dazenbeet

Dit kunt u het beste doen bij een dazenbeet

De zomer is een heerlijk seizoen voor wie graag buiten is. Met doorgaans warme temperaturen is het goed toeven in de natuur. Maar het is ook het seizoen waarin insecten zich graag laten zien en dan vooral de stekende en bijtende. De daas is zo’n insect. Hij kan u een behoorlijk pijnlijke beet bezorgen. Hoe kunt u een beet voorkomen? En als hij heeft toegeslagen, hoe pakt u dat dan aan? 

Bloedzuigende insect

De daas, ook wel een brems of paardenvlieg genoemd, is familie van de bloedzuigende insecten. Een daas steekt ook niet, maar bijt. Ze worden vaak verward met horzels, maar dat is geen familie. De daas herkent u aan de ‘grote ogen’ en ze komen in Nederland in verschillende soorten voor. De bekendste is de regendaas.

De daas houdt van warmte en vocht

De daas gedijt het best op warme, broeierige dagen met een hoge luchtvochtigheid. Dat zijn juist de dagen dat wij ook met korte mouwen en -broeken eropuit gaan. Voor de daas een uitgesproken gelegenheid om toe te slaan. Als de daas op u terecht komt, bijt hij vrijwel direct. U leest het goed, hij steekt niet, hij bijt. Met zijn ’tanden’ bijt hij diep om zo bij ons bloed terecht te komen. Die beet kan zeer venijnig aanvoelen. Naast een stekend gevoel, kan het direct zorgen voor een zwelling rond het gebied van de steek. De huid kan rood worden en warm aanvoelen.

De dazenbeet

In principe bezorgt een beet een tijdelijke hevige pijn. Maar in sommige gevallen kan de beet ook een bacteriële infectie veroorzaken. De daas kan namelijk bacteriën overbrengen van mens op mens. Daarom is het van groot belang om de beet direct zo goed mogelijk te behandelen. Dat doet u door zo snel mogelijk de beet met water schoon te maken, af te spoelen. Desinfecteer daarna met bijvoorbeeld betadine of jodium, dit kan helpen de zwelling te verminderen. Daarna: koelen! Gebruik hiervoor een ice-pack (wel met een handdoek er omheen), een natte theedoek of en handdoek gevuld met ijsklontjes.Om de jeuk te verzachten kunt u een crème tegen insectenbeten gebruiken. In die crèmes zitten vaak ook ingrediënten die de zwelling doen verminderen.

Naar de huisarts

Krijgt u het benauwd na de beet, krijgt u uitslag op andere plaatsen dan de beet of weet u dat u gevoelig bent voor insectenbeten, neem dan direct contact op met de huisarts. En ga ook naar de huisarts wanneer de pijn en de zwelling langer dan een week aanhoudt en er een rode cirkel of gele korstjes rondom de beetwond ontstaan. Dan kan er namelijk sprake zijn van een bacteriële infectie.

Voorkomen is beter dan genezen

Maar voorkomen is beter dan genezen.  Maar helemaal voorkomen is haast onmogelijk. Het belangrijkste is om bij warm, drukkend weer alert te zijn. Zeker als u gaat wandelen. Dazen komen af op warmte en beweging, dus u bent als wandelaar een makkelijker prooi. De daas is vooral te vinden in landelijke gebieden. In en rondom weilanden waar koeien en paarden staan te grazen. Ze heten niet voor niets paardenvliegen, want ze maken het deze viervoeter in de zomer erg moeilijk. Maar ook daar waar water is zijn dazen te vinden. Ze hebben het water namelijk nodig om eitjes te leggen.

Gaat u toch op pad, smeer of spray u dan in met een middel tegen insectenbeten. Dit houdt de daas enigszins op afstand. Doe eventueel toch dikkere kleding aan zodat de huid beschermd is. De daas kan dan niet makkelijk toeslaan. Maar zorg in ieder geval dat als u gestoken wordt, dat u de wond zo snel mogelijk reinigt om een infectie te voorkomen.

(Bron: RTL Nieuws, Wikipedia, Thuisarts)

Geef een reactie

Reactie

    Ria Scholtes-Janson says:

    Doeltreffend middel tegen allerlei beten (wespen, dazen) : suikerklontje Zomers zit er altijd een suikerklontje in mijn tas. Heel simpel prikplek nat maken of likken, suiker erop en weg is de narigheid ! succes