pensioen

PME keert een ton aan vergeten pensioen uit aan weduwe

Pensioenfonds PME keert aan een weduwe van een deelnemer een vergeten pensioen uit. Haar man had ruim 7 jaar geen aanspraak gemaakt op zijn pensioen. Pas na zijn overlijden ontdekte zij dit. Dankzij bemiddeling van MAX Ombudsman Rogier de Haan, gaat PME alsnog over tot volledige nabetaling van ongeveer 100.000 euro. PME kondigde dit aan in het MAX-tv-programma Meldpunt!.

Albert Elfferich bouwt als boekhouder in de bouwsector 30 jaar pensioen op bij PME. Als hij met pensioen gaat laat hij na dit PME-pensioen aan te vragen. Elfferich kampt op dat moment met een alcoholverslaving en houdt zijn administratie niet meer bij. Brieven van het pensioenfonds beantwoordt hij niet. Als hij in 2014 overlijdt krijgt zijn vrouw Nella een nabestaandenpensioen van PME aangeboden. Die vraagt zich af waarom haar man nooit een pensioen van dit fonds kreeg uitgekeerd.

Haalplicht

In Nederland hebben gepensioneerden een zogeheten ‘haalplicht’. Dat betekent dat zij zelf na hun pensionering bij het fonds moeten aankloppen om hun pensioen uitbetaald te krijgen. Wie dit nalaat, ontvangt geen pensioen. Als mevrouw Elfferich navraag doet bij PME is het fonds bereid uit coulance 2 jaar van haar mans pensioen alsnog uit te keren. Maar omdat haar man ruim 7 jaar geen pensioen had gekregen, vraagt zij zich af of zij niet recht heeft op meer geld. MAX Ombudsman Rogier de Haan gaat namens haar in gesprek met het fonds.

In de uitzending van dinsdag 28 februari 2017 kondigde Eric Uijen, directeur van Pensioenfonds PME, aan dat ook de overige 5 jaar aan pensioengeld alsnog worden uitgekeerd, wat neerkomt op ongeveer 100.000 euro bruto.

Pensioenfondsen gaan heel verschillend om met postuum opgevraagde pensioenen. In de uitzending pleitten Uijen en De Haan voor duidelijker regels. Uijen: “Ik denk dat het verstandig is één lijn te trekken. Een nieuw wetsvoorstel zou kunnen helpen om volstrekte duidelijkheid te geven aan alle betrokkenen.”

Dit onderwerp is besproken in Meldpunt! op dinsdag 28 februari om 19.20 uur op NPO 2.

Geef een reactie