TBE-virus

RIVM start onderzoek naar tekenvirus TBE

Wie gebeten wordt door een teek loopt de kans om de ziekte van Lyme op te lopen. dat is algemeen bekend. Wat iets minder algemeen bekend is, is dat de diertjes ook het gevaarlijke TBE-virus bij zich kunnen dragen. Dit kan onder meer hersenvliesontsteking veroorzaken. Om meer te weten te komen over deze ziekmaker, start het RIVM een grootschalig onderzoek.

Landelijke oplettendheid

Het onderzoek naar TBE doet RIVM niet alleen. Zij krijgen hierbij hulp van GGD, artsen en microbiologen door het hele land. Het is belangrijk dat al deze partijen meedoen, want het is nu nog niet volledig duidelijk waar in Nederland het virus precies circuleert. Naast de verschijningsplekken van TBE, wordt ook onderzocht hoe groot het risico is dat iemand het virus oploopt nadat hij of zij gebeten is door een teek. De kans hierop is waarschijnlijk vrij gering, omdat slechts een klein deel van de Nederlandse teken het virus bij zich draagt.

‘Voorzichtigheid is geboden’

Hoewel niet veel teken het virus hebben, worden er toch steeds meer besmettingsgevallen gemeld in ons land. Bioloog Arnold van Vliet van de Wageningen University & Research (WUR) vindt dat voorzichtigheid geboden is. “Het aantal ziektegevallen neemt toe. De ziekte van Lyme komt veel vaker voor, maar we moeten dit type wel goed in de gaten houden”, vertelt hij tegen het Algemeen Dagblad.

Over TBE

TBE, of tekenencefalitis, is een virus dat van teken op mensen kan worden overgebracht na een beet. Dit virus komt voor in grote delen van Europa en kent veel verschillende subtypes. In Nederland zijn tot nu toe alleen op de Sallandse en Utrechtse Heuvelrug teken gevonden met het TBE-virus. Wie in Nederland wordt gebeten door een met TBE besmette teek, ondervindt hier in de meeste gevallen geen hinder van. Als iemand toch ziek wordt is het verstandig om het verloop hiervan goed in de gaten te houden. Het RIVM beschrijft op de website dat het beginstadium lijkt op een normale griep met hoofdpijn, algemene malaise, koorts en moeheid. Dit duurt ongeveer 2 tot 7 dagen. In de daaropvolgende week heeft iemand meestal geen klachten, maar daarna krijgt de besmette persoon heftige hoofdpijn, koorts en een hersenvliesontsteking. Ziekenhuisopname is dan noodzakelijk. Hersenvliesontsteking kan een dodelijke ziekte zijn, met name voor ouderen met een verzwakt immuunsysteem en jonge kinderen.

Ziekte van Lyme

Teken kunnen niet alleen TBE overbrengen, maar ook de ziekte van Lyme. Daarover is al veel meer bekend. Deze ziekte wordt in 2 tot 3 procent van de tekenbeten verspreidt en zorgt ervoor dat er griepachtige verschijnselen optreden. Als de symptomen niet op tijd worden bestreden met antibiotica. Gebeurt dit niet, dan kan het zijn dat de ziekte chronisch wordt. Iemand met chronische Lyme krijgt een langdurige antibioticakuur en kan onder meer te maken krijgen met problemen aan het zenuwstelsel.

Bron: AD, RIVM, archief.

Geef een reactie

Reactie

    Mischja says:

    Jaren geleden heb ik me laten inspuiten tegen TBE.
    Ben NU ,na verschillende inspuitingen, voor MIJN HELE LEVEN IMMUUN voor TBE!!!!!!