thuiswonen

340 miljoen voor langer thuiswonende ouderen

Ouderen langer thuis laten wonen: dat is het streven van het kabinet.Om dit te realiseren, moet het een en ander veranderen. Om dit te realiseren, stelt het kabinet de komende jaren 340 miljoen euro beschikbaar. Heel fijn, dat geld, maar niet iedereen denkt dat dit de juiste manier is om het doel te bereiken.

Langer thuis wonen

Nederland telt steeds meer oudere mensen. Momenteel wonen er zo’n 1,3 miljoen 75-plussers in ons land en geschat wordt dat dit er in het jaar 2030 2,1 miljoen zijn. Iedereen wordt immers steeds ouder én blijft daarbij ook langer vitaal. Dat betekent dat lang niet iedereen meer naar een verzorgingshuis hoeft en langer thuis kan blijven wonen.

Plannen van de minister

Hoewel langer thuis blijven wonen tegenwoordig een reële optie is, kunnen veel ouderen wel wat hulp gebruiken om het leven in hun eigen huis plezierig te houden. Hierop zijn de plannen van de minister geënt. Zo wil hij dat gemeenten en zorgverzekeraars afspraken maken over een samenwerking op lokaal en regionaal niveau, zodat zorgprofessionals in de buurt als een team samen kunnen werken om kwetsbare ouderen in de buurt de beste zorg te bieden. Ook wil hij een impuls geven aan digitale zorg thuis (e-health), waardoor patiënten vanuit huis met de dokter kunnen communiceren. Daarnaast komt er een campagne die mantelzorgers en vrijwilligers bewust moeten maken van de ondersteuningsmogelijkheden bij hun taken. Dit omdat mantelzorgers en vrijwilligers vaak langere tijd voor iemand moeten zorgen, wat een zware last kan zijn. Naar schatting is 10 procent van alle mantelzorgers overbelast.

Het derde speerpunt heeft alles te maken met geschikte woningen bouwen voor ouderen. De overheid wil dat er hier meer van komen: zo’n 75.000 per jaar. Deze moeten gebouwd worden door de woningbouwcorporaties, in samenspraak met de gemeenten. Daarnaast gaan gemeenten onder meer kijken naar de vraag en het aanbod aan ouderenwoningen en kunnen zij  zogenoemde wooncoaches benoemen. Deze personen kunnen oudere bewoners helpen om de woning aan te passen.

Geld allen is niet genoeg

Voor dit alles wordt 340 miljoen euro uitgetrokken, maar volgens ouderenbond ANBO is geld alleen niet genoeg. Bestuurder Liane de Haan denkt dat de minister gemeenten moet gaan dwingen om goed samen te werken op het gebied van huisvesting voor ouderen, want: “tot nu toe ontbreekt op lokaal niveau te vaak een visie op woningaanbod en –voorraad in relatie tot de lokale behoeften.” Volgens ANBO is er momenteel een tekort van 80.000 woningen.

Als het aan de overheid ligt, is dit tekort rond 2021 opgelost. Dan loopt het programma rondom het langer thuis laten wonen van ouderen af.

(bron: ANBO, ministerie van Volksgezondheid, MRC, Algemeen dagblad, ANP)

Geef een reactie

Reacties (4)

  oosterwijck says:

  Het ontbreekt totaal aan visie op het vlak van ouderenbeleid. We kampen al jaren met een regering (VVD), die de Nederlandse samenleving totaal negeert. Al tientallen jaren wordt er bezuinigd op alles wat Nederlands is. Het enige dat telt, is de steun aan internationale uitverkorenen. De bankenmaffia wordt ondersteund met het leeggraaien van reservekapitaal. De pensioenmaffia wordt ondersteund met het leeggraaien van de pensioenpot. Shell en andere multinationals wordt ondersteund met belasting ontduiken. In Groningen wordt de bevolking totaal in de steek gelaten een krijgt de NAM vrij spel bij het vernielen van woningen. Terwijl de ene VVD’er na de andere vrijuit gaat na betrapt te zijn op onregelmatigheden (denk aan Keijzer die een uitvaartbedrijf toeeigend en €60 miljoen afhandig maakt van deelnemers), worden bejaarden geschaduwd, om ze te betrappen op samenleven. Mantelzorgers worden gekort op hun AOW. En woningen voor bejaarden zijn er niet. Het wordt tijd, dat de Nederlander zich beraad op acties, om dat VVD tuig te verdrijven met pek en veren.

  opa72 says:

  kunnen jullie ons helpen, wij zijn een echtpaar 71 en 72 jaar 53 jaar bij elkaar. Mijn vrouw heeft vorig jaar een herseninfarct gehad en is links zijdig verlamd en zit in een verzorgings huis ga om de dag naar haar toe. Maar heb zelf vele beperkingen kanker overwonnen groot gezwel verwijderd hartvalen pompfuntie hart 21 % hebben een pacemaker geinstaleert. Heb een versleten rug onderste wervel gebroken en er zijn er 3 versleten, kan maar even staan en niet meer dan 100m lopen. Heb geprobeerd om en indicatie van de ciz te krijgen maar is afgewezen omdat ik volgens hen nog thuis kan wonen. Wij willen graag samen wonen maar volgens de ciz lukt dat niet. We hebben alleen aow dus weinig geld, en waar maakt ons niet uit mag zeeland of limburg of groningen

   MAX Vandaag says:

   Beste opa72, bedankt voor uw reactie en wat krijgen uw vrouw en u veel te verstouwen. Veel sterkte gewenst daarmee. Misschien dat de MAX Soresdienst hierin wat voor u kan betekenen. Via https://www.maxmaaktmogelijk.nl/soresdienst/ leest u hier alles over en de dienst is van maandag tot en met vrijdag te bereiken tussen 10.00 uur en 12.00 uur. Telefoon: 035 – 6775511.

  Rutger van den Top says:

  Het is een mooi geschreven artikel. Maar ik mis toch meer informatie over het langer thuis wonen. Nadat ik me hier meer in verdiept heb kwam ik op de site langerthuisinhuis.nl/ uit. Persoonlijk vind ik dit een hele fijne website met veel kwalitatieve informatie over de volgende onderwerpen.

  Geldzaken
  Veiligheid
  Verschillende vergoedingen (pgb/wmo/enz)
  Mogelijke aanpassingen om langer thuis te wonen
  Valpreventie