Bisfenol A

Bisfenol A zit bijna overal in: hoe krijgen we het binnen en hoe kunnen we dat voorkomen?

Veel Europeanen hebben te veel Bisfenol A in het lichaam, waarschuwt het Europees Milieuagentschap (EEA) in september 2023. En dat kan potentieel schadelijk zijn. Wat is Bisfenol A en hoe urgent is dit probleem?

Wat is Bisfenol A?

Bisfenol A (vaak afgekort als BPA) is een chemische stof die in veel verschillende producten voorkomt. Dat kunnen bijvoorbeeld blikjes en plastic flessen zijn, maar ook kassabonnen, elektronica, verf en speelgoed. Het behoort tot de hormoonverstorende stoffen waar het Europees Parlement in 2016 al voor waarschuwt. Het gebruik van Bisfenol A in verpakkingen voor baby- en peutervoeding is zelfs sinds 2013 al verboden, vanwege mogelijk schadelijke effecten op het immuunsysteem van baby’s en peuters.

Hoe komen mensen in aanraking met Bisfenol A?

Maar op latere leeftijd kunt u alsnog in aanraking komen met Bisfenol A, op veel verschillende manieren. U kunt het bijvoorbeeld binnenkrijgen als u drinkt uit een plastic fles of een blikje met een plastic laagje aan de binnenkant. Daarnaast kan voedsel uit blik sporen van de stof bevatten. Als u naar het ziekenhuis of de tandarts gaat, loopt u eveneens risico op blootstelling. Want infuusapparatuur, implantaten, katheters en tandheelkundige materialen bevatten ook Bisfenol A, zo benadrukt het RIVM. Tot slot kan het via afvalwater van fabrieken in het milieu belanden.

Wegwerpplastic 1 juli 2023
Lees ook: Extra kosten voor wegwerpplastic na 1 juli 2023: wat gaat u voor uw koffiebeker en frietbakje betalen?

Hoe gevaarlijk is het?

Voor dit onderzoek heeft het EEA 2.756 volwassen Europeanen gevolgd, uit 11 verschillende landen. Bij 92 procent van hen is Bisfenol A aangetroffen in de urine. Voor de deelnemers uit Frankrijk, Portugal en Luxemburg geldt zelfs een percentage van 100 procent. Met andere woorden: de kans op blootstelling aan de chemische stof is groot. Maar wanneer is het nou schadelijk?

Sinds 2023 geldt er een aangescherpte grenswaarde van 0,2 nanogram Bisfenol A, per kilo lichaamsgewicht. Volgens Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid bij het Voedingscentrum, is dit een verklaring voor de hoge cijfers uit het EEA-onderzoek. “Door die strengere normen lijkt het probleem groter geworden te zijn, maar dat is dus niet zo”, laat Van der Vossen weten aan het Dagblad van het Noorden. Een te hoge concentratie kan schadelijk zijn voor uw hormoon- en immuunsysteem en kan ten koste gaan van uw vruchtbaarheid. Maar of dat ook zo is, als u net iets boven die grenswaarde van 0,2 nanogram per kilo zit, is nog niet duidelijk.

Plastic verpakkingen
Lees ook: Zijn plastic verpakkingen om groente en fruit echt nodig?

Wat kunt u doen om blootstelling te voorkomen?

De Europese Commissie wil het gebruik van Bisfenol A in de productie van voedselverpakkingen aan banden leggen. Naar verwachting moet in 2024 duidelijk worden of dit haalbaar is. Voordat het zover is, raadt het Voedingscentrum aan om uit te kijken met voedsel uit blik. En om zo gezond en gevarieerd mogelijk te eten, aan de hand van de Schijf van Vijf. Want als u niet constant hetzelfde eet, loopt u minder risico om schadelijke stoffen als Bisfenol A binnen te krijgen.

(Bron: Archief, Europees Milieuagentschap, Dagblad van het Noorden, Voedingscentrum, RIVM, Zonderbpa.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    BIJBLOEM says:

    Ik mis in dit overzicht de mogelijkheid van opslag van die giftige stof.
    Wel is het me opgevallen dat er veel aanbiedingen zijn in supermarkten om zich te ontdoen van verpakkingen en conserven.
    De leveranciers zijn er wel degelijk mee bezig.
    Alleen is het maar de vraag of consumenten zich wel bewust zijn van die stoffen.

    Zo staat op conserven vaak de waarschuwing om geen metalen schep te gebruiken.
    Ja, vers koken en dan eventueel samen met enkele anderen delen van grote hoeveelheden..