huurders

Huurders vaak niet blij met woonsituatie

Te klein en te duur: dat vinden de meeste huurders van hun huidige woning. Veel van hen zouden liever in een koophuis wonen, maar deze zijn lastig te vinden voor degenen met een kleine beurs. Dat blijkt uit onderzoek van ING Bank.

Ontevreden

Elk jaar analyseert ING het vertrouwen van de Nederlander in de huizenmarkt. Uit de resultaten van de eerste 3 maanden van 2018 blijkt dat vooral huurders ontevreden zijn. Slechts 15 procent is blij met de huidige woning. De rest vindt de woning waar zij nu wonen te duur (23 procent), te klein (49 procent) of zou graag een tuin hebben (39 procent). Veel van hen willen daarom ook graag in een koopwoning wonen, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. De Nederlandse woningmarkt is overspannen; zeker mensen met een kleine beurs vallen buiten de boot.

Bouwen, bouwen en nog eens bouwen

Dit probleem is al langer aan de hand in Nederland. Met name de grote steden kampen hiermee, omdat steeds meer mensen hier willen wonen. Als antwoord hierop zijn steden zoals Amsterdam en Utrecht naarstig op zoek naar locaties binnen de gemeentegrenzen waar nog gebouwd kan worden. In Amsterdam wordt er bijvoorbeeld binnen afzienbare tijd een volledig nieuwe wijk gebouwd tussen Amsterdam-West en Zaandam. Hier komen net zo veel huizen te staan als in de hele stad Haarlem.

Openbaar vervoer

Hoewel de woningcapaciteit vergroten een logische stap lijkt, lost dit het woningprobleem niet op, zegt Wim Flikweert, manager wonen bij de ING. Volgens Flikweert moet er ook geïnvesteerd worden in de bereikbaarheid van de Randstad, zodat mensen eerder bereid zijn om buiten de stad te gaan wonen. Hierin staat hij niet alleen. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) trekt in 2017 al aan de bel, want zij vreest voor onbereikbaarheid van de steden als er huizen bijkomen, maar geen nieuwe infrastructuur. De vereniging pleit zelfs voor een bouwstop in de steden als er geen concrete plannen komen voor meer openbaar vervoer.

Geldkwestie

Of dergelijke plannen voor openbaar vervoer er komen, is nog onduidelijk. Het kabinet heeft 2 miljard uitgetrokken voor de verbetering hiervan, maar van deze 2 miljard krijgen Randstad-gemeenten elk 200 miljoen. Dat lijkt veel, maar dat is het niet. De aanleg van een lightrail-verbinding tussen Zoetermeer en Rotterdam kost bijvoorbeeld al 700 miljoen. Dit geld moet door de gemeenten zelf opgehoest worden.

(Bron: archief, De Telegraaf, ING, NOS)

Geef een reactie

Reacties (3)

    oosterwijck says:

    Als de overheid de prijzen, van huurwoningen en koopwoningen wil opdrijven, moet de overheid schaarste creeeren. En dat gebeurd op grote schaal. Al tientallen jaren zorgt de overheid voor een tekort op de woningmarkt, door afbraak van betaalbare woningen (die bewust geen onderhoud krijgen) en verkoop van sociale woningen (voor veel te hoge koopprijzen). De inkomsten van corporaties verdwijnt in de zakken van de directie (vaak 2 directeuren, waar vroeger één administrateur zat). Met het gevolg dat jonge mensen, die willen uitvliegen en een gezin willen stichten, jarenlang op een wachtlijst staan voor een betaalbare woning. Zowel huurprijzen als koopprijzen zijn tot waanzinnige hoogte gestegen. Hieruit blijkt de onvoorstelbare minachting van de politiek voor de bevolking. Vergelijk het met de omliggende landen en ervaar, welk onrecht de bevolking wordt aangedaan. In Duitsland kost een woning ongeveer de helft. In Belgie zijn woningen gemiddeld 25% goedkoper. De enige provincies in Nederland waar woningen nog betaalbaar zijn: Groningen, Friesland en Zeeland, wil geen hond wonen, omdat er geen werk te vinden is. … Mijn vrouw woont in Belgie in een nieuwbouw senioren appartement, gelegen en omringd in/door een prachtige tuin en gesitueerd aan de rand van een historische stad. Ze hoeft maar 200 meter te lopen naar een prachtig natuurgebied (met een rustiek beekje) en toch maar 500 meter vanaf de Grote Markt. Drie supermarkten en een bibliotheek op loopafstand. Een huurprijs van €315. In Duitsland is de woningmarkt nog goedkoper. Kom daar maar eens om in Nederland. In Nederland betaal je voor een vergelijkbaar appartement minimaal €900.

      Wim038 says:

      Ben het met het bovenstaande voor meer dan 100% eens!!!!

    MvdBerg says:

    Allereerst een taalkundig feitje: ‘Ophoesten’ levert geen geld op maar rochels.

    En ’te klein en te duur?’ In mijn woonplaats zijn veel huurwoningen voor ouderen te groot en te oncomfortabel. Decennia lang is een tuin bij je woning het handelsmerk van Lelystad geweest. Maar nu de bevolking veroudert, zijn al die tuinen een handicap. Veel huizen zijn veel te groot, hebben achterhaald sanitair en te hoge drempels van buiten naar binnen. En nieuwbouw? Hetzelfde laken en pak.