Pensioenspecial bij Meldpunt!

In de uitzending van Meldpunt! op dinsdag 2 februari 2016 staat het pensioen centraal. De MAX Ombudsman behandelt verschillende pensioenzaken.

Afkoop klein pensioen

Wanneer u een klein pensioentje heeft opgebouwd omdat u maar kort bij een bedrijf heeft gewerkt, kunt u er voor kiezen om dit in 1 keer uitbetaald te krijgen. Maar als de uitbetaling voor uw AOW-leeftijd plaatsvindt, ziet de overheid deze uitbetaling niet als pensioen, maar als extra inkomen. Door uitbetalingen van kleine pensioentjes voor hun AOW-leeftijd werden duizenden ouderen gekort op allerlei toeslagen zoals bijvoorbeeld de partnertoeslag. Veel ouderen vinden dit onterecht. Maar goed nieuws! Het is Meldpunt! samen met MAX Ombudsman gelukt om de korting op afkoop klein pensioen terug te draaien. Echtparen die in 2013 en 2014 gekort zijn op hun AOW-partnertoeslag of ANW uitkering, krijgen het gekorte bedrag terug. Wilt u weten of u ook voor deze regeling in aanmerking komt? Neem dan contact op met de Sociale Verzekeringsbank. Ouderen die in 2015 of 2016 zijn gekort, worden geadviseerd in bezwaar te gaan.

Ongemerkt teveel uitbetaald

Ook aandacht in de uitzending voor mevrouw Peute die jarenlang door een verkeerde berekening van het pensioenfonds teveel pensioen kreeg. Het fonds wil nu een groot deel van dat geld terug. Maar dat mag niet, volgens de MAX Ombudsman. Zit u ook in deze situatie, dan kunt u bezwaar maken bij het desbetreffende pensioenfonds.

Vergeten formulier

Ten slotte behandelt Meldpunt! het vergeten pensioenformulier van meneer Peeren. Door een ongeluk belandt hij in de WAO, maar ondanks zijn beperking begint hij een bedrijfje. Hij vergeet alleen een pensioenformulier in te vullen en krijgt hierdoor geen pensioen. Is dit u ook overkomen? Neem dan direct contact op met het desbetreffende pensioenfonds, leg de situatie uit en vraag om coulance.

Meldpunt! op 2 februari 2016, 19.25 uur op NPO 2.

Chat met MAX Ombudsman Rogier de Haan

Op dinsdag 2 februari 2016 kunt u hieronder chatten met MAX Ombudsman Rogier de Haan. In deze chat kunt u tot een half uur na de uitzending (20.30) van Meldpunt! vragen stellen over uw pensioen.  Andere vragen worden niet beantwoord. Na 20.30 uur mag u uiteraard een reactie achterlaten, maar deze wordt niet meer door MAX Ombudsman beantwoord. Ombudsman Rogier de Haan geeft uiterlijk donderdag 4 februari 2016 antwoord op uw vragen.

Op werkdagen kunt u tussen 10:00 uur en 12: 00 uur bellen met de MAX Ombudsman op 035-6775511 (lokaal tarief).

U moet zich eerst registreren en inloggen om uw vraag te stellen. Uw e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen en u kunt een fictieve naam opgeven. De naam die u achterlaat is wel zichtbaar. Ter bescherming van uw privacy verzoeken wij u persoonlijke gegevens niet te vermelden in uw bijdrage.

Geef een reactie

Reacties (18)

  johndoe950 says:

  L.S.
  Waarom wordt er nergens in de officiële reacties melding gemaakt van het feit dat de overheid in het verleden miljarden heeft “afgeroomd” van het ABP??
  Als dit niet was gebeurd, of als dat het ooit (op tijd) was terug betaald, hadden we nu geen tekorten gehad en behoeft ook het pensioen in 2017 niet weer te worden gekort.
  Maar goed het is, net zoals iedereen weet, wat kun je nog doen als gepensioneerde?? De tijd van staken is voor ons immers al lang voorbij.
  Als we dat bedrag nemen, dat is “geleend” vanuit de jaren ’80 met interest, dan was er nu nu meer dan genoeg om ook de indexering te kunnen uitvoeren.

   Rogier de Haan says:

   Deze afroming vond in de jaren 80 en 90 plaats bij vele pensioenfondsen, met toestemming van de overheid. Enkele jaren geleden was hier veel aandacht voor. Oud-premier Lubbers heeft toen erkend dat dit beleid fout was. Maar dat brengt het geld inderdaad niet terug. Ik deel dan ook uw ergernis.

   oosterwijck says:

   Ik denk dat je antwoord op je vraag al wel weet. De bevolking wordt door de overheid bestolen. Wat eigenlijk de volksvertegenwoordiging zou moeten zijn is in werkelijkheid de volksvijand. Die de bevolking op alle mogelijke wijze uitknijpt. Ook de z.g. pensioentekorten zijn helemaal niet waar, dit is een truck om ons geld weg te sluizen. Elk jaar verdwijnen miljarden uit de pensioenpot, richting Goldman-Sachs in Amerika, eerst afgeroomd door de adviseurs, die €20.000 per uur vragen voor een waardeloos advies en dan een verliesgevende belegging. Het is een grote oplichtingspraktijk, in samenwerking met de overheid, die een oogje dichtknijpt in ruil voor de afroming die in de jaren tachtig en negentig plaatsvonden. Zie documentaire “Zwarte Zwanen” van de VPRO.

  schoonhoven says:

  ik ben afgelopen 7 dec 2015 naar een voorlichting geweest van het ABP en daar werd verteld dat de pensioenfondsen genoeg geld hebben, maar dat ze door de rekenformule opgelegd door de regering wellicht moeten korten in 2016,2017

  lhoogenboom@zonnet.nl says:

  Geachte lezer Hierbij een reactie van mijn zijde . Ben nu 4 jaar met pensioen en hebben 8 jaar geleden met de toen bekende gegevens een eigen huis laten bouwen omdat onze huisbaas de woning voor eigen gebruik nodig was. Alles uitgerekend en nog eens bij boekhouders en banken laten doorrekenen: uitkomst en adviezen positief dat kunnen jullie prima betalen. Maar de werkelijkheid is geheel anders pensioenen worden gekort prijzen en kosten vliegen naar boeven en al jaren géén indexatie dus na 4 jaar zo,n slordige 20% minder inkomen. En ook dit jaar gaan legio belastingen , zorgpremies. En dan gaat de Nederlandse Bank de pensioenfondsen het nog moeilijker maken. Verder laatst de uitzending nog gezien waar de 1000 miljard in Amerika geinvesteerd door pensioenfondsen in de zakken van dikke managers miljoenen in de zak steken en het bedrijfsleven in Nedereland juist kapot maken daardoor. Ben het spuug zat maar weet geen uit weg meer.En de regering maar wat in het rond lullen en in het verleden de pensioen fondsen afromen en het kwartje van KOK nooit zie je er iets van terug !! De gepensioeneerden pakken kunnen ze lekker ongestraft doen ons zuur verdiende en opgebouwde uitgestelde loon !! De regering , de pensioenfondsen , de ouderenzorg , de zorgverzekeraars de ziekenhuizen hopen dat de ouderen voor hun 65/ 67 dood gaan of helpen daar een handje mee door allerlei voorzieningen te schrappen. Dan belasten we de maatschappij niet meer en is iedereen tevreden.

  Louisa_99 says:

  Betreft: afkoop kleine pensioenen

  Heb hier een paar keer via de mail contact over gehad met Pieter Omtzigt (CDA) maar toen niet verder gekomen. Ter uwer informatie ik heb géén partner. In 2013, 2014 zijn mij aanslagen opgelegd door de belasting dienst. Ik moest de huurtoeslag en zorgtoeslag terug betalen over deze jaren en dat kwam door dat er kleine pensioenen zijn uitgekeerd. Bezwaar ingediend bij de belasting, maar deze werd afgewezen. Mijn vraag: hoe nu verder??? Ik ben hier al zo lang mee bezig, wordt er moedeloos van…….weg mijn appeltje voor de dorst!!!!

   Rogier de Haan says:

   Voor wat betreft de terugbetaling van de huurtoeslag. Deze regeling kent een hardheidsclausule. Tegen de korting op de huurtoeslag vanwege een eenmalige pensioenafkoop kunt u daardoor succesvol in bezwaar gaan. Probleem is dat u dat bezwaar moet indienen binnen 6 weken na de beslissing van de belastingdienst.

   Wij hebben veel klachten gekregen van mensen met hetzelfde probleem als u. We adviseren iedereen die niet op tijd een bezwaarschrift heeft ingediend, of van wie het bezwaarschrift is afgewezen, een zogenaamd herzieningsverzoek in te dienen. Onze ervaring is dat de belastingdienst hier wisselend mee omgaat: de ene keer wordt de korting alsnog teruggedraaid, de andere keer niet.

   Meld u uw zaak alstublieft in ons telefonische spreekuur. U kunt ons op werkdagen tussen 10.00 en 12.00 uur bereiken op 035 – 6775511. Wij volgen de handelwijze van de belastingdienst namelijk met grote interesse; mogelijk kan ik aan de hand van de klachten die wij ontvangen in de toekomst hier nog op terugkomen.

   Voor wat betreft de zorgtoeslag: deze regeling kent geen hardheidsclausule. Bezwaar maken heeft daardoor geen zin, helaas.

  J.Noorloos says:

  Gisteren met veel belangstelling de uitzending over pensioenen gekeken.
  Ikzelf ben al een paar maanden aan het bakkeleien met de pensioenverzekeraar van mijn ex-echtgenoot.
  September 1980 gehuwd, mei 1995 gescheiden, binnen de gestelde termijn van 2 jaar; nl. 12-9-1996 het zgn. vereveningsformulier opgestuurd. Ex-man had ook meldplicht van scheiding, maar is dit nooit nagekomen.
  Nu, ruim 20 jaar later, man ontvangt inmiddels pensioenuitkering, maar gaf aan dat ik geen recht had op mijn deel vanwege het feit dat de verzekeraar beweert het formulier nooit te hebben ontvangen.
  Ook de polissen hebben ze niet meer? Ik heb copieen opgestuurd van de stukken (het vereveningsformulier, de polissen..) maar daar is bij hen niets van terug te vinden? Het grootste probleem is dat ik niet in het bezit ben van het blad waar mijn handtekening en datum van invullen op staan… ik weet ook niet of ik daar destijds het belang niet van inzag om een pagina met alleen mijn handtekening en datum, te copieeren of dat ik dat ben kwijtgeraakt.
  Maar de belangrijkste gegevens heb ik dus wel.
  Na enig heen en weer gemaild te hebben, hebben ze nu dus een punt: het niet hoeven uitkeren van mijn deel, als ik die handtekening en datum niet meer kan weerleggen.
  Ik heb wel een toezegging gekregen dat ik er wettelijk recht op heb, maar het enige wat zij kunnen doen, is een berekening maken op welk deel ik recht zou hebben, en dan moet ik dit zelf gaan vorderen bij mijn ex.
  Helaas zijn hier kosten aan verbonden en wel € 125,00 per berekening (of meer, afhankelijk van de tijd dat ze hier mee bezig zijn..) per partner. Dus minimaal € 250,00. Nu verblijft cq. woont mijn ex op de Fillippijnen alwaar hij opnieuw is getrouwd, en zich verschuilt achter de pensioenverzekeraar.
  Mocht het zover komen, dat ik mijn recht wil halen, dan moet ik er een rechtszaak van maken, wat wel voor mij kosten meebrengt. Ik ben al 20 jaar 80/100 % arbeidsongeschikt en leef van een minimum uitkering. Ik heb 3 kinderen opgevoed, en mijn uiterste best gedaan om na de scheiding ook nog a/h werk te gaan. Maar dit is helaas door diverse operaties en chronische aandoeningen uiteindelijk dus ge-eindigd in een WAO uitkering. Hierdoor heb ik geen of te verwaarlozen pensioen zelf op kunnen bouwen…. Dat heet hier in Nederland dus gewoon: buiten de boot vallen, helaas pindakaas……
  En ook al zou ik dan gebruik kunnen maken van een pro-deo advocaat, kost dat mij evengoed nog minstens € 143,00.
  Dit zou in mijn geval betekenen dat alles bij elkaar al gauw tussen de € 400 en € 500 gaat kosten, wat voor mij echt niet haalbaar is.
  Kortom: ik vind dit buitengewoon oneerlijk!
  Dit is dus ook een aspect van het leed dat pensioen-verdeling heet!
  Voor mensen die gaan scheiden een waarschuwing misschien?

   Rogier de Haan says:

   Wat een narigheid. Het klopt wat u zegt: een echtscheiding moet binnen twee jaar bij het pensioenfonds zijn aangemeld. Alleen op die manier hebt u als ex-partner een rechtstreekse aanspraak op het pensioenfonds. Krijgt het pensioenfonds de melding niet op tijd, dan mag het pensioenfonds uw deel van het pensioen helaas niet rechtstreeks aan u uitbetalen. U bent dan afhankelijk van uw ex.

   Een terechte waarschuwing! Bedankt voor uw melding, en ik wens u veel sterkte.

  oosterwijck says:

  Ook ik ben, enige jaren geleden, in de WAO (IVA) beland, zonder dat ik op de hoogte was van premievrije voortzetting van de pensioenopbouw. Ook ik ben niet geinformeerd, niet door de werkgever, niet door UWV-GAK en ook niet door de vakbond, ABVAKABO. Sterker nog, de vakbond heeft mij misleid in mijn rechten. Ik had voor mijn loopbaan beeindiging een jurist van de vakbond geraadpleegd, die al snel de indruk gaf, onwetend te zijn. Vervolgens heb ik jurist geraadpleegd via de de gesubsidieerde rechtshulp. Ook daar geen woord over de premievrije pensioenopbouw voortzetting. Bij het UWV-GAK, waar ik diverse gesprekken heb gehad, voorafgaande aan de IVA uitkering, werd ook met geen woord gerept over deze mogelijkheid. Ik zeg mogelijkheid, maar eigenlijk zou het een vanzelfsprekendheid moeten zijn. Wie wil dat nu niet, een premievrije voortzetting? Conclusie: Betrokkenen worden met opzet misleid en/of op het verkeerde been gezet. Door de aandacht van Omroep Max, werd ik wakker geschut. Ik vraag me af, hoeveel mensen hiervan de dupe zijn.

  oosterwijck says:

  Ik heb het al eerder geopperd, maar ik benadruk het nog eens: Het wordt tijd dat de regering de pensioenen gaan redden, net zoals ze de banken gered hebben. Een voordeel bij het redden van de pensioenen is, dat dit kan geschieden met het afroom geld, dat ze eerder hebben ontrokken aan de pensioenen. Dat was bij de banken niet het geval, die hebben ze nooit afgeroomd (dat deden de bankdirecteuren zelf wel) . Het is een schande dat de pensioenfondsen ons achtergesteld loon (met verlies) investeren in Amerika, terwijl ze kunnen winstgevend kunnen investeren in eigen land (woningbouw). Als met ons achtergesteld loon sociale huurwoningen worden gebouwd, maken de pensioenfondsen winst, zonder dat ze belachelijk dure adviseurs hoeven te betalen en alleen verliesgevend ons geld weggeven aan Goldman-Sachs. Zo kunnen de huren ook betaalbaar blijven, zodat niet elke maand 2000 gezinnen op straat hoeven worden gezet, vanwege huurachterstand.

  oosterwijck says:

  Ik zou het zeer op prijs stellen als de Omroep Max, Ombudsman, mij zou willen helpen, bij het herstel van mijn misgelopen premievrije pensioenopbouw, nadat ik in de WAO beland ben. Ik vind dat die voortzetting van de pensioenopbouw een vanzelfsprekendheid zou moeten zijn. Niet een gunst, voor diegene, die toevallig op de hoogte zijn van deze mogelijkheid. Ik ben door niemand geinformeerd, niet door de werkgever, niet door UWV-GAK en niet door de vakbond ABVAKABO. Het zou vanzelfsprekend moeten zijn dat het pensioenfonds mij de formulieren toestuurde met een begeleidend schrijven over mijn rechten. De vakbond zou zich diep moeten schamen, die hebben me verkeerd geinformeerd en geen antwoord gegeven op mijn vragen. Zaken die toen gedeeltelijk rechtgezet konden worden door bureau rechtshulp. Door de uitzending van Omroep Max werd ik wakker geschut, omtrent de premievrije voortzetting. Ik hoop dat dit nog rechtgezet kan worden. Het scheelt me 12 jaar pensioenopbouw.

   MAX Vandaag says:

   Beste mijnheer, mevrouw,

   De MAX Ombudsman zal niet meer persoonlijk op uw bericht reageren. Die tijd is helaas verstreken. Als u lid bent van MAX kunt u met vragen, problemen of klachten terecht op het telefonisch spreekuur van de MAX Ombudsman. Op werkdagen kunt u van 10.00 tot 12.00 uur bellen met het nummer 035-6775511 (lokaal tarief).

   In de hoop u voldoende geïnformeerd te hebben,

   Met vriendelijke groet,
   Redactie MAX Vandaag

  oosterwijck says:

  Hoezo zal Omroep Max niet meer op mijn bericht Reageren? … Omroep Max heeft nooit op mijn bericht gereageerd. Ik vind het jammer dat Omroep Max niet op misstanden in de maatschappij reageert, als deze misstanden door een niet lid van de omroep worden gemeld. Het zijn algemene misstanden, waar heel veel mensen last van hebben, waar ook leden van Omroep Max last van hebben. Ik wil nergens lid van worden, ook niet van Omroep Max. En als Omroep Max geen aandacht wil besteden aan algemene misstanden, omdat deze misstanden worden aangemeld door een niet lid, dan is dit een gemiste kans. … Ik heb nooit beseft dat je eerst lid moet worden om misstanden te melden. Misstanden zijn misstanden.

  elef 80 says:

  Mijn man heeft twee heel kleine pensioentjes Dat was in 2015 van Nationale Nederlanden 66,61 euro p.mnd.
  daar is nu 0,66 op gekort (zonder daar bericht van te geven.
  En van de Detam was dat in 2015 176,47 euro en daar is 1,58 op gekort. (wel bericht van gekregen)
  Mag op zulke kleine pesioenen gekort worden?

  Vriendelijke groet,
  Elly Lensink

  ao weetje says:

  geachte reactie naar aanleiding van uw uitzending zaterdag morgen het volgende, ik weet niet dat ik hier goed zit ,maar ik heb een vraag aan de ombudsman . Ik ben ten einde raad, het volgende is er aan de hand , ik heb in mijn actieve leven altijd gewerkt ik heb altijd premie betaald en heb 47 jaar gewerkt . Nu ik met pensioen ben krijg ik alleen nog allen van de afgelopen 25 jaar bij de overheid uitgekeerd, ik heb een oude baas van mij opgezocht en hij zegt ik heb altijd premie afgedragen , mijn verhaal zou te lang zijn als ik alles opnoem wat voor werk ik heb gedaan ,overal vragen ze hebt u ook een loonstrookje? ( 40 jaar geleden ) nee die heb ik niet meer,dan geen pensioen opgebouwd, terwijl abp zegt dat ik altijd premie heb betaalt hoe kom ik er achter waar mijn vergeten pensioen is gebleven ?

   najem says:

   Heb helaas een gelijke ervaring. was 24 jaar in loondienst (kappersbedrijf) en er zijn maar 5 jaar bekend, dus een erg laag pensioentje terwijl dat pensioen bijna 5x hoger zou moeten zijn.
   Alles geprobeerd maar zonder loonstroken om de 24 jarbeidsjaren te bewijzen is niets mogelijk.
   Totaal oneerlijk!

  Sybritta says:

  Ik heb een vraag betreffende het pensioen van mijn man bij het BPF. Dit pensioenfonds heeft teveel uitbetaald door een fout van hun. Mijn man kreeg in augustus 2015 zijn eerste AOW. De SVB berekende de loonheffingskorting, maar ook de BPF deed dit. We hebben een brief daarover gekregen en daarbij werd excuus aangeboden, wel moeten we het teveel betaalde bedrag terugbetalen. We hadden destijds ook een overbruggingsregeling aangevraagd, die werd toegekend. Helaas moet ook hier weer een groot bedrag weer van terugbetaald worden omdat er een te laag pensioen was aangegeven doordat de SFB in de veronderstelling was dat zij de loonheffing moesten toepassen, dit pensioen bleek dus wel te kloppen. Is dit eerlijk? Door een fout van de SFB moeten we nu bijna €100 netto per maand terugbetalen en dat een jaar lang. Het gaat dus om de loonheffing die door zowel de SVB als de SFB verrekend werd, wat wij dus niet wisten, maar daardoor dus wel in de problemen gekomen zijn. Graag zou ik van U vernemen of hier iets aan gedaan kan worden. Hartelijke groet Sybritta.