Automatisch sparen smartphone internetbankieren

26,63 euro voor de boodschappen, 37 cent naar uw spaarrekening: hoe kunt u automatisch geld sparen, met hulp van uw bank?

Geld kunnen sparen voor later, het is niet vanzelfsprekend, maar fijn als u dit wel kunt doen. Door regelmatig een klein bedrag opzij te zetten, kunt u al een heel eind komen. Alle kleine beetjes helpen immers. Misschien kan uw bank u hier dan een handje bij helpen?

Hoe werkt automatisch sparen via de ING-app?

In navolging van andere banken heeft ING een hulpmiddel aan de eigen smartphone-app toegevoegd, waarmee u automatisch geld opzij kunt zetten. Dat wil zeggen: mits u ook een spaarrekening bij ING heeft. Want anders kunt u het geld alleen handmatig overboeken naar de andere bank waar u klant bent. Als u in de Mobiel Bankieren-app op het tabblad ‘Producten’ tikt en vervolgens op ‘Sparen’, dan vindt u de functie ‘Rond af & spaar’ onderaan het lijstje met opties. Zet u deze functie aan, dan sluist u bij elke betaling met uw pinpas, uw mobiele telefoon, iDeal of Apple Pay automatisch een klein bedrag door naar uw ING-spaarrekening.

Doet u bijvoorbeeld boodschappen voor 26,63 euro? U kunt dit bedrag naar boven afronden, als u de functie ‘Rond af & spaar’ in heeft geschakeld. Dan geeft u in totaal 27 euro uit. Dus 26,63 voor de boodschappen en de overige 37 cent gaat naar uw spaarrekening. U kunt ook kiezen voor de ‘Spaarversneller’ in hetzelfde menu, om de betaling af te ronden naar 5 euro, of een veelvoud daarvan. Dan betaalt u dus geen 27, maar 30 euro voor dezelfde boodschappen en zet u 3,37 euro opzij op uw spaarrekening. Beide functies kunt u op elk moment desgewenst aan of uitzetten. Het is een vorm van onzichtbaar sparen, waar we in een eerder artikel al over geschreven hebben.

contactloos betalen
Lees ook: Digitip: hoe werkt het om contactloos te betalen?

Hoe werkt automatisch sparen bij andere banken?

Naast de ING zijn er nog meer banken die u deze mogelijkheid bieden. Bij ABN Amro verdwijnen de zogeheten slimme betaalregels vanaf 1 januari 2024, maar u kunt nog wel een automatische periodieke overboeking instellen. De Rabobank werkt met slimme overboekingen. Als uw betaalrekening boven een vooraf bepaald saldo komt, kunt u het extra bedrag automatisch op uw spaarrekening laten overboeken. En andersom, als er juist minder geld op uw betaalrekening staat.

Ook bij de online banken Bunq en Knab kunt u automatisch sparen. Verder zijn er nog het recent geïntroduceerde TijdslotSparen (Rabobank) en Spaargeldslot (ABN Amro). Hoe dit werkt, legt MAX Meldpunt uitgebreid uit in dit artikel.

Maestro V-Pay betaalkaarten
Lees ook: Van Maestro en V-Pay naar Debit Mastercard en Visa Debit: wat moet u weten over de nieuwe betaalpassen?

Op zoek naar hulp bij het opzijzetten van uw geld?

Dit automatisch sparen werkt uiteraard alleen bij niet-contante betalingen. Heeft u moeite met het internetbankieren via uw smartphone? Dan kunt u op een laagdrempelige manier oefenen met de DigiHandig-app, zoals we in dit artikel uitleggen. En kost het u sowieso moeite om van tijd tot tijd geld te sparen? Dan bent u lang niet de enige. Het Nibud adviseert om maandelijks 10 procent van uw netto-inkomen opzij te zetten. Maar dat is dus lang niet altijd haalbaar, zeker als de feestdagen aanbreken.

Voor praktische tips om verantwoord te sparen kunt u op de website van het Nibud terecht. Daarnaast besteedt MAX Meldpunt regelmatig aandacht aan dit onderwerp. Bij welke bank vindt u bijvoorbeeld de hoogste rente? Hoe houdt u grip op uw uitgaven? En waarom kan het handig zijn om uw e-mail op te schonen na een vakantie?

AOW agenda 2024 AOW-uitkering
Lees ook: AOW-gerechtigd in 2024? Dan kunt u alvast 12 data in uw agenda noteren

(Bron: Archief, MAX Meldpunt, Algemeen Dagblad, ING, ABN Amro, Rabobank, Bunq, Knab, Nibud. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie