Iemand bouwt een spaarbuffer op

Zo hoog moet uw spaarbuffer (minimaal) zijn

Met een spaarbuffer zet u geld apart om onverwachte, grotere en noodzakelijke kosten direct te kunnen betalen. Denk aan een kapotte wasmachine, een nieuwe bank of onverwachte rekeningen die op de deurmat vallen. Maar wat is een verstandig bedrag in uw situatie? En hoe bouwt u zo’n spaarbuffer op?

Een spaarbuffer is niet bedoeld voor de vakantie

Een spaarbuffer, ook wel noodfonds genoemd, is geld dat u spaart om onverwachte, grotere en noodzakelijke uitgaven te dekken. Denk aan de vervanging van uw inboedel, reparaties en/of onverwachte rekeningen. Dankzij een dergelijke buffer hoeft u vaak geen geld te lenen of uw levensstijl aan te passen. Een spaarbuffer staat daarom ook los van ‘het traditionele sparen’, waarmee u bijvoorbeeld vakanties financiert of de studie van uw (klein)kind.

De beste buffer in uw persoonlijke situatie

Welk bedrag u voor een buffer het beste kunt sparen, verschilt per huishouden. Over het algemeen adviseert het Nibud om sowieso altijd 3.850 euro achter de hand te hebben. Dit is gebaseerd op een alleenstaand iemand met een minimumloon en een huurwoning. Voor een gezin met 2 kinderen, een auto en een koophuis adviseert het budgetinstituut al snel om minimaal 30.000 euro te sparen als buffer.

Zet waar mogelijk iedere maand geld opzij

Is het bedrag van de geadviseerde spaarbuffer hoger dan u verwacht? Geen zorgen, het bedrag hoeft u niet direct bij elkaar te hebben. U kunt dit opbouwen door waar mogelijk zoveel mogelijk te sparen. Zo adviseert het Nibud om maandelijks (minstens) 10 procent van uw inkomsten opzij te zetten.

Ontvangt u een extra bedrag naast uw vaste inkomen? Bijvoorbeeld vakantiegeld of een teruggave van de energieleverancier? Ook dit geld kunt u apart zetten om te sparen. Denkt u nu, leuk dat sparen, maar mij lukt het niet? Wellicht heeft u dan iets aan de tips in dit artikel.

Er zijn verschillende plekken waar u de buffer kunt opbouwen

Wanneer u een spaarbuffer wilt opbouwen, kunt u dit op verschillende plekken doen. Allereerst is er natuurlijk de ‘traditionele spaarrekening’ bij een bank. Simpel en dankzij het depositogarantiestelsel de veiligste plek, want wanneer een Nederlandse bank omvalt krijgt u hierdoor altijd een bedrag tot 100.000 euro terug (daar kunt u heel wat onverwachtse kosten mee financieren).

Alleen het nadeel van geld op een spaarrekening zetten, is dat u hier niet veel mee verdient. De rente bij de meeste banken is begin 2025 minder dan 2 procent en de inflatie is bovendien hoger dan de rente. Hierdoor wordt uw spaargeld in feite minder waard. Een alternatief is depositosparen, maar dan kunt u geld pas opnemen na de afgesproken termijn. Dit is dus minder geschikt voor onverwachtse kosten.

Dan noemen we ook nog even beleggen. Volgens de Autoriteit Financiele Markten belegt ongeveer een kwart van de huishoudens. Het rendement kan fors hoger zijn, zeker als u geld voor langere tijd vastzet, maar er zijn tegelijkertijd ook meer risico’s (bijvoorbeeld als het slecht gaat met de economie). Vanwege deze grilligheid is het daarom ook niet altijd verstandig om geld op te nemen, op het moment dat u dit onverwachts nodig heeft.

Zoveel kunt u belastingvrij sparen in 2025.
Lees ook: Zoveel kunt u belastingvrij sparen in 2025

(Bron: Nibud, RTL Nieuws, Libelle. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (3)

    namreh says:

    Veel buitenlandse banken vallen onder het depositogarantiestelsel. Dit is op het net makkelijk te vinden.
    Sparen via bijvoorbeeld Raisin levert een fijnere rente op dan bij een Nederlandse bank.

    anniebannie says:

    niet zo slim heb ik gemerkt om elke maand wat weg te zetten op de spaarrekening en het vakantiegeld en ook de energietoeslag van 2023 nu krijg ik geen kwijtschelding meer van de belastingdienst voor de gemeentelijke belastingen en de regionale belasting, nou lekker slim bedacht dat sparen voor mensen die alleen maar een AOW’tje hebben, je spaart dus voor de belasting!!!

    anniebannie says:

    mensen met een minimum inkomen doe dit niet!!! door dat sparen waarvoor je het vakantiegeld op je spaarbank zet en teruggave van je energierekening waarvoor je de hele winter in de kou moet zitten in je huis om te bezuinigen krijg je geen kwijtschelding meer van de gemeentelijke belastingen en de regionale belasting! … je spaarsaldo wordt dan te hoog om hiervoor nog in aanmerking te komen. lekker slim weer bedacht door MAX