herhaalprik

Herhaalprik tegen corona voor 60-plussers: is dit iets anders dan een booster?

60-plussers kunnen een corona herhaalprik inplannen. Is deze herhaalprik een extra booster, of een ‘gewone’ coronaprik? Wij zochten het uit. 

Van basisvaccin tot herhaalprik

In het ruime jaar dat er in Nederland nu wordt gevaccineerd tegen het coronavirus, heeft de prik al allerlei namen gehad. Eerst zijn er de prikken uit de basisreeks, daarna volgen de boostervaccins en nu spreekt de overheid van een herhaalprik. Deze herhaalprik wordt op advies van de Gezondheidsraad aangeboden aan iedereen van 60 tot en met 69 jaar die 3 maanden geleden de laatste coronavaccinatie heeft gehad. Dit omdat bij hen de bescherming tegen ernstige covid-19 sneller afneemt dan bijvoorbeeld bij jongeren.

boosterprik
Lees ook: Dit is waarom 70-plussers een 2e boosterprik nodig hebben

Is een herhaalprik iets anders?

Eerder wordt deze prik ook al aangeboden aan 70-plussers, mensen die in verzorgingshuizen wonen, een afwijking aan het afweersysteem hebben en aan mensen met downsyndroom. Destijds wordt alleen niet gesproken van een herhaalprik, maar van een extra booster. Is een herhaalprik iets anders, of is het gewoon een andere naam voor hetzelfde? Het antwoord vinden we op de website van het RIVM. “Er zit geen verschil in de werking van de herhaalprik en de boosterprik, het is alleen een andere naam voor de 2e boosterprik. De naam herhaalprik tegen corona is voor meer mensen duidelijker dan boosterprik”, valt hier te lezen.

Samenstelling

Een extra booster dus, die herhaalprik. Dat betekent dat alle 60-plussers die de prik inplannen of een halve dosis van het Moderna-vaccin of een hele van Pfizer ontvangen. Andere vaccins worden er niet gebruikt. Dat van Moderna een halve dosis wordt gebruikt heeft te maken met het feit dat uit onderzoek is gebleken dat dit genoeg is om het immuunsysteem weer aan het werk te zetten. “Bij Pfizer is alleen onderzoek gedaan met dezelfde dosis (30 microgram). Deze dosis is door de EMA (het Europees medicijnagentschap, red.) goedgekeurd om te gebruiken in de boostercampagne. Of een kleinere dosis Pfizer ook voor net zo’n goede afweerreactie zorgt, is nog niet onderzocht”, staat er op de site van het RIVM.

Heeft u vragen over deze extra booster? U kunt hiermee terecht bij de site vragenovercorona.nl, een initiatief van GGD-GHOR Nederland.

(Bron: RIVM, Rijksoverheid, Gezondheidsraad)

Geef een reactie

Reacties (8)

  EstherdeJong01 says:

  Er zijn ook mensen die een zogenaamde 3e prik nodig hebben vanwege onderliggend lijden. Mijn ouders bijvoorbeeld hebben allebei een 3e prik gehad. Zij waren in de veronderstelling dat dat de boosterprik was. Maar toen ze kwamen testen bij de teststraat werd hen verteld dat ze de booster nog niet gehad hadden. Kan iemand me uitleggen hoe dat zit dan? Zij hebben inmiddels allebei corona gehad.

  Justme58 says:

  Ik ken inmiddels een flink aantal mensen die corona hebben gehad. Ongevaccineerde mensen, gevaccineerde mensen, mensen met booster, zonder booster.
  Wat mij opvalt is dat de ongevaccineerde mensen die ik ken lichte klachten hadden, bij een kennis raakte ook de gevaccineerde ouders besmet, ook met lichte klachten.
  Ik ken ook gevaccineerde mensen, ook met booster, die toch nog flink ziek werden. Ik ken mensen die niet gevaccineerd zijn, op een school werken en nog nooit besmet zijn geraakt.
  Ik denk dat het ook een kwestie van genen is.
  Ikzelf heb de eerste vaccinatie genomen, kreeg daarna ernstige hartoverslagen en moest naar de cardioloog die het ook constateerde maar zei dat het geen kwaad kon. Maar ik lag wel nachtenlang wakker van die overslagen tot ik meidoorntabletten ging slikken, toen werden ze minder en zijn zo goed als weg.
  De booster durf ik niet en ik zie inmiddels ook de meerwaarde ervan niet in als ik zo om me heen kijk naar de besmette personen. En pech kun je altijd hebben, ook met een gewone griep of verkoudheid of een gewoon schaafwondje wat tot een flinke infectie kan leiden. Ik verdenk de Farmaceutische industrie, die willen rijker en rijker worden.
  Als je dan toch zo betrokken bent als bedrijf , geef het dan gratis aan arme landen.

   EdwinenPeter says:

   U slaat de spijker op zijn kop als u zegt geen meerwaarde te zien in de vaccinaties. U zult angstige dagen hebben meegemaakt als je hart zo tekeer gaat. Ja zegt de fabrikant dan passen we de bijsluiter wel even aan of dat daarmee het probleem is verholpen. Het wordt de hoogste tijd dat ze stoppen met die campagne en zich gaan inzetten voor een eerlijke voorlichting. Als je naar oa. het discussie programma van AD Verbruggen in de Nieuwe Wereld TV kijkt dan hoor je deskundigen aan het woord die je op de NPO niet zal zien omdat die daar worden geboycot.

  EdwinenPeter says:

  We zijn nu twee jaar verder en als je de informatie over het aantal gevaccineerden leest en de verwachtingen die zijn geuit in het begin van de vaccinatiecampagne dan zou je verwachten dat alle burgers in Nederland, Israël en ook daarbuiten gevrijwaard zouden zijn van een besmetting met het covid 19. Niets is minder waar en toch blijft de overheid aandringen om toch maar een booster te gaan halen. Intussen zijn we al met de vierde prik bezig. Ook in het Max magazine een oproep van Dr. Ted van Essen met een kop in het art “BOOSTER DOEN” riep hij op de boosterprik zeker te gaan halen. Deskundigen zoals Pierre Capel en Theo Schetters, Mattias Desmet en vele anderen denken daar veel anders over en dan slaat de twijfel toe. Is het vaccin wel zo veilig als men beweerd. Ik heb daar mijn twijfel over want als je een minister in een vijf minuten durend pleidooi reclame ziet maken over het dansen met Jansen vaccin dat weet je eigenlijk al genoeg. De meest mensen die ik ken zijn gevaccineerd en dat is hun eigen keuze maar ik ken ook mensen die gevaccineerd zijn en kort daarna met een Tia naar het ziekenhuis moesten en waar men na het onderzoek geen oorzaak kon vinden en dat liep dus met een sisser af en of het door het vaccin kwam zullen we nooit weten. Wat we intussen wel weten is dat het vaccin je immuunsysteem beïnvloed. Het is een tekortkoming van de overheid om elk tegengeluid in de kiem te smoren en blijven volharden in hun eigen gelijk en daarom zouden alle bellen moeten gaan rinkelen. De huisartsen in de eerstelijnshulp zijn buiten spel gezet en zij die met hun kennis en kunde om patiënten beter te maken naar geneesmiddelen grepen werden het zwijgen opgelegd op straffe van hoge boetes. Dat alles bij elkaar doet mij het ergste vrezen en blijven we met de vraag zitten van wat zit er achter. Mogelijk komen we het nog een keer te weten. Luister naar je lichaam en bescherm je waar het kan.

   Casey says:

   Bedankt. De spijker op de kop. Ik had het zelf kunnen schrijven.

  Casey says:

  Tekst uit 1917. Benieuwd naar reacties.
  ‘De ziel zal door een medicament worden afgeschaft. Men zal vanuit het oogpunt van de ‘gezondheid’ een vaccin vinden waardoor ons organisme al op zo jong mogelijke leeftijd en liefst direct na de geboorte, zo wordt bewerkt, dat dit menselijke lichaam niet op de gedachte komt dat er een ziel en een geest bestaan. – Zo scherp zullen de beide wereldbeschouwelijke stromingen tegenover elkaar komen te staan. De ene stroming zal er over nadenken hoe er begrippen en ideeën gevormd kunnen worden die de echte werkelijkheid, de werkelijkheid van de geest en de ziel, weerspiegelen. De anderen, navolgers van de huidige materialisten, zullen een vaccin proberen te vinden dat het lichaam ‘gezond’ maakt, dat wil zeggen het lichaam zo maakt, dat het door de toestand waarin het verkeert niet meer spreekt over zotte dingen als ziel of geest, maar ‘gezonde’ praat ophangt over de krachten die in machines en scheikundige processen leven en die in een planetaire nevel planeten en zonnen voortbrengen. Dit zal door lichamelijke ingrepen teweeg worden gebracht. De materialistische artsen zullen met de taak worden belast om de ziel uit de mensheid uit te drijven.’

   Justme58 says:

   Dit vind ik te ver gaan en ik geloof dit niet.

   Fadadomar says:

   Dit klinkt heel antroposofisch.