teken

Hoe teken aangetrokken worden tot uw lichaam

Waar teken zich allemaal bevinden, is uitgebreid onderzoek naar gedaan. Maar nu is ook duidelijk wat ze doen om op hun gastheer te belanden. Ze blijken daarvoor niet te springen, maar ze maken gebruik van statische energie.

Teken worden aangezogen

Britse biologen hebben zich verdiept in de manier waarop teken op mensen of dieren terecht komen, om zich vast te kunnen bijten. Het lijkt misschien aannemelijk dat zij dit doen door te springen, maar het zit toch anders. Ze wachten met gespreide poten op het moment dat er een geschikte gastheer voorbij komt. Mensen, maar ook dieren dragen een statische lading met zich mee.

Dat is soms bijvoorbeeld te merken wanneer we iets aanraken of een kledingstuk uittrekken. Het kan dan letterlijk knetteren van de statische energie. Die energie wordt door teken gebruikt als een magnetische aantrekking. Ze worden daardoor als het ware in het voorbijlopen aangezogen. Op deze manier kunnen ze kleine afstanden overbruggen. Hierin komen ze overeen met spinnen. Die kunnen zich namelijk zo op windstille momenten door de lucht vervoeren.

Dokter Teds Spreekuur: tekenbeet
Lees ook: Dokter Teds Spreekuur: een tekenbeet

Met kleding tegen teken wapenen

Dit wetende, kan er meer rekening worden gehouden met de preventie. Wie de natuur in gaat, wordt al geadviseerd om bedekkende kleding te dragen. Maar het werkt nog beter wanneer die kleding antistatisch is. Dat aspect is iets waar de onderzoekers zeker potentie in zien.

Ook in tuinen opletten geblazen

Het wordt wel steeds duidelijker dat tekenbeten niet alleen in de natuur worden opgelopen. Ook in de tuin liggen ze op de loer. En dan lang niet alleen in hoog gras of de struiken. Onderzoek van de Wageningen University & Research heeft aangetoond dat teken ook veelvuldig voorkomen op kort gemaaid gras, tussen de tegels en in borders. Tijdens het onderzoek zijn in 70 procent van de tuinen teken aangetroffen.

In bossen komen 4 tot 10 keer zoveel teken voor, maar doordat tuinen intensiever gebruikt worden, is de kans op een beet daar groter. Van de 1,5 miljoen tekenbeten per jaar, vinden er 500.000 in de tuin plaats. Ongeveer 1 op de 5 teken draagt de ziekte van Lyme bij zich. Het is dus zaak om ook in de tuin beducht te zijn op teken en helemaal nu u weet dat ze gebruik maken van een trucje om de afstand tot u te overbruggen.

(Bron: archief, RTL Nieuws, NRC, ANP, Metronieuws. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    loek10 says:

    Nuttig & interessant artikel !