan. Zij vertellen op onze site hun verhaal.

Operatie Live is te zien op woensdag 1 november om 21.30 uur op NPO 1.

Geef een antwoord

Reactie

    Liedje01 says:

    Helaas zijn er geen vrouwen.aan het woord geweest waarbij de operatie door geen goede of stagnerende doorbloeding na de operatie compleet is mislukt. Hoewel er (in mijn geval) de beste vooruitzichten waren voordat ik de operatie in ging. Bij mij ontstonden de problemen in de vroege ochtend na de operatie.