Duur 01:35
Gepubliceerd op 26 oktober 2017

Dionne neemt een kijkje in de operatiekamer

Operatie Live volgt op 1 november 2017 een DIEP (Deep Inferior Epigastric Perforator) flap operatie. Dit is een borstreconstructie met eigen weefsel bij borstkanker. Deze operatie wordt uitgevoerd bij vrouwen met borstkanker die ervoor kiezen om hun borst te verwijderen. Maar ook bij vrouwen die drager zijn van het BRCA+ gen. Zij hebben (nog) geen borstkanker maar kiezen ervoor preventief beide borsten te verwijderen. Dionne Stax neemt een kijkje in de operatiekamer.

2 fases

Deze procedure kent 2 fases. Eerst wordt de borst (of borsten) verwijderd en daarna volgt een borstreconstructie met lichaamseigen weefsel uit de buikwand. Deze 2 fases zijn in 1 keer uit te voeren, primair, of in 2 keer, secundair, waarbij eerst wordt gekozen voor het verwijderen van de borst(klier) en op een later tijdstip voor een borstreconstructie met het lichaamseigen weefsel.

10 uur durende operatie

Het is een 10 uur durende operatie die al voor de uitzending begint. Tijdens de uitzending kunnen kijkers live het tweede deel van de operatie volgen. Het eerste deel is opgenomen, een samenvatting hiervan zal in Operatie Live te zien zijn.

Ria, Erika en Liane hebben beiden de DIEP flap operatie al ondergaan en doen op MAX Vandaag hun verhaal. In de video neemt Dionne Stax vast een kijkje in de operatiekamer. In een filmpje stellen de artsen die de operatie uitvoeren zich aan u voor.

Operatie Live is te zien op woensdag 1 november 2017 om 21.30 uur op NPO 1.

Bekijk ook

Meer