lyme

2,5 miljoen extra voor bestrijding ziekte van Lyme

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft 2,5 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de verbetering van de aanpak en onderzoek naar de ziekte van Lyme.

Ziekte van Lyme

Het geld gaat naar het Nationaal Lymeziekte-expertisecentrum, een nieuw instituut dat zich onder meer toelegt op betere testen, waardoor de ziekte sneller kan worden vastgesteld. Op dit moment worden mensen vaak te laat gediagnosticeerd, waardoor de gevolgen ernstiger zijn.

Jaarlijks krijgen 25.000 Nederlanders de ziekte. Zij kunnen onder andere last krijgen van zenuwpijnen en hart- en gewrichtsklachten. Als de ziekte niet in een vroeg stadium wordt behandeld met antibiotica, kan het chronisch worden.

Teken

De ziekte van Lyme wordt overgebracht door teken die zich vastbijten in de huid. Teken zitten in groene gebieden, zoals het bos of de tuin. In de meeste gevallen is een beet onschuldig, behalve als het diertje de bacterie borrelia bij zich draagt. Die verspreidt de ziekte van Lyme.

Mensen die besmet zijn, krijgen vaak een grote rode kring rondom de plek waar de teek zich heeft vastgezogen. Dat ziet er ongeveer zo uit:
tekenbeet

Om te voorkomen dat het diertje op de huid terecht komt, wordt geadviseerd om tijdens een activiteit in de natuur altijd de armen en benen te bedekken. Zeker als u door dichtbegroeid gebied trekt, want dan loopt u extra risico.

Bent u weleens gebeten door een teek?

(Bron: RIVM, Ministerie van VWS, nu.nl)

Geef een antwoord