Waarde van ouder worden

Ouderen zijn van grote waarde voor onze samenleving

Over 10 jaar telt Nederland ruim 2 miljoen mensen van 75 jaar of ouder. Dat zijn er 600.000 meer dan nu. Hun betrokkenheid en inzet zijn hard nodig. Toch worstelen we in Nederland nog vaak met vooroordelen over ouderdom. Om die vooroordelen weg te nemen, start het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de nieuwe campagne De waarde van ouder worden.

De waarde van ouder worden

Donderdag 26 november 2020 is de officiële aftrap van de campagne. Dat gebeurt, zoals zoveel dingen in deze tijd, tijdens een online congres met als titel: Een nieuwe generatie ouderen langer thuis. Hier is ook het inspiratieplatform www.dewaardevanouderworden.nl gelanceerd. Op deze website vinden de aankomende generaties 55-plussers onafhankelijk en simpel advies om zich effectief voor te bereiden op een minder mobiele levensfase. Door op tijd stappen te zetten, behoudt deze groep langer de regie en onafhankelijkheid.

Minister Hugo de Jonge (VWS) over De waarde van ouder worden: “Ouder worden heeft prachtige kanten. Ouderen zijn van grote waarde en daar mogen we best wat meer oog voor hebben. “

Campagne-gezichten

In de campagne komen bekende en minder bekende Nederlanders aan het woord, die vertellen wat voor hen de waarde is van het ouder worden. Willeke Alberti figureert tijdens de campagne in een bijzonder filmpje, waarin ze samen met haar kleindochter te zien is. ,”Ik heb veel meer zelfvertrouwen dan vroeger. Het leven, daar moet je van leren. Daar word je ook wijzer van. Dat is het mooie van ouder worden”, zegt ze.

Orchideeënkweker Koos Wubben (86) zag dat de overname van zijn zaak niet doorging en besloot dan maar zelf door te werken, “Die orchideeën houden me jong. Net als de jonge orchideeënkwekers die ik help door mijn kennis en ervaring met hen te delen”, zegt hij.

‘De gewone senior’

Ook Vera van Brakel is in de campagne te zien. Zij vertelt in haar vlog over zichzelf en introduceert ‘de gewone senior’, want daar zijn er volgens haar heel veel van. Van Brakel vindt het belangrijk dat we ons realiseren dat we allemaal individuen zijn. “Het is belangrijk dat wij ouderen zelf de regie houden en dat we in contact blijven, het het contact zoeken, met jongeren. Dat we naar hen luisteren en zijn naar ons.” In haar vlog vertelt ze hierover.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

De waarde van ouder worden is een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) in samenwerking met de Raad van Ouderen (RvO).

Vera van Brakel is op 26 november 2020 te gast in Tijd voor MAX

Geef een reactie

Reactie

    Corriola says:

    Ben 85 jaar en besloot vandaag niet meer naar het koor te gaan ,COVID 19 ligt op de loer en op mijn leeftijd wordt ik gelijk op de hoop gegooid.Vertelde het aan mijn zoon.Zijn reactie was verstandig mamma, maar een bloemetje heeft behalve water ook zon en buitenlicht nodig!
    Lief hè! Geen bridge,geen eten met vriendinnen iedere week etc. Etc. Maar nog volop video bellen!Nog vol met toekomst plannen. Liefs Cocky.