Ernst Kuipers over versoepelingen

De versoepelingen vanaf 23 maart: maatregelen worden adviezen

Hoewel het aantal coronabesmettingen nog steeds hoog ligt, lijkt het aantal ziekenhuisopnames zich te stabiliseren. Daarom heeft minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers dinsdag 15 maart 2022 aangegeven verder te versoepelen en de coronamaatregelen af te schaffen. Dus onder andere de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer komt daarmee te vervallen. De versoepelingen gaan per woensdag 23 maart in. Maar om welke andere maatregelen gaat het nog meer?

Geen mondkapje meer in het OV

Zo gezegd komt de mondkapjesplicht in het OV te vervallen. Op luchthavens na de beveiliging en in het vliegtuig blijft het mondkapje vooralsnog wel verplicht. Overigens blijft wel het advies een mondkapje te dragen op plekken waar het druk is.

Vrijer reizen

Wie reist naar een vanuit een EU/Schengen land hoeft geen test, herstel- of vaccinatiebewijs meer te overleggen. Ook de inreismaatregelen komen te vervallen. Voor sommige landen kan nog wel een gezondheidsverklaring nodig zijn voor inreizen. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid: wijsoprijs.nl . Wel is het advies om na 5 dagen na terugkomst een zelftest te doen.

CoronaCheckApp

Het tonen van de CoronaCheckApp was al komen te vervallen, maar vanaf 23 maart hoeft er ook niet meer te worden getest voor toegang. Het zogeheten 1G-beleid is vanaf dan niet meer nodig. In verschillende Europese landen moet u nog wel op verzoek een QR-code tonen voor toegang. Controleer voor u op reis gaat wat de maatregelen zijn in het land waar u naar toe gaat.

De quarantainecheck

Onveranderd blijft, heeft u klachten, blijf dan thuis. Bent u positief getest, blijf dan minimaal 5 dagen in isolatie. Bent u in contact geweest met iemand die corona heeft? Ga dan na of u in isolatie moet. Dit is niet meer het geval in alle gevallen: doe de quarantainecheck.
Het 2 keer per week testen voor het onderwijs vervalt ook.

Maatregelen worden adviezen

De maatregelen mogen dan vervallen, de adviezen blijven om besmettingen te voorkomen. Corona is immers nog niet weg. De adviezen zijn:

  • Was vaak de handen
  • Hoest en nies in de elleboog
  • Klachten? Blijf thuis en doe een test
  • Zorg voor voldoende ventilatie
  • Haal een vaccin, booster- of herhaalprik

Het thuiswerkadvies komt per direct te vervallen. Toch wordt het hybride werken, een deel thuis en op kantoor, wel gestimuleerd.

Respecteer elkaars keuze

De maatregelen mogen dan verdwijnen, zoals gezegd corona is daarmee niet weg. Respecteer daarnaast elkaars keuze om wel of geen mondkapje te dragen op een plek waar dat op zich niet nodig is. Vooral mensen met een kwetsbare gezondheid, lopen extra risico. Alle adviezen zijn na te lezen op de website van de Rijksoverheid.

(Bron: Rijksoverheid, Nu.nl, NOS. Foto: ANP)

Geef een reactie