pensioen

Pensioenonderhandelingen zijn mislukt, en nu?

De pensioenonderhandelingen zijn mislukt. Na jaren van praten hebben de betrokken partijen ervoor gekozen om de stekker eruit te trekken, waardoor een nieuw pensioenakkoord ver weg lijkt. Geen goed nieuws voor alle gepensioneerden én iedereen die nu pensioen opbouwt. 

Gesprekken gestopt

Alle partijen die meedoen aan de pensioenonderhandelingen willen een nieuw pensioenstelsel, maar over hoe dit stelsel eruit moet zien verschillen de meningen nogal. Volgens minister-president Mark Rutte en minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees, die namens de overheid de onderhandelingen voeren, zijn de partijen goed op weg als er een abrupt einde komt aan de gesprekken. Sterker nog: de onderhandelingen zitten volgens de 2 al in de afrondende fase als vakbond FNV (vertegenwoordiger van werknemers) de handdoek in de ring gooit. “Het kabinet is met te weinig structurele oplossingen gekomen voor de AOW-leeftijd en pensioen voor zzp’ers”, zei Han Busker, voorzitter van vakbond. Het stuklopen van de pensioengesprekken wordt gezien als een nederlaag voor de huidige regering, die vanaf het begin het sluiten van een nieuw pensioenkoord als belangrijk punt ziet.

Gevolgen

Dit doel lijkt nu ver weg, want zo’n akkoord wordt niet zomaar gesloten. Dat er voorlopig geen nieuw pensioenakkoord komt, heeft een aantal grote nadelen. Zo gaan de pensioenen naar alle waarschijnlijk niet omhoog, want de meeste pensioenfondsen kunnen dit nu financieel niet opbrengen. Het is zelfs waarschijnlijker dat de pensioenen dalen. De meeste pensioenfondsen zullen over een aantal jaar kortingen moeten doorvoeren, waardoor veel mensen moeten rekenen op 10 of 20 euro minder per maand. Vermoedelijk gebeurt dit rond 2021. Ook mensen die nog niet met pensioen zijn, gaan naar alle waarschijnlijkheid ook iets merken van het mislukken van het pensioenoverleg. Doordat de gesprekken zijn mislukt, gaan de pensioenfondsen de pensioenen niet opnieuw indexeren, waardoor er ook niet meer pensioen wordt opgebouwd door werkenden.

Onzekerheid rondom doorsneepremie

Daarnaast lijkt er ook nog geen einde te komen aan de zogenoemde doorsneepremie. De doorsneepremie houdt in dat alle werknemers, hoe oud of jong ook, hetzelfde percentage aan pensioenpremie betalen. Zo betaalt iedereen uiteindelijk even veel en is ieders euro evenveel waard. Vooral voor mensen die nog langere tijd moeten werken is dit oneerlijk, want hun geld kan nog jaren belegd worden voordat zij zelf hun pensioen krijgen. Zodoende is hun geld eigenlijk meer waard dan dat van iemand die – bijvoorbeeld- volgend jaar met pensioen gaat. Omdat iedereen steeds langer door moet werken, gaat het om een steeds grotere groep die er belang bij heeft dat dit systeem wordt aangepast. De overheid, vakbonden en werkgeversorganisaties hopen dit te kunnen doen met het nieuwe pensioenakkoord, maar helaas.

De enige manier waarop de overheid nu veranderingen in het pensioenstelsel kan afdwingen is door de wetgeving aan te passen. Of dit gaat gebeuren, is nu nog onduidelijk.

(Bron: NRC, ABP, FD, FPVI, NOS)

Geef een reactie

Reacties (4)

    oosterwijck says:

    Pure chantage van de overheid, om te dreigen met verlaging van de pensioenuitkeringen. Er is voldoende in kas om de pensioenen met terugwerkende kracht, van de voorbije 10 jaar te verhogen en ze jaarlijks te indexeren. De overheid heeft door middel van de te lage rekenrente, het vermogen van de pensioenfondsen kunstmatig verlaagd. Met als enige doel, een nieuw pensioenstelsel door te drukken. Ik kan alleen maar benadrukken: trap er niet in, het nieuwe pensioenstelsel wordt gebaseerd op de economische omstandigheden, op elk moment, naast de invloed van de beleggingsopbrengsten. En U weet, al die cijfers worden gemanipuleerd. Dat betekend dat bij elke beursdaling of financiele tegenvaller uw pensioenfonds minder uitkeert. Zo bent u geen dag zeker van uw pensioen en gaat de uitkering lijken op een roulettespel. Hetzelfde mechanisme zie je bij de ziektekosten verzekeringen, daar zijn ook altijd tegenvallers, nadat eerst de prijzen van geneesmiddelen onnodig en onlogisch worden verhoogd. En vervolgens aan mij en U doorberekend. En die kostenverhogingen worden aan u doorberekend. Ook wordt geopperd dat ZZP’ers geen pensioen opbouwen en dat jongeren benadeeld worden, ten opzichte van de ouderen. Het is zo: elke jongere heeft een heel leven voor zich om een pensioen op te bouwen. Precies wat ik ook gedaan heb. Ik heb 36 jaar lang pensioen opgebouwd, voor een pensioen, volgend jaar. En voordat ik zo ver ben, probeert Rutte om het af te pakken. En tijdens de opbouw van mijn pensioen, heeft geen enkele oudere daaraan mee betaald en nooit geklaagd, dat het ten koste gaat van zijn pensioen. En wat de ZZP’ers aangaat: Dat probleem heeft de regering zelf veroorzaakt. Eigenlijk zouden er helemaal geen ZZP’ers moet bestaan. Dan hadden we ook niet het probleem van onverzekerden bij ziekte en ouderdom. Het kunstje van de overheid is: maak eerst zelf een probleem, en vraag dan om (belasting)geld van het volk, om het op te lossen.

    oosterwijck says:

    Wordt het niet eens tijd, dat het TV programma, ” Opgelicht “, een marathon uitzending gaat besteden aan Rutte. Dat heerschap komt met de ene leugen na de andere en probeert de Nederlandse belastingbetaler, keer op keer, op te lichten met valse argumenten. Eerst met de belofte: Iedereen €1000 erbij. Dan de bijdragen aan Griekenland en de Europese Unie, dan de vergoeding aan de banken, na de bankenfraudes. Dan weer de ziektekosten verzekeringen. Dan de belastinggelden wegschenken aan Amerikaanse miljonairs. En nu weer de pensioenfondsen. Die man, is een veelpleger, probeert keer op keer de Nederlander te benadelen.

    Willem 1 says:

    Schandalig hoe het kabinet omgaat met gepensioneerden.
    Al 10 jaar niet meer geindexeerd.
    Ouderen zijn het afvalputje van de maatschappij geworden.
    Wat… eenzame ouderen. Ze moeten thuis blijven want ze hebben
    geen geld.
    Schaam je Rutte met je kornuiten en volk van Nederland wordt
    wakker met de volgende verkiezingen.

    oosterwijck says:

    Wat nu? … Heel Nederland de straat op en het aftreden eisen van Rutte. Vakbonden waar blijven jullie, stelletje lamzakken.