Inchecken ov-chipkaart

Kijk uit voor 20 euro afschrijving bij treinvertraging: hoeveel tijd heeft u na het inchecken?

Bent u al ingecheckt op het station en gaat u eerst een hapje eten? Of moet u lang wachten op een vertraagde trein? Houd dan goed in de gaten hoelang u al op het station rondloopt. Want als u pas een uur na het inchecken de trein pakt (of helemaal niet met de trein reist), kan dat geld kosten. Hoe werkt deze regeling precies?

Pech op het spoor, vertraging rond Amsterdam, Schiphol en Utrecht

In oktober 2023 ligt het treinverkeer grotendeels stil op trajecten tussen Amsterdam, Schiphol en Utrecht. Door een reeks van pechgevallen – een systeemstoring bij Schiphol, een gestrande trein bij Utrecht en een aanrijding van een vrachtwagen met een spoorbrug in Heemstede – ontstaan er langdurige vertragingen. En reizigers die een uur op hun trein moeten wachten, kunnen dan zomaar eens 20 euro extra kwijt zijn. Dat geldt ook voor reizigers die na het wachten weer uit hebben gecheckt en hebben gekozen voor alternatief vervoer.

Wat moet u doen na het inchecken?

In veel grote stations kunt u alleen via de toegangspoortjes naar binnen en naar buiten. Als u incheckt, kunt u binnen 60 minuten kosteloos uitchecken op datzelfde station. Stel dat u gaat winkelen of een hapje gaat eten op een groot station, zoals Utrecht Centraal. Als u dan binnen een uur hetzelfde station via de toegangspoortjes verlaat, dan hoeft u niet te betalen voor het in- en uitchecken. Ook al heeft u niet eens een treinreis gemaakt. Mocht u tijdens een overstap tijd over hebben, dan heeft u 35 minuten om gratis uit- en weer in te checken, om bijvoorbeeld te eten en te drinken. Als u met een ov-chipkaart op saldo reist, zorg dan wel er voldoende geld op staat (10 euro als u een abonnement heeft, 20 euro voor niet-abonnementhouders).

NS-trein drukte
Lees ook: Hoe kunt u van tevoren controleren of het druk is in de trein?

Wat gebeurt er als u te laat bent met uitchecken?

Maar bent u 60 minuten na het inchecken nog niet aan een treinreis begonnen? Bijvoorbeeld als uw trein een technische storing heeft en u noodgedwongen weer moet uitchecken op het vertrekstation? Dan kan het gebeuren dat er automatisch 20 euro van uw rekening wordt afgeschreven. Voor reizigers met een kortingsabonnement is dit bedrag 10 euro. Een woordvoerder van de NS beaamt tegenover RTL Nieuws dat dit af en toe gebeurt. “Bijvoorbeeld door vertraging, zoals in dit geval (de vertragingen van begin oktober, red.), mensen die een vergaderlocatie achter de toegangspoortjes bezoeken of langere tijd verblijven in een restaurant binnen het station.”

Wat kunt u doen als er te veel geld is afgeschreven?

Wanneer u met grote vertraging aan een treinreis begint en alsnog op een ander station uitcheckt, corrigeert het systeem de afschrijving. Dan wordt dus de ritprijs van uw rekening afgeschreven, in plaats van die 10 of 20 euro. Maar controleer goed of dit ook daadwerkelijk gebeurd is. Via Mijn NS en de NS-app op uw smartphone kunt u een overzicht van uw transacties terugvinden. Als er onterecht een te hoog bedrag is afgeschreven, bijvoorbeeld door een vertraging, kunt u bij de NS geld terugvragen.

GVB tram bus Amsterdam
Lees ook: Geen kaartjes meer bij de chauffeur in Amsterdamse tram en bus: welke alternatieven zijn er?

Inchecken met ov-chipkaart: alweer bijna geschiedenis

Sinds de introductie van de ov-chipkaart in 2009 hebben steeds meer reizigers gebruik gemaakt van het gele pasje. Maar wist u dat het tijdperk van deze ov-chipkaart alweer op zijn einde loopt, omdat de technologie verouderd blijft te raken? Deze ov-chipkaart blijft sowieso tot 2025 geldig in het openbaar vervoer, maar inmiddels is er al een opvolger. Met het systeem OVpay kunt u ook inchecken met uw bankpas, mobiele telefoon smartwatch. Via MAX vakantieman kunt u meer lezen over het gebruik van OVpay.

(Bron: Archief, MAX vakantieman, NS, ANP RTL Nieuws. Foto: Dutchmen Photography/Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Amaranthus says:

    Van het laatste gegeven was ik door de ns al op de hoogte gebracht via een nieuwsbrief. Op de website las ik verder:

    Heb je een abonnement?
    Dan blijf je reizen met je Ov-chipkaart. Deze blijf je ook gebruiken voor andere diensten, zoals het huren van een Ov-fiets, de fietsenstalling of het krijgen van reizigerskorting op een P+R terrein.

    Had ik even opgezocht omdat ik dus een abonnement heb.