bouillon

Hoe gezond is het om elke dag bouillon te drinken?

Bouillon is een zeer veelzijdig product. U kunt het eten als soep of gebruiken als basis voor een andere soep of gerecht. Daarnaast staat het ook te boek als gezond, maar klopt dit wel? 

Bouillongekte

In de Verenigde Staten is er op het momenten een heuse bouillongekte gaande. Verschillende supersterren zweren bij het product, schrijft het Algemeen Dagblad (AD). Het dient volgens deze bekende mensen als een soort natuurlijke botox, omdat het vol zit met collageen. Bovendien zitten er verschillende aminozuren in die het lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Aminozuren zijn onder meer noodzakelijk om de hormoonproductie op peil te houden. Op Amerikaanse receptenwebsites barst het van de bouillonrecepten en in New York is zelfs een restaurant dat bekertjes bouillon verkoopt om mee te nemen.

Kant-en-klaar

Bouillon wordt in de Verenigde Staten dus geroemd om de gezonde eigenschappen, maar helemaal terecht is dat niet. Bouillon is eigenlijk alleen gezond als u het zelf maakt. Wie bouillonblokjes gebruikt, krijgt vooral veel zout binnen. Eerder dit jaar doet de Consumentenbond onderzoek naar de bestanddelen van deze blokjes en wordt duidelijk dat 16 van de 49 onderzochte exemplaren vooral veel zout bevatten. Groente zit er meestal amper in, net als rundvlees of kip. Bouillon uit pot heeft De Consumentenbond niet onderzocht, maar na een klein vergelijkend warenonderzoek blijkt dat zout ook hier meestal het hoofdbestandsdeel van is. Daarnaast bestaat er ook bouillon in poedervorm die u kunt aanlengen met water. Ook deze poeder bestaat vaak voor meer dan 20 procent uit zout. Wie dagelijks kant-en-klaar bouillon eet, is dus niet per se gezond bezig.

Zelf trekken is het best

Wat wél gezond is, is de zelfgemaakte variant die u trekt uit botten. “Als de beenderen lang trekken, kunnen ze interessante mineralen vrijgeven, zoals ijzer en zink. Deze zijn afkomstig uit het beenmerg. IJzer versterkt je weerstand en is ontstekingsremmend in lage concentraties. Zink versterkt je immuunsysteem. Elke dag een kop bouillon kan helpen om sterker de winter in te gaan”, aldus de Vlaamse bio-ingenieur Eric De Maerteleire tegenover het AD. “De drank bevat waardevolle elementen, onder meer de GAG-stoffen of glycosaminoglycanen. In de geneeskunde worden die GAG’s in pilvorm gebruikt om artrose te bestrijden. Hoe dan ook moet je naar de dokter als je last hebt van reumatoïde artritis, de concentratie van bijvoorbeeld glucosamine en chondroïtine in pillen is oneindig veel groter en bovendien zijn niet alle patiënten ermee geholpen. Maar om zo lang mogelijk gezond te blijven, kunnen alle beetjes helpen”, gaat hij verder. Volgens Eric De Maerteleire is het meekoken van huid ook gezond. Deze huid geeft collageen af, wat tijdens de bereiding wordt omgezet in gelatine. Hier zitten volgens de Belgische wetenschapper de eerder genoemde aminozuren in.

Geen wondermiddel

Toch is zelfgetrokken bouillon geen wondermiddel. “Aanwijzingen voor heel grote gezondheidsvoordelen van bouillon hebben we op basis van onderzoeken niet”, zegt Patricia Schutte van het Voedingscentrum tegen de krant. Ook De Maerteleire weet dat de heilzame werking van bouillon niet zo ver reikt als de Amerikanen wellicht doen vermoeden. “Je laat er je rimpels niet mee verdwijnen.”

(Bron: archief, AD)

Geef een antwoord

Reactie

 1. Gerard1949 says:

  Drie jaar geleden opgenomen in het Maasstadziekenhuis.
  Bloeddruk was te hoog.
  Kreeg de vraag wat ik iedere dag dronk.
  Ik begon met een kop drinkbouillon.
  Veel te zout kreeg ik te horen.
  Kreegook een beperking van 1,5 liter vocht per dag.