Duur 02:55
Gepubliceerd op 26 oktober 2017

Ervaringsverhalen DIEP flap operatie van Ria, Erika en Liane

Operatie Live volgt op 1 november 2017 een DIEP (Deep Inferior Epigastric Perforator) flap operatie. Dit is een borstreconstructie met eigen weefsel bij borstkanker. Deze operatie wordt uitgevoerd bij vrouwen met borstkanker die ervoor kiezen om hun borst te verwijderen. Maar ook bij vrouwen die drager zijn van het BRCA+ gen. Zij hebben (nog) geen borstkanker maar kiezen ervoor preventief beide borsten te verwijderen. Ria krijgt in 2015 de diagnose borstkanker, Erika in 2007 en bij Liane is het BRCA+ gen ontdekt. Bij beiden is de DIEP flap operatie uitgevoerd en zij doen hier hun verhaal. 

Ria

Ria (48) is getrouwd en moeder van een volwassen zoon. Eind 2015 ontdekt ze een schijf in haar borst die niet weggaat. Via de huisarts wordt ze doorverwezen; de diagnose borstkanker met uitzaaiingen naar de oksel is helaas een feit. Na de eerste emotionele schok wordt het behandeltraject met chemotherapie, bestraling inclusief het verliezen van haar haren ingezet.

Verdere behandeling is noodzakelijk. Na voorlichting over verschillende behandelmethodes kiest Ria voor een directe DIEP flap operatie. Deze ingreep ondergaat zij in 2016. Dat betekent voor haar dat haar borst wordt verwijderd en met weefsel uit haar buikwand een nieuwe borst wordt gemaakt.

Erika

Erika (58) krijgt 10 jaar geleden de diagnose borstkanker. Na de behandeling ondergaat zij uiteindelijk een borstamputatie om het kankerweefsel te verwijderen. Erika kiest voor een secundaire oplossing. Dat betekent in het geval van Erika dat de borst inclusief tepel eerst wordt verwijderd door een oncologisch chirurg. In een later stadium is pas de DIEP flap operatie uitgevoerd. Erika wilde zich namelijk eerst goed oriënteren wanneer en door wie zij de borstreconstructie wilde laten doen.

Na het maken van de keuze, moest Erika eerst nog meer buikvet ontwikkelen. Voldoende om een nieuwe borst van reconstrueren. Er zit uiteindelijk 4 jaar tussen het verwijderen van de borst en de reconstructie. Na de reconstructie is er nog een nieuwe tepel getatoeëerd door de plastisch chirurg.

Liane

Liane (39) is getrouwd en moeder van 2 dochters. Liane is drager van het BRCA+ gen. Dat zij mogelijk drager is van dit gen weet Liane al heel lang. Sinds haar 25e weet zij het na het doen van verschillende onderzoeken zeker.

BRCA+ is een erfelijke genmutatie waarbij vrouwen 50 procent kans hebben om drager te zijn. Van het gen bestaan meerdere varianten. Deze varianten zorgen ervoor dat er een zeer grote kans is op het krijgen van borstkanker en/of het krijgen van eierstokkanker.

Borstkanker komt in de familie van haar vader veel voor. Daarom is het voor Liane geen verrassing dat ze drager is.  Liane is heel nuchter en zo heeft ze de situatie ook aangepakt. In 2009 ondergaat ze de DIEP flap operatie waarbij haar beide borsten worden verwijderd en tegelijkertijd 2 nieuwe borsten worden gereconstrueerd met weefsel uit de buikwand.

Ria, Erika en Liane doen in bovenstaande video’s hun verhaal. Dionne Stax heeft vast een kijkje genomen in de operatiekamer waar de operatie 1 november 2017 plaatsvindt. In een filmpje stellen de artsen die de operatie uitvoeren zich aan u voor.

Operatie Live is te zien op woensdag 1 november 2017 om 21.30 uur op NPO 1.

Bekijk ook

Meer