spatscherm

Bieden spatkappen net zoveel bescherming als mondkapjes?

Nu het op steeds meer plekken verplicht wordt om een mondmasker te dragen, komen er ook steeds meer verschillende varianten voorbij. Zo ook de zogeheten spatkappen. Maar bieden deze plastic schermen eigenlijk wel net zoveel bescherming als gewone mondkapjes?

Plastic spatkappen

De grote plastic schermen zien er op het eerste gezicht uit als een handige vervanger van het normale mondkapje. Doordat het scherm doorzichtig is, kunt u uw hele gezicht namelijk nog zien. Dit is bijvoorbeeld handig voor slechthorende mensen die afhankelijk zijn van liplezen en het is minder benauwd dan een gewoon mondkapje. Daarnaast zouden deze schermen ook gewoon aerosolen (kleine druppeltjes) in het gezicht tegenhouden, maar dit is niet het geval.

Spatkap alleen is niet genoeg

Het blijkt niet genoeg om enkel een spatkap te dragen. Dit plastic scherm is namelijk geen luchtfilter, waardoor uw adem er nog gewoon omheen kan gaan. Hoogleraar medische microbiologie Paul Savelkoul legt uit aan RTL Nieuws: “Zo’n spatkap is alleen zinvol voor mensen die dichtbij patiënten komen en het risico lopen dat de aerosolen rechtstreeks in de ogen komen. Als u een spatkap draagt, moet dit altijd in combinatie met een neusmondmasker.”

Aerosolen

Toch kunnen de aerosolen nog altijd onder de spatkap terecht komen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat ademhalingsdruppels in de lucht kunnen blijven hangen en door andere mensen kunnen worden ingeademd. De druppels van een nies of hoest zijn dus niet direct weg. Daardoor kan een spatkap wel directe druppels blokkeren als iemand richting u hoest of niets, maar de ademhalingsdruppels kunnen gewoon om het masker heen.

Extra bescherming

Daarom is het dus geen goed idee om enkel en alleen een spatkap op te zetten. U kunt deze wel gebruiken voor extra bescherming, maar doe dat dan altijd in combinatie met een normaal mondkapje en houdt natuurlijk altijd de nodige anderhalve meter afstand.

Lees ook:

Zo draagt u uw mondkapje het best

Zo gaat u benauwdheid bij het dragen van een mondkapje tegen

Voorkom beslagen brilglazen tijdens het dragen van een mondkapje

(Bron: RTL Nieuws, Libelle.nl)

Geef een reactie

Reacties (3)

    booter says:

    Kom graag in aanmerking van het boek over de maffia in z.Italie

    Marja89 says:

    Op advies van mijn opticien gebruik ik op mijn bril nooit afwasmiddel. De beschermde antiekraslaag kan hierdoor aangetast worden. Het helpt wel tegen beslaan.