pgb

Pgb voor kwart van ontvangers niet toereikend

Een kwart van alle Nederlanders met een persoonsgebonden budget (pgb) kan niet voldoende zorg inkopen. Het budget is soms zo klein, dat niet al het benodigde zorgpersoneel er van betaald kan worden. Dat blijkt uit onderzoek van belangenorganisaties MantelzorgNL en PerSaldo. 

Te dure zorg

De 2 organisaties vragen bijna 1.900 mensen die een pgb beheren naar het uitgavepatroon. Daaruit blijkt dus dat 25 procent niet in staat is om de benodigde zorg in te kopen. Dit heeft volgens MantelzorgNL en PerSaldo onder meer te maken met het personeelstekort in de zorg. Er is al weinig zorgpersoneel en de mensen die er zijn, kunnen vaak veel meer verdienen door als zzp’er aan de slag te gaan. Daardoor is het voor hen doorgaans onvoordelig om klussen aan te nemen die vanuit de pgb betaald worden.

Minder marktwerking

In Nederland wordt er per gemeente bepaald wat het maximale pgb-tarief is. Zo kan het voorkomen dat iemand in Zierikzee meer krijgt dan iemand in bijvoorbeeld Rotterdam. De hoogte van het budget is al jaren een punt van zorg, maar vooralsnog is er nog geen oplossing. Wel heeft minister De Jonge van Volksgezondheid bekend gemaakt dat hij de marktwerking in de zorg wil aanpakken. Nu is de zorgsector in een stad of dorp vaak nog versnipperd. Er zijn veel kleine organisaties actief en er werken – zoals al gezegd- ook veel mensen voor zichzelf. De minister wil de hoeveelheid kleine zorgaanbieders terugdringen en per gebied 1 organisatie verantwoordelijk maken voor de zorgverlening. Daardoor wordt volgens hem de verleiding om als zpp’er aan de slag te gaan ook minder groot.

Geen concurrentie

Voor mensen met een pgb kan dit een goede ontwikkeling zijn, want hierdoor is er geen concurrentie tussen zorgorganisaties en zpp’ers meer. Het is goed mogelijk dat daardoor de prijs voor zorg naar beneden gaat of in elk geval stabiliseert.

Bron: ANP, NRC, archief.

Geef een reactie

Reacties (4)

    oosterwijck says:

    Het niet voldoende zorg kunnen inkopen, is niet een incident op zich, maar een onderdeel van een systeem. Een systeem van bezuinigen en de bevolking laten creperen. … Alles wat geld kost in dit land is onvoldoende. Het is een lange rij van incidenten: de PGB’s waarop beknibbeld wordt, de verzorgingshuizen die geen kwaliteit bieden, de bejaardenhuizen die gesloten zijn, de hoogte van pensioenen die al 10 jaar niet meer geindexeerd zijn, het opsluiten van gevaarlijke gevangenen, die zo snel mogelijk terug gestuurd worden naar de straat, naar de bevolking, volkshuisvesting, die niet meer bestaat. Allemaal voorbeelden van misstanden, waar de bevolking door gedupeerd wordt. Een systeem waar de bevolking onder lijdt, onder gebukt gaat. Dit land wordt geleid door een materialistische, kapitalistische regering, zoals een bedrijf gerund wordt door een uitbuiter, die zijn personeel zo weinig mogelijk betaald en zo hard mogelijk laat werken. Maar de (buitenlandse) aandeelhouders verwend met bonussen en winstuitkeringen. En wie niets oplevert, op straat geflikkerd wordt.

      Hanneman says:

      Eigenlijk kan het niet helderder. In een paar zinnen de actuele stand van Nederland uitgelegd. En er past geen speld, hoe hard je ook probeert, die er toch tussen te krijgen.

      avond says:

      als het zorgpersoneel veel beter betaald wordt en goede arbeidsvoorwaarden krijgt willen veel zzp ers wellicht weer in vaste loondienst komen werken( na een goed doorlopen proeftijd.)
      het maximale pgb tarief bij gemeentes moet ook echt omhoog en landelijk overal dezelfde tarieven.
      zodat zorgverleners niet voor een schijntje hoeven te werken.
      het allergoedkoopste eten krijgen de clienten veelal voorgeschoteld. anders moet er geld bij.

    oosterwijck says:

    Dat er geen geld is om PGB in te kopen is onzin. Er is wel geld voor riante arbeidsvoorwaarden van buitenlandse arbeidskrachten, die maar 6 weken (€1200 netto per maand) per half jaar hoeven te werken en 20 weken een WW uitkering ontvangen. Als je dat omrekent naar een totale loonkost tijdens die 6 weken, hebben ze ruim €3600 netto per maand. Dat is ruim 3x meer, per arbeidzame maand. Als de Gemeenten het PGB budget 3x hoger maakt en de ZZP’ers 3x meer salaris ontvangen, is iedereen blij. En het kost niet meer, als dat nu aan Poolse arbeidskrachten betaald wordt. Geachte, lieve Nederlanders, zie en begrijp, hoe hard jullie bedrogen en benadeeld worden.