mondkapje

Zo draagt u uw mondkapje het best

Vooralsnog hoeft u alleen een mondkapje op in het openbaar vervoer, maar het lijkt erop dat steeds meer mensen ze ook buiten de trein, bus of tram dragen. Als u dit doet, hoe draagt u zo’n kapje dan het best? En wat doet u met een gedragen exemplaar?

Ook over de neus en de kin

Het dragen van een mondkapje lijkt een fluitje van een cent. U pakt het kapje, doet de 2 elastiekjes achter uw hoofd of oren en klaar. Toch lijkt niet iedereen te weten hoe zo’n masker precies gedragen moet worden. Zo wordt soms alleen de mond goed bedekt, terwijl de neus en kin ook onder het kapje moeten verdwijnen.

mondkapje

Deze kermisexploitant draagt het mondkapje niet zoals de overheid dat graag ziet.

Het is belangrijk om het masker goed te dragen omdat u anderen zo minder makkelijk kan besmetten als u het coronavirus mogelijk onder de leden heeft. Het dragen van een niet-medisch masker beschermt u volgens de Nederlandse overheid niet tegen het coronavrius.

Beslagen brillenglazen en benauwdheid

Ook bijkomende neveneffecten kunnen ervoor zorgen dat mondkapjes niet altijd goed worden gedragen. Zo kunnen brildragers last krijgen van beslagen glazen en kunnen mondkapjes benauwdheid in de hand werken. Hoewel zowel de beslagen glazen als de benauwdheid niet 100 procent te voorkomen zijn, zijn er wel tips waardoor u hier wellicht minder last van heeft.
Zo kan het helpen om brillenglazen voor het opzetten van een mondkapje te behandelen met een combinatie van afwasmiddel en babyshampoo. Houd de bril daarna niet onder de kraan, maar neem deze af met brillendoekjes. Deze techniek wordt ook gebruikt door duikers en lijkt effectief.

Benauwdheid door een mondkapje kunt u tegengaan door een kapje te kiezen van dun materiaal. Een kapje van dikke stof, maakt ademen moeilijker. Ook kapjes van kunststof kunnen benauwdheid veroorzaken

Verder is het verstandig om u niet te haasten voordat u uw mondkapje moet opzetten. Uw ademhaling is dan sneller, wat makkelijker tot benauwdheid kan leiden. Het kan dus verstandig zijn om ruim op tijd hij de halte of het station te zijn, zodat uw ademhaling rustig is als u instapt.

Mondkapje af en dan?

Tijdens het dragen belanden er allerlei deeltjes op het mondkapje. Het is daarom ook verstandig om de voorkant van het kapje voor de zekerheid niet meer aan te raken tijdens het dragen. Ook bij het afzetten moet u dit niet doen, adviseert de Rijksoverheid. U kunt hier de elastiekjes of touwtjes voor gebruiken.

mondkapjes

Het mondkapje aanraken terwijl u het draagt is niet zo verstandig.

Wat u het beste met het kapje kunt doen zodra u het heeft afgezet hangt af van het materiaal waarvan het is gemaakt. Als het een stoffen kapje is kunt u dit opnieuw gebruiken. U kunt het bijvoorbeeld bewaren in een pedaalemmerzak en thuis in de was doen. Wegwerpkapjes kunt u het best weggooien in de prullenbak. Helaas belanden veel van de kapjes uit die laatste categorie op de grond, maar daar horen ze logischerwijs niet.

Niet 2 keer dragen

Stel, u gaat op 1 dag met de trein op en neer, dan is het verstandig om 2 mondkapjes mee te nemen. 1 voor de heen- en 1 voor de terugreis. Het is nog onduidelijk hoe lang mogelijke virusdeeltjes op kunststof of stof in leven blijven, dus het is veiliger om het kapje na 1 draagbeurt weg te gooien of te wassen.

(Bron: archief, Rijksoverheid)

Geef een reactie

Reacties (22)

  Eeuwigjong says:

  Pendaalemmer? In goed Nederlands heet dat een pedaalemmer, dus zonder N. Het is erg dat zelfs in redactionele artikelen niet goed Nederlands wordt geschreven.

   Hendrin says:

   Is 2x Nederlands met een hoofdletter in uw reactie wel goed?

   Basemans says:

   duim omhoog

   MAX Vandaag says:

   Beste Eeuwigjong,

   Bedankt voor de oplettendheid. Het is inmiddels aangepast.

   Met vriendelijke groeten,
   Redactie MAX Vandaag

   Chihuahua says:

   Is dat uw reactie?? Geweldige bijdrage, het onderwerp was mondkapjes en geen ABN. ik denk dat een ieder wel begrijpt waar het over gaat.

   Verzorgende030 says:

   Dit noemen wij ‘muggenziften’.

  Robertjc says:

  Het dragen van een niet-medisch masker beschermt u volgens de Nederlandse overheid niet tegen het coronavirus, geeft Max aan. Mooi. Daarmee is het gehele artikel dat gewijd wordt aan die waardeloze stofkapjes feitelijk overbodig. Wij zijn intussen op sommige plekken wel veroordeeld tot het dragen van stofkapjes die niet werken, sterker nog, die ronduit ziekteverwekkend zijn. Je ademt immers je eigen uitgeademde lucht weer in, waarmee juist de ventilatie die we van nature nodig hebben – kooldioxide uitademen, zuurstof inademen – verstoren. Binnen no-time stijgt het gehalte aan kooldioxide in ons bloed tot giftige waarden, zonder dat er een alarm afgaat. Daarbij komt, dat virussen, bacteriën en schimmels die we van nature al bij ons dragen, door dat opnieuw inademen van de vervuilde lucht in dat stofkapje, op plekken in de longen belanden waar ze van nature niet voorkomen, en in concentraties die nooit bereikt zouden worden als we die stofkapjes niet droegen.
  Kortom: het stofkapje hoort in een houtzagerij, en nergens anders. Voor de rest zijn die dingen vooral omzet verhogend voor de fabrikant. Voor je eigen gezondheid: mijd het OV als de pest. Bovendien zit je voor aap.

  Oh, en voordat ik het vergeet: a-symptomaten zijn niet besmettelijk, het IFR-getal ligt rond de 0,005%, het aantal IC-bedden dat nog door coronazieken benut wordt is verheugend laag, en dat hele coronavirus is allang weer verdwenen. Inmiddels worden wij klaargestoomd voor het aannemen van de noodwet, waarin een minister buiten het parlement om, per decreet kan regeren, de verkliklijn het slechtste in de mens naar boven haalt, en de politie zonder huiszoekingsbevel bij je mag binnenvallen. Daarna behoort Nederland tot China. Hebben ze toch hun zin gekregen. Fijne dag.

   Opdeschoot says:

   Heel je uitleg minimaliseer ik doordat U nog steeds niet doorhebt dat het masker niet zo direkt U beschermt,maar dat het de bedoeling is dat het andere beschermt tegen Uw uitwasemingen!!En als je heel de dag dit maskertje zou ophouden,ja dan is je eigen gebruikte zuurstof terug inademen idd niet gezond,maar men draagt dit even,niet constant uren aan een stuk!Je zit bv niet heel de dag door op een OV,maar alleen voor verplaatsing!

   Marij says:

   Zelden zoveel onzin bij elkaar gezien

  Monique Lubbers says:

  het is pedaalemmer i.p.v. pendaalemmer

   MAX Vandaag says:

   Beste Monique,

   Daar heeft u helemaal gelijk in. Dat hebben wij even over het hoofd gezien. Het is nu aangepast.

   Met vriendelijke groeten,
   Redactie MAX Vandaag

  Rutte10 says:

  Lieve mensen, wat jammer de pinnigheid over een “n”, een vriendelijk woord doet zoveel meer.
  Ik wens een ieder een fijne en liefdevolle dag.
  10eke

   Hendrin says:

   Helemaal mee eens!

  Robby-Bob says:

  Geachte heer Robertjc, helemaal mee eens. (caféweltschmerz.nl, CommonSenseTV)

   woeffie says:

   Ben het helemaal eens met de heer Robertjc. Vooral het mondkapje in het openbaar vervoer is verschrikkelijk
   Ik ga als het niet strikt noodzakelijk is nergens heen met bus, tram of metro.

  Hanni Luteijn says:

  Helemaal eens met de reactie van Robertjc .Jammer dat Max niet waarschuwt voor de gezondheidschade die het dragen van dat mondbakkus teweeg kan brengen. Juist ouderen hebben zuurstof nodig en geen extra koolzuur.

  simon55 says:

  Wat een stelletje Azijnzeikerds , die struikelen over een n. Leer zelf eens vriendelijker te zijn , slapjanussen

  Binjamin says:

  Het zou handig zijn om te stoppen met het woord mondkapje. Neus-mond-kin kapje is de juiste benaming.

  Bezorgde Nederlander says:

  RobertJC,
  Even een kanttekening bij jouw verhaal.
  Het virus is nog niet weg, maar wij hebben wel wat lichtpuntjes gelukkig en staan er beter voor dan in maart.
  Dat u met het virus klaar bent wil nog niet zeggen dat het virus met ons klaar is.
  A- symptomaten zijn wel degelijk besmettelijk voor anderen. Dat koolzuur verhaal moet u toch een beetje nuanceren, dat valt allemaal best mee met rustig ademhalen. Natuurlijk is het dragen van een mondkapje geen pretje, maar langzaam aan verdrinken in je eigen slijm en bloed lijkt mij een vreselijke worsteling wat nu al wereldwijd bij ruim 800.000 mensen het geval is geweest.
  Dus dit onzichtbare monster is nog helemaal niet weg en sterker nog, het is bezig aan een nieuwe opleving met hier en daar mutaties.
  In Nederland zijn nu zo tussen de 1 en 2 miljoen mensen besmet geraakt met dit virus en zijn er daardoor pas 6 tot 12 procent van de 17 miljoen Nederlanders enigszins immuun geworden. Het R- getal is wel wat gedaald maar daar moet je je vraagtekens bij zetten bij die informatie wekelijks van het RIVM.
  Die noodwet is geen goed plan idd maar ja zal wel er komen zonder referendum.
  RobertJC je kan daar natuurlijk wat aan doen met de aankomende verkiezingen:
  Daar heb je geen Motie van wantrouwen voor nodig maar gewoon dit Kabinet wegstemmen!
  Met strijdbare groet,
  Bezorgde Nederlander

  Opdeschoot says:

  Wat ik niet in het artikel vermeld zie staan is dat de blauwe kant van het kapje naar binnen moet gedragen worden,De witte kant moet naar buiten!!Waarom,op de witte kant ligt een soort van beschermlaag,de blauwe kant heeft een soort van poriën om goed te kunnen ademen!!Maar als ik op het internet scrol zie ik meestal het omgedraaid staan,Wat is nu het juiste,graag een antwoord van een beroepspersoon!(Logisch gezienzou ik de opgenaaide stukjes elastiekjes dus naar binnendragen!,een kledingstuk ga je ook niet met de toegenaaide kant langs buiten dragen!

   Bezorgde Nederlander says:

   Beste Opdeschoot,

   Ik ben geen beroepspersoon( hoewel als ik het van mijzelf mag zeggen mij aardig in de mondkapjes heb verdiept) maar de blauwe kant moet buiten zitten en wit binnen, kijk niet naar hoe de bevestiging van de elastiekjes is maar kijk naar de naam op het mondkapje. de merknaam moet te lezen zijn voor een ander persoon als u een goede heeft aangeschaft. De beste bescherming bieden nog altijd de hele witte medische mondkapjes waarbij u dus zelf ook beschermd bent de FFP2 klasse met KN95 die zeg maar 95 procent tegen houdt.
   Deze zijn nog steeds te krijgen ondanks vreemde meldingen van het RIVM bij bijvoorbeeld mondkapjes.deals .
   Er helemaal geen een dragen zoals de coronablockers nu doen en bijvoorbeeld de aanhangers van viruswaarheid is vragen om problemen.
   Met strijdbare groet
   Bezorgde nederlander