10 redenen om veel te lachen

Lachen voelt niet alleen heerlijk op het moment zelf, het heeft bovendien zeer veel positieve effecten voor onze gezondheid. Want ja, lachen is echt gezond!

1. Minder cortisol

Lachen is een natuurlijke bescherming tegen een hartaanval. Het stresshormoon cortisol heeft een slecht effect op de kransslagaderen en een lachbui remt de productie van dit hormoon. Gezonde aderen verminderen op hun beurt de kans op een hartaanval.

2. Ontspanning

Niet alleen wordt de cortisol aanmaak verminderd, er worden juist ook stoffen aangemaakt die een positief effect hebben. Endorfine en dopamine komen vrij tijdens het lachen en dit zorgt voor ontspanning en een opgewekt gevoel.

3. Pijnstillend

Het ‘gelukshormoon’ endorfine heeft niet alleen een kalmerend effect, het werkt ook pijnstillend. Dit is ook één van de redenen dat ziekenhuizen CliniClowns inzetten om kinderen meer te laten lachen. Door de lichamelijke effecten kan lachen het genezingsproces positief beïnvloeden.

4. Weerstand

Mensen die veel lachen hebben een beter afweersysteem en zijn daardoor minder vatbaar voor infecties. Zij hebben minder vaak griep en zijn minder verkouden.

5. Bloeddruk

Een flinke lachbui verhoogt het zuurstofgehalte in het bloed, stimuleert de bloedsomloop en vermindert de bloeddruk.

6. Humeur

Lachen doet wonderen voor het humeur. Zelfs als een lach niet gemeend is, heeft het een positief effect op het lichaam. Zeker de moeite waard om eens uit te proberen bij een chagrijnige bui.

7. Rimpels

Er zijn minder spieren nodig om te lachen dan om te fronzen. Door te lachen verslappen de gezichtsspieren minder snel en blijven rimpels langer weg. Lachrimpels daargelaten, maar die zijn welkom toch?

8. Aantrekkelijk

Zeg nou zelf, u kijkt toch ook liever naar een vrolijk mens dan naar een chagrijn? (Glim)lachende mensen worden ook echt aantrekkelijker gevonden. En door de positieve reacties van anderen wordt het zelfvertrouwen van degene die lacht ook nog eens verhoogd.

9. Lichaamsbeweging

Buikpijn van het lachen? Ja dat kan. Het positieve hiervan is dat de buikspieren een workout krijgen, dus we worden er nog fit van ook.

10. Aanstekelijk

Als kind lachen we enkele honderden keren per dag. Als volwassene nog maar zo’n 10 á 15 keer. Een goede reden om weer wat vaker te lachen. Lachen is aanstekelijk en wie naar een ander lacht kan rekenen op een lach terug.

Oftewel, lachen is gezond voor elk. Een lachend mens is een gelukkig mens en gelukkige mensen zijn beduidend minder vaak ziek.

Geef een reactie

Reacties (3)

  peter61j says:

  moet je wel wat te lachen hebben,
  en niet alleen zijn.

  Aria says:

  Daar ben ik het helamaal mee eens je ga automatisch mee lachen als iemand de slappe lach heeft heerlijk hoor groetjes Miep

  Elza says:

  In je eentje kun je ook lachen door het kijken naar een komische film of serie.