Operatie Live

Vragen en antwoorden over Operatie Live 2017

Operatie Live volgt op 1 november 2017 een DIEP (Deep Inferior Epigastric Perforator) flap operatie. Deze operatie wordt uitgevoerd bij vrouwen met borstkanker die ervoor kiezen om hun borst te verwijderen. Maar ook bij vrouwen die drager zijn van het BRCA+ gen. Zij hebben (nog) geen borstkanker maar kiezen ervoor preventief beide borsten te verwijderen. En team van medisch specialisten voert deze operatie uit in het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. 

Hieronder hebben wij de meest gestelde vragen over het programma Operatie Live voor u beantwoord.

Vraag & antwoord

Waarom zenden jullie Operatie Live uit?
MAX zendt de operatie live uit om een groot publiek te kunnen informeren over deze operatie en de behandelmogelijkheden bij borstkanker. Borstkanker wordt algemeen beschouwd als meest voorkomende vorm van kanker onder vrouwen. Bovendien kan de uitzending bijdragen aan meer begrip en respect voor de kennis en kunde van mensen die werken in de gezondheidszorg.

Waarom is dit programma live?
De operatie wordt live uitgezonden omdat MAX wil laten zien hoe het er écht aan toe gaat tijdens deze operatie, zonder het mooier of erger te maken. U krijgt te zien hoe een operatie werkelijk plaatsvindt.

Wat doen jullie als een calamiteit zich voordoet?
De kans dat zich een calamiteit voordoet is nihil. Bovendien is het St. Antonius Ziekenhuis expert op het gebied van deze operatie. Er zijn uiteraard geen extra medische risico’s doordat er camera’s aanwezig zijn tijdens de operatie. Mocht er zich onverhoopt toch een calamiteit voordoen, zal de live-verbinding worden verbroken. De belangen van de uitzending zijn volledig ondergeschikt aan die van de patiënte.

Is het wel hygiënisch en/of om een cameraploeg in de operatiezaal aanwezig te hebben?
Ja. De artsen van het St. Antonius zijn gewend om de operatie voor publiek te doen. Sterker nog: in deze operatiekamer hangen camera’s die het mogelijk maken via het internet mee te kijken. Er zijn geen extra medische risico’s verbonden aan deze uitzending. Bovendien worden alle hygiënemaatregelen in acht genomen.

Ik heb naar aanleiding van de operatie een medische vraag. Waar kan ik met deze vraag naartoe?
Wilt u meer weten over borstkanker en de DIEP flap operatie, dan adviseren wij u contact op te nemen met de eigen huisarts en/of behandelend arts. Vragen aan het St. Antonius Ziekenhuis kunt u rechtstreeks stellen per mail of telefonisch op nummer 088 – 320 30 300. Kijk voor meer informatie op de website van het ziekenhuis.

Operatie Live is te zien op woensdag 1 november om 21.30 uur op NPO 1.