Deze tips voorkomen beslagen brillenglazen tijdens het dragen van een mondkapje

In het openbaar is het al even de regel, maar sinds kort moet u ook op verschillende andere plekken in het land verplicht een mondkapje dragen. Dit natuurlijk om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Voor brildragers kan  deze mondkapjesplicht knap lastig zijn, want de bril beslaat hierdoor makkelijker. Gelukkig bestaan er allerlei trucs om dit tegen te gaan.

Afwasmiddel op de brillenglazen

Het klinkt misschien een beetje gek, maar door uw brillenglazen in te smeren met afwasmiddel kunt u het beslaan tegengaan. Dit doet u als volgt: maak de glazen van uw bril nat en smeer wat afwasmiddel op beide kanten van het glas. Dit spoelt u vervolgens niet af met water, maar maakt u schoon met het brillendoekje. Als u nu uw bril en mondkapje opzet zal de bril niet meer beslaan. Deze truc is echt effectief, want duikers gebruiken het ook.

Anti-condens spray

Een andere optie is anti-condens spray. Deze spray gaat, zoals de naam al zegt, condens tegen. Spray een beetje op de glazen van uw bril en veeg dit uit met een katoenen doekje. U kunt deze sprays kopen bij opticiens en drogisterijen.

Babyshampoo

Een ander trucje dat ook gebruikt wordt door duikers is de glazen insmeren met babyshampoo. De werkwijze is hetzelfde als de afwasmiddel-truc. Een mix van afwasmiddel, babyshampoo en water kan overigens ook werken, weet men in de duikerswereld. De ideale samenstelling is 50 procent babyshampoo, 40 procent afwasmiddel en 10 procent water. Volgens sommige duikers werken producten van a-merken beter dan goedkopere shampoos of waswasmiddelen.

Papieren zakdoekje

Wat ook kan helpen is een papieren zakdoekje plaatsen tussen uw neus en uw mondkapje. U vouwt het zakdoekje rondom de bovenrand van het mondkapje, waardoor uw adem minder goed naar boven kan ontsnappen en uw bril dus niet meer zal beslaan. nadeel hiervan is wel dat het zakdoekje aan de zijkanten ruimte inneemt, waardoor inkepingen tussen uw gezicht en het mondkapje kunnen ontstaan. Uw adem ontsnapt dan dus via de zijkanten.

Huidvriendelijke tape

Deze tip klinkt misschien niet zo aanlokkelijk, maar u kunt ook speciale  huidtape gebruiken om uw mondkapje vast te maken aan uw huid. Dit soort tape kunt u kopen bij de drogist. U kunt het best de tape half over uw mondkapje plakken en half op uw huid. Pas wel op als u de tape aanbrengt, want de huid rondom de ogen is erg gevoelig. Artsen in het ziekenhuis gebruiken deze truc ook.

Kies een passend mondkapje

Naast al deze trucs is het natuurlijk ook belangrijk dat u een goed passend mondkapje draagt. Hoe minder ruimte er tussen uw gezicht en het kapje zit, hoe minder snel uw bril zal beslaan. Er ontsnapt dan immers minder condensatie via de bovenkant van het masker richting de bril. Kies bijvoorbeeld voor een masker met een metalen stripje bij de neus. Deze kunt u vastklemmen zodat er minder condensatie ontsnapt. U kunt ook proberen de touwtjes of elastiekjes waarmee het masker rond uw oren vastzit wat strakker aan te trekken, ook hierdoor sluit het mondkapje beter aan.

Lees ook: 

Zo gaat u benauwdheid bij het dragen van een mondkapje tegen

Mondkapjes discussie: waarom zijn ze hier niet verplicht, maar in andere landen wel?

Restafval juiste bestemming voor gebruikte mondkapjes en plastic handschoenen

Zo krijgt u uw bril echt schoon én deze methoden zijn af te raden

(Bron: Nu.nl, Pearle, Kruidvat, Alensa, The Conversation)

Geef een reactie