Duur 02:52
Gepubliceerd op 26 oktober 2017

De artsen uit Operatie Live 2017

Operatie Live volgt op 1 november 2017 een DIEP (Deep Inferior Epigastric Perforator) flap operatie. Dit is een borstreconstructie met eigen weefsel bij borstkanker. Deze operatie wordt uitgevoerd bij vrouwen met borstkanker die ervoor kiezen om hun borst te verwijderen. Maar ook bij vrouwen die drager zijn van het BRCA+ gen. Zij hebben (nog) geen borstkanker maar kiezen ervoor preventief beide borsten te verwijderen. Een team van medisch specialisten voert deze operatie uit in het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. 

2 delen

Tijdens de uitzending ondergaat een patiënte een borstreconstructie met eigen weefsel. De operatie begint al overdag en bestaat uit 2 delen: de verwijdering van het borstklierweefsel en een reconstructie van de borst met eigen weefsel uit de buikwand. Tijdens de uitzending kunnen kijkers live het tweede deel van de operatie volgen. Het eerste deel is opgenomen, een samenvatting hiervan zal in Operatie Live te zien zijn.

Het team

Plastisch chirurgen Erik Zonnevylle en Philip Juten van het St. Antonius Ziekenhuis voeren tijdens de uitzending de operatie uit. Oncologisch chirurgen Ron Koelemij en Annemiek Doeksen geven vanuit de centrale hal uitleg over deze bijzondere operatie.

Napraten

Direct na de uitzending van Operatie Live gaat het programma door op themakanaal NPO Best. Dionne praat daar  verder met plastisch chirurg Erik Zonnevylle die dan net klaar is met de operatie. Daarnaast is het mogelijk om vragen te stellen aan vrouwen die eenzelfde operatie ondergingen vanwege borstkanker of dragerschap van het gen BRCA+.

In bovenstaand filmpje stellen de artsen zich voor. Dionne Stax heeft vast een kijkje genomen in de operatiekamer waar de operatie 1 november 2017 plaatsvindt. En Ria, Erika en Liane hebben de operatie al ondergaan en doen hun verhaal.

Operatie Live is te zien op woensdag 1 november 2017 om 21.30 uur op NPO 1.

Bekijk ook

Meer