sparen

Onzichtbaar sparen, zo spaart u zonder dat u het merkt

Cadeaus voor onder de kerstboom, volle boodschappentassen en andere dure uitgaven. December staat ook wel bekend als de duurste maand van het jaar. Om goed voorbereid het nieuwe jaar in te gaan, geven we u tips om onzichtbaar te sparen, ofwel sparen zonder dat u het in de gaten heeft.   

Wat is onzichtbaar sparen?

Onzichtbaar sparen betekent eigenlijk precies wat de naam doet vermoeden: sparen zonder dat u dit door heeft. Soms is het moeilijk het sparen vol te houden of grote bedragen aan de kant te zetten. Wanneer u onzichtbaar spaart, zet u vaker een klein bedrag aan de kant. Zo voelt het niet gelijk of er minder te besteden is.

Automatiseren

Een manier van onzichtbaar sparen is het automatiseren hiervan. Dit doet u door te bereken hoeveel geld er nodig is om rond te komen. Bij de meeste banken kunt u via het online bankieren kiezen voor automatisch sparen. U stelt dan het bedrag in dat u nodig heeft om rond te komen. Overige bedragen die binnenkomen, worden dan automatisch op uw spaarrekening gezet. Hierdoor bent u minder snel geneigd die bedragen uit te geven. Deze methode kunt u het best gebruiken wanneer u een wisselend inkomen heeft.

Spaarrekening bij een andere bank

Een (spaar)rekening openen bij een andere bank kan ook een goede manier zijn om kleine bedragen opzij te zetten. Het kost meer moeite om dit in te zien, omdat het geld op een andere rekening staat. Als het geld op een rekening van dezelfde bank staat, is de verleiding groot om dit terug te boeken naar de betaalrekening.

besparen
Lees ook: Besparen zoals vroeger, zo doet u dat

De ouderwetse spaarpot

De bovenstaande voorbeelden zijn vooral gericht op digitaal sparen, maar natuurlijk bestaat er ook nog een wat eenvoudigere methode: de spaarpot. Wanneer u vaak met contant geld betaalt, kunt u hier af en toe wat geld van opzij zetten. Ook bij kleine bedragen kan dat aan het eind van de maand of het jaar toch een leuk bedrag opleveren.

Sparen met koopzegels

Wat ook een aardig bedrag kan opleveren zijn koopzegels van de supermarkt. Het is een makkelijke manier om bedragen te sparen en bovendien ontvangt u rente. Het lijkt soms een ingewikkelde manier van sparen, maar dat hoeft het niet te zijn. Bij elke euro die u besteedt bij de supermarkt, kunt u een zegel kopen. Een koopzegel kost meestal rond de 0,10 cent. De zegels plakt u in een spaarboekje of spaart u in de app van de supermarkt. Bij een vol spaarboekje krijgt u het bedrag dat u heeft besteed aan de zegels, met rente terug. Zo spaart u alleen al door boodschappen te doen.

tanken
Lees ook: Tips om goedkoper te tanken en brandstof te besparen

Wisselgeld sparen

Een andere manier om steeds kleine bedragen aan de kant te zetten is, sparen met wisselgeld. Elke keer wanneer u contant iets afrekent, zet u daarvan het wisselgeld aan de kant. Pint u het bedrag bij de kassa? Zet dan een bepaald percentage van het betaalde bedrag over op uw spaarrekening. Heeft u bijvoorbeeld 2 euro gepind, zet er dan 0,25 cent op. Dit zijn kleine bedragen, maar als u dat bij elke uitgave doet, zit u zo aan een flink bedrag.

Op 27 januari 2022 bespreken MAX-dj’s Henkjan Smits en Manuëla Kemp dit onderwerp in hun programma De MAX! onder het mom van De MAX Weet Raad. U hoort De MAX! elke werkdag tussen 18.00 en 20.00 uur op NPO Radio 5

(Bron: nu.nl, NIBUD, Rabobank, ah.nl)

Geef een reactie