extra pensioen

Meldpunt: aanvulling op pensioen voor tweeverdieners

Vele duizenden ABP-gepensioneerden hebben mogelijk nog recht op een flinke aanvulling op hun pensioen. Het gaat om ABP-gepensioneerden die vóór 1995 gelijktijdig met hun partner pensioen hebben opgebouwd. De bedragen kunnen oplopen tot een nabetaling van duizenden euro’s, plus een maandelijkse verhoging van een paar tientjes. En verder: wat kunt u doen bij autoschade als de dader niet bekend is? 

Tweeverdieners

De aanvulling op het pensioen is een compensatie voor een te lage pensioenopbouw bij ABP voor tweeverdieners van vóór 1995. Als beide partners bij ABP pensioen opgebouwd hebben, kan ABP dit in de eigen administratie zien. De aanvulling wordt dan automatisch verstrekt. Als één van de partners pensioen opgebouwd heeft bij een ander pensioenfonds, heeft ABP geen weet van het recht op aanvulling en moet deze aangevraagd worden.

Aanvulling met terugwerkende kracht

Op de website van ABP is informatie over deze aanvulling onvindbaar. ABP heeft de informatieverstrekking naar individuele ABP-deelnemers sinds vorig jaar verbeterd. Het pensioenfonds belooft nu ook de informatie over deze aanvulling zichtbaarder te maken. Want door de onduidelijkheid lopen mogelijk vele duizenden ABP-gepensioneerden die al met pensioen zijn deze aanvulling mis. Zij kunnen alsnog een aanvraag doen bij ABP. Als zij aan de voorwaarden voldoen, krijgen zij de aanvulling alsnog en met terugwerkende kracht. De aanvulling gaat in vanaf het moment dat de jongste partner AOW-gerechtigd is. In het geval dat de ABP-gepensioneerde zelf al is overleden, betaalt ABP de misgelopen aanvulling op aanvraag na aan de overblijvende partner.

Aanvraag gemakkelijk alsnog te doen

In Meldpunt laat MAX Ombudsman Rogier de Haan zien hoe makkelijk zo’n aanvraag alsnog kan worden gedaan. Met zijn hulp hebben 2 ABP-gepensioneerden, een oud-onderwijzer en een voormalig politieman, recentelijk 25 tot 50 euro per maand méér pensioen gekregen, plus een nabetaling van enkele duizenden euro’s. John Wamelink is zijn leven lang politieagent geweest en is nu gepensioneerd. Zijn vrouw Liesbeth heeft in de zorg gewerkt. Door een fout in de pensioenberekening bouwt ABP tot 1995 over een te klein deel van het inkomen van meneer Wamelink pensioen op. Na 1995 worden de pensioenregels aangepast. Over het pensioendeel van vóór 1995 kunnen ABP-gepensioneerden die tweeverdieners waren een aanvulling aanvragen. Veel ABP’ers weten dat niet.

Nog vele duizenden aanvullingen onbenut

Volgens ABP zijn in de loop der jaren 148.000 aanvullingen toegekend. Maar het pensioenfonds heeft geen idee hoeveel ABP’ers nog meer voor een aanvulling in aanmerking kunnen komen. Gelet op het aantal tweeverdieners eind vorige eeuw, meer dan 30 procent van alle huishoudens, denkt de MAX Ombudsman dat vele duizenden van deze aanvullingen onbenut zijn gebleven. In dat geval moet het ABP miljoenen of zelfs tientallen miljoenen aan nabetalingen uitkeren. Tweede-Kamerlid Pieter Omtzigt, die in Meldpunt kritisch is op het ABP in deze zaak, denkt zelfs dat het om ‘tienduizenden’ gedupeerden gaat. ABP betwist dat het om ‘vele duizenden’ ABP-gepensioneerden gaat die nog recht hebben op een aanvulling. Het pensioenfonds noemt het aantal zelf ‘beperkt’. Maar op eerdere vragen van Meldpunt over de omvang zegt het pensioenfonds ‘geen schatting’ te kunnen maken.

ABP zal alle nieuwe aanvragen in behandeling nemen en iedereen alsnog uitbetalen waar hij of zij recht op heeft. Meer informatie en het formulier vindt u op de website van Meldpunt

Waarborgfonds

Verder een onderwerp over autoschade met een onbekende dader. Rob Buijs wordt vin 2019 in zijn auto aangereden door een andere automobilist. Met de man die hem raakt, vult hij de schadeformulieren in. De dag erna blijkt dat de veroorzaker een valse naam en een verkeerd adres en telefoonnummer heeft opgegeven. Waar kan meneer Buijs zijn schade van 1.360 euro verhalen? Kan het Waarborgfonds iets voor meneer Buijs betekenen? MAX Ombudsman Rogier de Haan buigt zich over deze zaak. Toelichting komt van Remco Vendelbosch van verhaalservice 112schade.

Meldpunt is te zien op vrijdag  24 januari 2020 om 19.20 uur op NPO 2.

Geef een reactie

Reacties (35)

    Montchamois says:

    Ja maar hoe zit het met deelnemers aan het ABP die als 2 verdieners voor 1995 pensioen hebben opgebouwd maar nu nog niet met pensioen zijn. Hebben zij ook recht op de aanvulling wanneer het moment daar is?

      jackvandesanden says:

      Goede vraag, ik zit zelf ook in die situatie: beiden hebben voor 1995 pensioen opgebouwd, waarvan o.g bij het ABP. We hebben pas over enkele maanden recht op AOW. Ik maak nu al gebruik van keuzepensioen (zonder AOW).
      Kunnen we in de toekomst een beroep doen op de aanvullende regeling?

    akluwen says:

    waar kan ik de brief vinden om dit te melden bij het ABP

      medusaro says:

      Ik denk dat je even moet wachten tot de uitzending van vanavond is geweest. Hierin zal waarschijnlijk wel kenbaar gemaakt worden hoe je dit aanpakt en waar je het formulier kunt vinden.

      Jacob Cornelis says:

      Waar kan ik het formulier vinden van het ABP?

      MAX Vandaag says:

      Meer informatie en het formulier vindt u op de website van Meldpunt: https://www.maxmeldpunt.nl/pensioen/aanvulling-tweeverdieners-abp-aanvragen/

      Charmed says:

      Wat ik vreemd vind dat die aanvulling/verhoging voor mijn manpas ingaat op het moment dat ik met pensioen ga .
      Dat kreeg ik te horen van het abp toen ik naar dat formulier vroeg .
      Mijn man en ik schelen 9 jaar , en mocht hij wat ik niet hoop komen te overlijden voor die tijd dan krijg ik alleen nabestaanden pensioen en kan ik fluiten naar die aanvullingen.
      Zo gaat men om met gepensioneerden die hun hele leven hebben gewerkt. Terwijl wij wel samen gelijktijdig pensioen hebben opgebouwd in de jaren zoals beschreven alleen is hij vorig jaar met pensioen gegaan

    Hester Korzilius says:

    Wat moet ik doen als mijn man en ik beiden pensioen betaalden bij het ABP?
    Hebben zij het dan wel goed berekend?

    Het formulier gaat ervan uit dat de partner bij een ander pensioenfonds premie betaalde.

    Vriendelijke groet,
    Hester Korzilius

    Duisje says:

    Ik ben ook benieuwd hoe zit het met deelnemers aan het ABP die als 2 verdieners voor 1995 pensioen hebben opgebouwd maar nu nog niet met pensioen zijn. Hebben zij ook recht op de aanvulling wanneer het moment daar is? Ik vraag dit omdat ik (de jongste) in 2022 met pensioen ga.
    Of heeft het ABP dit al berekend in mijn pensioenoverzicht?

    Cath100 says:

    Geldt de regeling ook indien aan alle voorwaarden wordt voldaan maar nadat beiden met pensioen gingen, een scheiding volgde waarbij werd afgezien van elkaars pensioen? Blijft recht op aanvulling dan bestaan?

    Annie1952 says:

    Hallo. Heb al eens een formulier ingevuld wat ik eerst naar de pensioenfondsen van mijn man moest sturen. Daarna het formulier naar ABP gestuurd . Alles afgewezen. Onduidelijk waarom afwijzing. Mijn man werkte in bedrijfsleven en ik bij ABP. Dat formulier ging ook over een aanvulling op pensioen.
    Kan mij iemand uitleggen wanneer er geen recht bestaat op aanvulling.

    Martin046 says:

    Hoe zit het dan met , mijn partner en ik werkt beide vol time ook voor 1995 . Partner zat bij het pensioenfonds ABP en ik zelf een andere pensioenfondsen. Mijn partner is 8 jaar geleden overleden , ik ben zelf nog niet pensioen gerechtigd, heb ik ook nog recht op deze aanvulling en kan ik dit nu al regelen of moet ik wachten tot ik zelf met pensioen bent !

      Gerardje says:

      Ben zelf 72 en heb een abp pensioen.
      Echtgenote 6 jaar geleden overleden, heeft altijd voor 1995 gewerkt en pensioen opgebouwd.

    Bert van Wijngaarden says:

    Op dit moment ontvang ik pensioen van het ABP. Mijn echtgenote heeft tot 1995 pensioen opgebouwd bij Het ABP. Vanaf 1 november 2016 maakt zij gebruik van het ABP keuzepensioen. 16 maart 2020 is haar officiële AOW gerechtigde leeftijd. Komen wij ook in aanmerking voor deze aanvullende regeling?

    tonlom says:

    Moet je als partner de vragen bij 4 en 5 laten invullen door je pensioenuitvoerder ?

      Wijnen says:

      Begrijp ik uit je vragen dat je een formulier hebt om dit aan te kaarten. Zo ja,hoe kan ik eraan komen?

    jacoo says:

    Krijg Abp pensioen. Mijn vrouw heeft pensioen opgebouwd bij Cadans/Zorg en Welzijn sedert 1988. Mijn vrouw is overleden in 2006. Kom ik ook in aan merking voor een aanvulling?

      Gerardje says:

      Zit in dezelfe situatie.
      Heb ik er nu recht op

    kolhorn says:

    ik ben sinds 2005 weduwe. Ik ontvang een partnerpensioen van ABP en via de Koopvaardij. Ik krijg een zelf een pensioentje van Zorg en Welzijn omdat ik kort voor 1995 werkzaam ben geweest en pensioen had opgebouwd.
    Ik vind het invullen van het formulier niet zo makkelijk.
    Heb ik nog rechten?

    pierremeijer says:

    Wij voldoen aan de voorwaarden zoals genoemd in de uitzending van 24 jan 2020 aangaande de aanvulling pensioen ABP.
    Ik ben geboren op 19-1-1952 en ben nu bijna 2 jaar gepensioneerd. Ik ben begonnen met opbouw bij het ABP in 1973 en deze opbouw heeft ononderbroken geduurd tot 2018. Vanaf 1 september 2018 ontvang ik pensioen en miv oktober 2017 AOW.
    Mijn vrouw, geboren 6-6-1953 heeft sinds 2015 vroegpensioen en heeft onlangs haar eerste AOW-uitkering gehad.
    Vanaf 1977 tot 2000 heeft mijn vrouw bij de Sociaal Economische Raad (SER) in Den Haag gewerkt. Aldaar heeft ze pensioen opgebouwd bij Stichting Pensioenfonds SER + bedrijfschappen. Vervolgens heeft ze niet meer gewerkt en zijn de pensioenrechten van het “SER pensioenfonds” in het laatste kwartaal van 2010 overgenomen door het ABP. We zijn sinds 1973 gehuwd.

    Mijn vraag is of we in aanmerking voor aanvulling op ons pensioen en hoe we een en ander moeten regelen.

    DJPete says:

    Ik ben sinds 2015 gepensioneerd en heb in de jaren vóór 1995 tot mijn pensioen bij APB pensioen opgebouwd. Mijn toenmalige vrouw bij Philips. Wij zijn gescheiden in 1999.
    Heb ik ook recht op aanvulling en hoe kan ik dit aanvragen?

    Anna15 says:

    Mijn partner is overleden.
    Maar wel samen van 1989-1995 gewerkt. Hij bij ABP
    Ik elders.
    Kan ik dan toch gebruik maken van dat formulier?

    Bichonfox says:

    Feiten:
    Getrouwd per 21 juni 1994. Beiden werkzaam, waarvan ondergetekende pensioen opbouwt bij het ABP. Echter voor het huwelijk zat m’n partner in de bijstand. Vanaf het huwelijk had zij diverse baantjes gehad, Echter vanwege ziekte was zij in 2003 in de WAO gekomen. Inmiddels was zij geheel afgekeurd. Ook waren wij in 2008 in een scheiding terecht geraakt. Momenteel bouw ik nog steeds, weliswaar via een wachtgeldregeling, bij ABP pensioen op. Maar voor 1995 waren wij dus 2-verdieners. Valt hier, met dit gegeven, ergens nog aanspraak te maken? Momenteel ben ik 62 jaar en wordt dit jaar in maart al 63 jaar.

    Janca says:

    Een kennis van mij heeft nu de volgende situatie:
    Haar man is op 54 jarige leeftijd overleden en heeft pensioen opgebouwd bij de APB. Zij heeft nu pensioen van SPW (Pensioenfonds voor de woningcorporaties). Heeft het zin om het formulier Samenvallende diensttijd in te vullen?

    husky says:

    ik ben 62 en al sinds 1983 met invaliditeits pensioen. heb bij de gemeente rotterdam als laatst gewerkt wat betekent dat tot op de dag van vandaag de gemeente mijn pensioen premie betaald en ik als ik 67 ben recht op voledig pesioen heb. ik ben gehuwd sinds 1987 en mijn man heeft ook pensioen opgebouwd bij bpf en bouw en hout. hij is al wel met pensioen.nu is mijn vraag of wij ook in aanmerking kunnen komen voor de aanvullin op het pensioen? vast bedankt voor de antwoorden husky

    RiaMJ says:

    Ik krijg vanaf feb 2021 AOW, mijn man en ik bouwden van 1988 – 2020 beiden pensioen op. Hij bij ABP en ik elders. We hebben begrijp ik recht op aanvulling voor de periode 1988-2021, vanwege de gebrekkig pensioenopbouw voor mijn man in die jaren. De aanvraag kan ik van aug 2020 doen. Nu heb ik voor de zekerheid het formulier vast geprint en een aantekening gemaakt in de agenda. Maar ik voorzie, bij lezing van het formulier, wel enige vraagtekens bij het invullen. Waar kan ik tzt terecht voor hulp ?
    Overigens: weer steengoede actie van MAX om dit naar buiten te brengen. ?

    Charmed says:

    Wat ik vreemd vind dat die aanvulling/verhoging voor mijn manpas ingaat op het moment dat ik met pensioen ga .
    Dat kreeg ik te horen van het abp toen ik naar dat formulier vroeg .
    Mijn man en ik schelen 9 jaar , en mocht hij wat ik niet hoop komen te overlijden voor die tijd dan krijg ik alleen nabestaanden pensioen en kan ik fluiten naar die aanvullingen.
    Zo gaat men om met gepensioneerden die hun hele leven hebben gewerkt.

    Breedveld says:

    Mijn man en ik hebben voor 1995 beiden pensioen opgebouwd. Mijn man bij het ABP en ik bij de ING. Inmiddels is mijn man op 58 jarige leeftijd in 2005 overleden en ontvang ik van het ABP nabestaandenpensioen. Zelf ben ik nu 59 jaar. Heb ik ook recht op een aanvulling?

    Jeroen Michels says:

    Naar aanleiding van dit programma en via een tip van een oud-collega heb ik het e.e.a. aangevraagd bij mijn ABP-pensioenfonds. Gisteren kreeg ik een toekennende beschikking; ik ga er meer dan 100 euro per maand op vooruit. Geweldig nieuws. Wij vonden MAX al een goede omroep, maar nou zijn we lid geworden.

    Henkuh says:

    Heb vanaf 1970 tot/met 1982 pensioen opgebouwd bij het ABP. Daarna waarde overdracht gedaan naar SPW.
    Vanaf 1 dec 2011 pensioen van het SPW..
    Echtgenote (73 je)heeft pensioen opgebouwd bij het pensioenfonds voor de detailhandel.
    Kom ik ook in aanmerking voor aanvulling op pensioen voor tweeverdieners van het ABP.

    Elske says:

    Ik heb in maart J.l naar aanleiding van Uw uitzending de tweeverdienerpapieren,ingevuld door de pensioenfondsen van mijn overleden echtgenoot opgestuurd. Eind maart kreeg ik bericht dat ik voor 1 juli iets zou horen .Vandaag kreeg ik een brief dat e.e.a wel tot 1 november kan duren .Het ABP geeft nu zelf aan dat er veel meer aanvragen waren dan dat men had gedacht .Wat een geblunder van het ABP.

    Amesor says:

    Quote:
    “De hoogte van de aanvulling samenvallende diensttijd is afhankelijk van het aantal samenvallende jaren voor 1986 respectievelijk tussen 1986 en 1995. Het maximumbedrag voor de aanvulling samenvallende diensttijd is € 293,- bruto per jaar, per persoon, per volledig samenvallend dienstjaar voor 1986”

    Mijn vrouw en ik hebben een toewijzing van het ABP ontvangen. Hoe moet ik bovenstaande lezen? Wij hebben beide voor 1 januari 1995 pensioen opgebouwd.
    Mijn vragen:
    – Krijgen mijn vrouw en ik nu beide de €293,–? Ik heb van het ABP wel een aanvulling ontvangen. Zo ja hoe moet ik het dan voor mijn vrouw regelen?
    – Geldt de €293,–, voor ieder samenvallend dienstjaar? Zo kun je bovenstaande quote immers ook lezen?
    – In heb sinds 2017 AOW en pensioen. Op het meldpunt lees ik dat iemand er €100 bij krijgt, ik ongeveer 25.
    Groeten

      MAX Vandaag says:

      Beste Amesor, bedankt voor uw reactie. Op de website van Meldpunt is nog wat meer informatie te vinden over dit onderwerp, waaronder een link naar de meest gestelde vragen: https://www.maxmeldpunt.nl/pensioen/aanvulling-tweeverdieners-abp-aanvragen/ MAX-leden kunnen daarnaast met vragen, problemen of klachten gratis terecht op het telefonisch spreekuur van de MAX Ombudsman op nummer 035-677 55 11, elke werkdag van 10 tot 12 uur.

    Hankie says:

    Beste Max-Ombudsman,
    Ik heb al eerder de papieren voor aanvulling voor de beide pensioenfondsen aangevraagd en opgestuurd.
    Ik kreeg van het ABP bericht dat ik het bedrag al maandelijks bij mijn pensioen ontvang,
    Dit is me eigenlijk niet opgevallen,
    Ik wilde u dit positieve bericht even laten weten.
    Hanneke van Halem, Maarssen

    Nykl says:

    Goedendag,
    ik heb vandaag reactie van de ABP gekregen waar staat:
    “U krijgt de aanvulling samenvallende diensttijd al in uw pensioen”.
    Deze regeling is dan automatisch toegepast, neem ik aan. Waarom zijn er dan zoveel mensen die het niet krijgen vraag ik mij af. Ik kan het niet controleren dus moet ik geloven wat de ABP schrijft.