stakingen

Stakingen op 28 en 29 mei 2019: openbaar vervoer plat en mogelijk geen brood op de plank

Dinsdag 28 mei 2019 is een grote landelijke staking in het openbaar vervoer gepland. Op die dag rijdt er in ons hele land bijna geen trein, tram of bus. De OV-werknemers staken voor een beter pensioen. Zo’n enorme landelijke staking is niet zonder consequenties. Er worden veel files verwacht en wie de weg niet op hoeft, moet dat vooral ook niet doen. Maar het blijft niet bij deze ene staking. Want ook woensdag de 29e staan stakingen op de planning. Op deze landelijke pensioenactiedag gaan werknemers uit het groot- en kleinbedrijf staken voor een beter pensioen. 

Waarom staken?

De ov-werknemers voeren actie, omdat zij de AOW-leeftijd willen bevriezen op 66 jaar. Volgens hen is het niet iedereen gegeven om in goede gezondheid door te werken. Ze willen ook af van de boete die de werkgever moet betalen als een werknemer voor zijn 66e wil stoppen. De bonden willen ook dat de pensioenen met de inflatie meegroeien. Die staan nu al heel wat jaren stil, wat volgens hen vanaf 2020 kan leiden tot pensioenkortingen. In november 2018 zijn de onderhandelingen tussen het kabinet, werkgevers en vakbonden over een nieuw pensioenstelsel mislukt.

Rond Schiphol rijden wel treinen

Niet eerder is een ov-staking zo groots aangepakt dat medewerkers van het spoor-, stads- en streekvervoer tegelijk gaan staken. De staking is door het hele land behalve in de Achterhoek. Het lijkt er even op dat ook Utrecht en Gelderland niet meedoen, maar het personeel heeft ook daar besloten het werk op 28 mei neer te leggen. Schiphol heeft omwille van de veiligheid rondom de luchthaven een kort geding aangespannen. Zij vrezen dat de openbare orde in gevaar komt als reizigers niet met de trein de luchthaven kunnen verlaten. De rechter is daarmee akkoord gegaan. De treinen kunnen alleen reizigers vervoeren. Ga er dus niet vanuit dat de treinen volgens de dienstregeling rijden.

Blijf thuis(werken)

Voor wie toch naar het werk moet en niet thuis kan werken is het advies om op tijd te vertrekken. Kunt u wel thuiswerken, blijf dan thuis. Overigens is het niet zo dat werkgevers verplicht zijn of mee moeten werken om hun werknemers thuis te laten werken. De actie is lang genoeg van tevoren aangekondigd en werknemers kunnen zelf maatregelen treffen om toch op het werk te komen. Bijvoorbeeld door met elkaar mee te rijden of in de buurt van het werk bij iemand te logeren. Voor studenten die tentamens hebben is het goed na te gaan wat er per school of universiteit geregeld is. Sommige hogescholen en universiteiten hebben al rekening met de staking gehouden en hebben tentamens verplaatst.

Landelijke pensioenactiedag

Na de ov-staking volgt er op woensdag 29 mei nog een landelijke pensioenactiedag. Werknemers uit onder andere groot- en kleinbedrijf, de metaal en bakkers leggen het werk neer. Deze staking zou eerder op 15 maart plaatsvinden in Utrecht, maar is afgeblazen door de aanslag in Utrecht. De bonden willen met deze staking de druk op het kabinet flink verhogen. “Als er op 1 juli geen pensioendeal ligt, stijgt de AOW-leeftijd per 2020 naar 66 jaar en 8 maanden. Dat willen we absoluut voorkomen”, aldus FNV-woordvoerster Mariëtte van Dijk tegen AD.

(Bron: AD/NOS/FNV/archief)

Geef een reactie

Reacties (2)

    oosterwijck says:

    Eindelijk een antwoord van de vakbonden op die onzinnige plannen van de regering. … Er moet niet alleen gestaakt worden voor de pensioenleeftijd, maar ook voor de rekenrente. … Dit had 10 jaar geleden al moeten plaatsvinden. … Daarmee hadden de vakbonden niet zoveel leden verloren en was de jongere generatie in de vakbonden blijven geloven. Helaas zijn de vakbonden te lang onderling aan het ruzien en tevens de staking kas, alsmede de scholing kas onderling aan het verdelen. De vakbonden beschikken van oudsher over miljarden aan kasgeld. Alle oude kaderleden en bestuursleden, zijn met een gouden handdruk naar huis gestuurd. Hier hoor je als bevolking niets over en zelfs de actieve vakbondsleden worden niet geinformeerd. Het wordt tijd dat de media hier eens induikt en het ware gezicht van de vakbonden laat zien. De regering lacht in haar vuistje, bij dit mismanagement en ziet haar kans waar om de bevolking te beroven van hun pensioenrechten.

      oosterwijck says:

      Ik zag een interview met Rutte over het probleem van de pensioenen en een reactie op deze staking. Je kon aan alles horen, dat hij vastbesloten is om zoveel mogelijk verzet te plegen. Hij en zijn soortgenoten hebben het plan opgevat om de werkende klasse, zo weinig mogelijk welvaart te geven. En zo weinig mogelijk sociale verzorging te geven. Niet alleen de gepensioneerden zijn de dupe, maar ook de werkenden hebben al 10 jaar geen salarisverhoging gekregen (of anderzijds belastingverlaging, except de ene keer die onmiddellijk met andere heffingen teniet werd gedaan). En om de salarissen laag te houden, worden gastarbeiders uit het Oostblok gehaald

      De werkende klasse mag niets kosten. Ten voordele van de heersende klasse. Alle geld van de bloeiende economie gaat naar de heersende klasse, sinds Rutte aan de macht is en daarvoor toen Balkenende aan de macht was. Ik kan me nog herinneren dat bij elke crisis de werkende klasse moest inleveren en bij elke opbloei van de economie werd gezegd: Eerst het zuur en dan het zoet.

      Als dit in Belgie gebeurd, staakt het hele land. En hier in dit laffe loonslaven verblijf, hoor je van de zombies geen woord.