hondenbelasting

Gemeenten besteden hondenbelasting vaak niet aan hondenbeleid

Steeds meer gemeenten schaffen het innen van hondenbelasting af, maar gemeenten waar nog wel voor de hond(en) betaald moet worden, hanteren sterk wisselende bedragen. Hondenbezitters ergeren zich er vooral aan dat de geïnde belasting niet besteed wordt aan hondenbeleid, maar dat het wegvloeit naar algemene middelen.

Grote verschillen

In 2018 innen 147 gemeenten geen hondenbelasting meer. Gemeenten als Heiloo en Rotterdam stoppen er per dit jaar mee. De contrasten tussen gemeenten waar nog wel belasting geïnd wordt zijn groot. In Groningen is iemand bijvoorbeeld 122 euro kwijt voor de (eerste) hond, terwijl dat in Ede op 33,12 euro komt. Hondenbezitters in Opmeer en Voorschoten moeten dit jaar 50 tot 60 procent meer gaan betalen, terwijl andere gemeenten, zoals Venlo en Woerden, de belasting juist verlagen.

Poepzakjes

Hondenbezitters vallen er vooral over dat gemeenten die hondenbelasting heffen de inkomsten daarvan veelal aan algemene middelen besteden en de inkomsten dus niet gebruiken voor het schoonhouden van bijvoorbeeld speelweiden of het distribueren van poepzakjes. In de gemeente Barendrecht is in oktober 2017 een petitie gehouden om hondenbelasting af te schaffen. Dit heeft 500 handtekeningen van inwoners opgeleverd en die zijn aan het college overhandigd. Vooralsnog heeft het niet gebaat, inwoners van Barendrecht betalen in 2018 99,10 euro voor de eerst hond en dat bedrag loopt op tot 153,30 bij het bezit van 3 honden.

Afschaffen helpt juist tegen hondenpoep

In Nijkerk maakt De Lokale Partij zich sterk om hondenbelasting af te schaffen. De partij is van mening dat het geïnde bedrag (203.000 euro in 2017) onvoldoende besteed wordt aan de hondenbezitters. Er zijn hondenbezitters waarvan de hond nooit buiten het eigen terrein komt, maar toch betalen ook zij belasting voor hun dier. Momenteel zijn er in de gemeente Nijkerk 3421 honden geregistreerd. Voor de 1e hond moet 69,10 euro betaald worden, voor de tweede hond 121,80 euro. Hondenbezitters zijn verplicht de poep van hun hond op te ruimen, maar veel eigenaren vinden dat als zij hondenbelasting moeten betalen, de gemeente zorg moet dragen voor het opruimen ervan. Door het afschaffen van de hondenbelasting kan de hondenbezitter beter op zijn verplichting gewezen worden en is handhaving beter uit te voeren, is de overtuiging van De Lokale Partij.

(Bron: Kassa, hondenbelasting.net, nijkerknieuws.nl)

Geef een reactie

Reactie

    ronanton says:

    Simpel, de vervuiler (het baasje of bazinnetje) betaalt, en niet de hondloze medeburger!