AOW bruto netto loonheffing loonheffingskorting zorgverzekeringswet

382,09 of 260,11 euro tussen bruto-AOW en netto-AOW: waar komt dit verschil vandaan?

Bent u alleenstaand en AOW-gerechtigd? Dan ontvangt u 1.569,75 euro bruto per maand, maar het nettobedrag kan (zonder loonheffingskorting) zo’n 382 euro lager uitvallen. Voor samenwonende en/of gehuwde AOW-ontvangers is het brutobedrag 1.067,47 euro bruto per persoon. Zonder loonheffingskorting is het nettobedrag 260,11 euro lager. Het verschil tussen uw bruto-AOW en netto-AOW kan dus oplopen tot maximaal 382,09 euro (alleenstaanden) of 260,11 euro (gehuwden/samenwonenden). Hoe komen deze verschillen tot stand en welke belastingen betaalt u over uw AOW?

Hoe hoog zijn de AOW-bedragen per 1 juli 2024?

De hoogte van de AOW verandert elk half jaar, per 1 juli 2024 gelden deze nieuwe bedragen. Bruto gaat het dus om 1.569,75 euro voor alleenstaanden of 1.067,47 euro per persoon voor gehuwden/samenwonenden. Hoeveel hier netto van overblijft, hangt ervan af of u loonheffingskorting op uw AOW gebruikt. Als de AOW-uitkering uw enige bron van inkomsten is, komt u sowieso in aanmerking voor loonheffingskorting. Dan hoeft u dus geen loonheffing te betalen en blijft het verschil tussen het bruto- en nettobedrag beperkt.

AOW alleenstaand samenwonend
Lees ook: Van alleenstaanden-AOW naar samenwonenden-AOW: hoeveel minder geld krijgt u dan?

Loonheffing(skorting) en bijdrage Zvw: hoeveel gaat er van uw bruto AOW af?

Maar het kan ook zijn dat u aanvullende pensioeninkomsten heeft, bijvoorbeeld het pensioen dat u bij uw werkgever heeft opgebouwd. Of u blijft na uw 67e (gedeeltelijk) doorwerken, net als kersvers premier Dick Schoof, waardoor u ook nog loon ontvangt naast uw pensioeninkomsten . Dan heeft u meerdere bronnen van inkomsten en moet u kiezen over welk inkomen u loonheffingskorting gebruikt.

Als u kiest voor uw aanvullende pensioeninkomsten of uw loon, betaalt u dus wel loonheffing over uw AOW. En dan kan het verschil tussen bruto en netto oplopen. Voor alleenstaanden gaat er 298,58 euro aan loonheffing van hun bruto-AOW af, voor samenwonenden en/of gehuwden 203,33 euro. Of u loonheffing betaalt, bepaalt dus grotendeels hoe hoog het verschil tussen uw bruto- en netto-AOW uitvalt. Wat er verder komt kijken bij loonheffingskorting en uw pensioeninkomsten, leggen we in dit artikel uit.

Verder betaalt u sowieso een bijdrage aan de zorgverzekeringswet (Zvw). In 2024 is deze bijdrage 5,32 procent van uw bruto-AOW, tegenover 5,43 procent in 2023. Een alleenstaande AOW-ontvanger heeft dus recht op 1.569,75 euro, waar in elk geval 5,32 procent van dat bedrag af gaat. 1.569,75 minus 83,51 maakt 1.486,24 euro netto. Als deze alleenstaande loonheffingskorting kan gebruiken, blijft het hierbij. En is er geen loonheffingskorting, dan gaat er nog een loonheffing van 298,58 euro van deze 1.486,24 euro af. En dat maakt 1.187,66 euro netto.

Voor samenwonenden en gehuwden is het brutobedrag 1.067,47 euro per persoon, 5,32 procent daarvan is 56,78 euro. De rekens0m 1.067,47 minus 56,78 euro heeft een nettobedrag van 1.010,69 euro tot gevolg, met loonheffingskorting. Geldt er geen loonheffingskorting, dan moet er nog een loonheffing van 203,33 euro van af. Het netto AOW-bedrag per persoon is dan 1.010,69 minus 203,33, oftewel 807,36 euro netto per persoon.

AOW SVB buitenland
Lees ook: U woont of werkt in het buitenland: wat betekent dit voor uw AOW (en voor de SVB)?

Hoe zit het met aanvullende pensioenen?

Het pensioen dat u zelf opspaart, bijvoorbeeld via uw werkgever, is inkomensafhankelijk. Hiervoor gelden dus geen vaste bedragen of rekenformules. Vaak komt het erop neer dat de werkgever 2/3 deel van de pensioenpremies bekostigt, door ze in te houden op uw brutoloon.

En misschien heeft u zelf extra pensioenkapitaal opgespaard, naast uw AOW en eventueel uw werkgeverspensioen. Zeker als uw werkgever geen pensioenregeling heeft of als u zelfstandig ondernemer bent, is het aan te raden om zelf een appeltje voor de dorst te verzorgen. En dat kan op allerlei manieren, zoals Meldpunt in dit artikel uitlegt.

57 verjaardag AOW pensioen hypotheek
Lees ook: 57e verjaardag, 10 jaar voor de AOW-leeftijd: welke financiële zaken verdienen dan extra aandacht?

(Bron: Archief, MAX Meldpunt, SVB, Belastingdienst, De Telegraaf, Pensioenfonds Pensura, Rijksoverheid, FNV. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (9)

  Eva111 says:

  Ik krijg een klein pensioen van een paar 400 euro als ik met pensioen ga. Waar kan ik dan het beste de loonheffingskorting op toepassen? Ik ben alleenstaand. Als ik kies voor de aow hoeveel gaat er dan vanaf ongeveer? Kunnen jullie me adviseren?

   MAX Vandaag says:

   Beste Eva,

   Als dit uw enige 2 inkomens zijn, raadt de SVB aan om de loonheffingskorting op het hoogste bedrag in te zetten. Daar betaalt u normaal gesproken ook een hogere belasting over, maar dat kunt u voorkomen door de loonheffingskorting te gebruiken. In dit geval zou dat dus uw AOW zijn.

   De bruto AOW is 1.569,75 euro, inclusief loonheffingskorting gaat daar alleen de bijdrage aan de zorgverzekeringswet af (5,3 procent van het brutobedrag, dus 83,51 euro). Dan komt u dus uit op een netto AOW-bedrag van 1.486,24 euro.

   Maar als u nog twijfelt hierover, schroom niet om een bekende of een financieel adviseur om hulp te vragen. Hopelijk hebben we u hiermee voldoende geïnformeerd.

   Met vriendelijke groeten,
   Redactie MAX Vandaag

  Ed van der Wel says:

  Ik lees vaak deze kennis aanvullende rubriekjes en waardeer ze hoog. Iedereen zou ze onder de aandacht gebracht moeten krijgen.
  Met vriendelijke groet,
  Ed

  OmeJohan says:

  U doet het voorkomen alsof je straffeloos kunt kiezen voor een hogere uitkering door de loonheffingskorting toe te laten passen. Nou dat wil iedereen natuurlijk een hogere uitkering. Maar u vergeet te vertellen dat u belastingaangifte moet doen in het volgende jaar en dat dan alles weer wordt gladgestreken: Heeft u te weinig belasting betaald, dan moet je bijbetalen en heeft u te veel betaald dan krijg je terug. Dus past u om de een of andere reden de heffingskorting toe op de laagste uitkering, dan krijgt u normaliter geld terug. Men kan ook rekening houden met belasting op vermogen. Als u veel Box3 belasting betaalt, kan het evt. verstandig zijn om geen of op de laagste uitkering de korting toe te passen, dan hoef je minder bij te betalen.

  NoespostMary says:

  Tot voor enkele jaren paste ik inderdaad de loonheffingskorting toe op de AOW, terwijl mijn pensioentje véél lager ligt. Gevolg dat ik elk jaar honderden euro’s bij moest betalen.
  Nu heb ik het omgedraaid, dus de loonheffingskorting op mijn pensioen, dat dan uitkomt op netto € 700 en géén loonheffingskorting op mijn AOW, die nu dan dus € 1166 bedraagt (alleenstaande). Nu krijg ik elk jaar een aanzienlijk bedrag terug.
  In de maand mei pas ik de loonheffingskorting toe op beide, dat kan voor een maand, (eenvoudig te regelen in mijn SVB) zodat ik dan incl vakantiegeld wat meer te besteden heb. Dit gaat ten koste van de teruggave, die ondanks dit toch altijd nog een spaarpotje van ongeveer € 900 a € 1.000 bedraagt.

  Siemen O. says:

  Graag ook een reactie van jullie kant m.b.t. het gegeven dat ik alleen al enkele jaren AOW heb en dat mijn vrouw / gehuwd (45 jr.) nog niet de AOW leeftijd heeft, terwijl een alleenstaande wel de volledige AOW geniet.
  Ik krijg dus nog steeds AOW voor een alleenstande, terwijl we toch samen 45 jr. gehuwd zijn.
  Mijn vrouw “werkt/verdient” geen inkomen. Ben benieuwd – graag correcte reactie.

   Siemen O. says:

   Voor de duidelijkheid: Mijn vrouw en ik ontvangen slechts voor 1 persoon AOW. Een alleenstaande ontvangt ‘dubbel’.

   MAX Vandaag says:

   Beste Siemen,

   Bedoelt u dat u zelf het AOW-bedrag voor alleenstaanden krijgt (1.569,75 euro bruto per maand)? Of dat u in uw eentje het AOW-bedrag voor samenwonenden/gehuwden ontvangt (1.067,47 euro bruto per maand), terwijl uw partner nog geen recht heeft op de AOW-uitkering?

   Met vriendelijke groeten,
   Redactie MAX Vandaag

  J.Oosterlaak says:

  Ik hoor vaak dat mensen voor verrassingen komen te staan als ze pensioen en AOW ontvangen. Ik heb voor mijn schoonouders altijd een belastingbureau het laten invullen en regelen. En het resultaat was altijd positief. Zelf extra aanvragen werd door het bureau geregeld. En dat voor 110 euro per jaar. Mensen die het zelf invullen laten soms toch zaken liggen waar ze recht op hebben, is mijn ervaring.