Zo gaat u benauwdheid bij het dragen van een mondkapje tegen

Wie reist met het openbaar vervoer, een veerboot neemt naar de Waddeneilanden of een vliegreis maakt is verplicht een niet-medisch mondkapje te dragen. Voor mensen die dit niet gewend zijn, maar zeker voor degenen met een longziekte kan dit veel ongemak geven. Het Longfonds heeft tips om benauwdheid zoveel mogelijk tegen te gaan.

Tips om benauwdheid door een mondkapje zoveel mogelijk te verminderen:

  • Zorg voor een mondkapje van dichtgewoven, maar dunne stof, of van ander niet te dik materiaal. Het is dan eenvoudiger hier doorheen te ademen, dan bij een mondkapje van een dikke stof het geval is.
  • Oefen thuis alvast met het dragen van een mondkapje. Begin met het opzetten van een mondkapje als u rustig zit. Adem rustig in en uit. Loop vervolgens een stukje in huis en let erop dat u het tempo heel laag houdt. Probeer daarna een half uur het mondkapje op te houden terwijl u een boek leest.
  • Zorg dat u niet gehaast bent als u op reis gaat, maar neem de tijd. Zorg dat u ruim van te voren op het perron of bushalte bent, zodat u op adem kunt komen en niet meer benauwd bent wanneer u instapt. Op dat moment – vlak vóór het instappen – moet u namelijk het mondkapje opzetten. U hoeft dan nog maar een klein stukje te lopen. Blijf steeds op 1,5 meter afstand van anderen. In het geval van vliegen moet u het kapje al op het vliegveld dragen.
  • Heeft u van uw arts ‘rescue medicatie’ (een kort werkende luchtwegverwijder zoals salbutamol, terbutaline, ipratropium), dan kunt u – eventueel in overleg met uw arts – voordat u het mondkapje gebruikt een extra puf nemen.

Met het OV reizen met een longaandoening

Ook voor mensen met een longaandoening is het verplicht om met een mondkapje te reizen in het OV. Het is zelfs extra belangrijk om dan een mondkapje te dragen. Veel mensen met een longziekte hoesten namelijk regelmatig en kunnen daardoor anderen sneller besmetten als ze zelf besmet zijn. De klachten lijken in het begin vaak op chronische klachten, waardoor het kan gebeuren dat longpatiënten een besmetting niet direct in de gaten hebben. Ondanks het verplichte gebruik van mondkapjes brengt reizen met het OV risico op besmetting met het coronavirus met zich mee. Voor mensen met een longziekte brengt dit nog extra risico mee. Vermijd dit daarom zoveel mogelijk en ga alleen met het OV als het echt niet anders kan. Moet u toch ergens dringend zijn en heeft u geen eigen vervoer? Het Longfonds raadt aan om dan om hulp te vragen in uw omgeving of – zo mogelijk – per taxi te reizen.

Hoe lang kan een mondkapje gebruikt worden?

Neem ruim voldoende mondkapjes mee voor uw heen- én terugreis. Draag het mondkapje maximaal 3 uur per keer. Na elk gebruik moet u een nieuw schoon mondkapje opzetten. Bewaar een schoon of gebruikt mondkapje apart van elkaar in een afgesloten zakje of bakje.

Hoe zet u het mondkapje op en af?

Was voor het opzetten én na het afzetten van het mondkapje uw handen minimaal 20 seconden met water en zeep. Als dat niet mogelijk is, gebruik dan een desinfecterende hand-gel. Raak tijdens het op- en afzetten alleen het elastiek aan. Zorg dat uw mond, neus en kin goed bedekt zijn en raak het mondkapje daarna niet meer aan.

Wat moet er na gebruik met het mondkapje gebeuren?

Een gebruikt mondkapje gooit u bij het restafval. In het vliegtuig krijgt u een (papieren) vuilniszakje, waarin u uw gebruikte mondkapje kwijt kunt. Een eigen gemaakt mondkapje van stof wast u na elk gebruik op 60°C op een volledig wasprogramma. Was alleen met wasmiddel, voeg geen wasverzachter toe. Was uw handen nadat u het mondkapje in de wasmachine heeft gedaan en voordat u het mondkapje eruit haalt.

Lees ook: eten en drinken in het OV tijdens coronatijd, mag dat? 

(Bron: Longfonds, Gezondheidsnet, Rijksoverheid)

Geef een reactie