Een teek bij een hond kan ook de ziekte van Lyme geven.

Kunnen honden ook de ziekte van Lyme krijgen door een tekenbeet?

In de Week van de Teek, van 17 tot en met 21 april 2023, wordt veel gesproken over de tekenbeet en de ziekte van Lyme. En dan gaat het voornamelijk over mensen. Maar kunnen honden eigenlijk ook de ziekte van Lyme krijgen?

De ziekte van Lyme

Wij als mensen kunnen door een tekenbeet de ziekte van Lyme krijgen. Op de plek van de beet komt een rode ring of vlek. Vaak komen daar griepachtige klachten bij, zoals hoofdpijn, een stijve nek, spierpijn en vermoeidheid. Later kunnen klachten ontstaan zoals uitval van een zenuw in het gezicht, een hersenvliesontsteking of ontstoken gewrichten of hart. Het is dus goed om uzelf regelmatig te controleren op een tekenbeet.

Controleer de hond en uzelf na een wandeling

Hondenbezitters weten dat de huisdieren gevoelig zijn voor teken. Wie in het bos of ergens anders gewandeld heeft met de viervoeter doet er goed aan om de hond na het lopen te controleren op eventuele teken. Dat geldt overigens ook voor uzelf. Teken worden trouwens pas actief bij temperaturen boven de 14 graden.

Wat als een hond gebeten is door een teek?

Ook honden kunnen de ziekte van Lyme krijgen. Al uit zich dat wel anders dan bij mensen. Zo krijgen honden geen rode ring of vlek. Daardoor is het lastiger te herkennen. Ook de symptomen zijn verschillend. Vaak zijn er zelfs helemaal geen klachten bij de hond. En krijgen ze dat wel, dan is dat soms weken tot maanden later.

Welke klachten kan een hond krijgen?

Mocht een hond wel klachten krijgen na een besmetting, dan kunnen ze koorts, gewrichtsproblemen, aantasting van de nieren, lusteloosheid, verlies van eetlust of gezwollen lymfeklieren krijgen. Allemaal klachten die ook op andere aandoeningen kunnen wijzen. Als uw hond één of meer van de genoemde symptomen heeft, is het aan te raden naar de dierenarts te gaan. Die kan via bloedonderzoek zien of er een infectie in het lichaam zit. Dat is de enige manier om de ziekte van Lyme bij een hond vast te stellen.

Behandelen van de ziekte van Lyme bij honden

Als duidelijk is dat de hond de ziekte van Lyme heeft, kan dit gemakkelijk verholpen worden met antibiotica. De meeste honden reageren hier snel op. De bacterie die de ziekte veroorzaakt zal niet volledig verdwijnen, maar de klachten zullen wel weggaan. In enkele gevallen, wanneer het dier al jaren rondloopt met de ziekte, kunnen symptomen blijvend zijn.

Voorkomen is beter dan genezen

Zoals in veel gevallen, geldt ook hier: voorkomen is beter dan genezen. Voor honden zijn middelen verkrijgbaar om teken tegen te gaan. Zo zijn er tekenbanden, kauwtabletten of pipetjes met vloeistof die op de huid aangebracht moeten worden. Kijk goed welk middel u gebruikt voor uw hond. Vaak wordt naar het gewicht van het dier gekeken voor de hoeveelheid.

En controleer uw huisdier regelmatig op teken in de vacht. Belangrijke plekken hierbij zijn in en rond de ogen, achter de oren, onder de kin, tussen de voor- of achterpoten, in de ‘oksels’, rondom de staart en tussen de tenen.

Meer weten over de tekenbeet bij mensen? Dokter Ted geeft in zijn Spreekuur uitleg. Hij laat ook zien hoe u het beste een teek kunt verwijderen.

(Bron: Tekenbeetziekten, Dierendokters, Diergeneeskundig Centrum Paterswoldseweg, De Huisdiersuper, Caressa dierenziekenhuizen. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie