Vakantie

Hoe zit het? Mag u met mensen uit andere gezinnen op vakantie?

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: Mag u met mensen uit andere gezinnen op vakantie?

Op vakantie in Nederland

Het duurt nog even voordat de zomervakantie begint, maar veel mensen zijn nu al plannen aan het maken. De coronamaatregelen zijn immers versoepeld, dus het ziet ernaar uit dat de vakantie niet volledig in het water valt. Een trip naar het buitenland is misschien nog wat lastig, maar in principe kunnen alle faciliteiten op Nederlandse vakantieparken en campings vanaf 1 juli weer open, waardoor een binnenlands verblijf goed mogelijk is.

Mag dat wel, of niet?

Alhoewel, wat als u met mensen uit andere gezinnen op vakantie gaat? Mag dat nu wel? Het antwoord op deze vraag kan per fase in de coronacrisis verschillen. Op het moment van schrijven kan het eigenlijk niet. Het begint al bij de weg er naartoe. Het is momenteel niet zo verstandig om 1 of meerdere vrienden mee te nemen in de auto, waardoor u allemaal met eigen vervoer zult moeten komen. En dan is er nog de 1,5 meter afstand. Alleen mensen die in hetzelfde huis wonen hoeven deze afstand niet te houden, maar vrienden of familieleden uit andere gezinnen dus wel. Dat laatste is vrijwel onmogelijk in een vakantiewoning van normaal formaat.

Omdat er nog steeds zoveel obstakels zijn rondom vakantie, is het op de parken van Landel Greenparks bijvoorbeeld niet toegestaan om met mensen uit andere huishoudens in 1 huisje te verblijven. Ook bij Center Parks is dit niet de bedoeling. De verhuurder laat aan RTL Nieuws weten dat zij dit echter moeilijk kunnen controleren of dit ook echt niet gebeurt, maar het bedrijf hoopt dat iedereen verstandig is en zich aan de regels houdt.

Afzonderlijke huisjes kunnen wel

Wat wel kan is het boeken van verschillende huisjes, maar ook hier zitten nadelen aan. Zo kunt u er niet samen op uit trekken omdat het in principe nog steeds niet is toegestaan om met meer dan 3 mensen uit andere gezinnen samen te komen in de buitenlucht. Deze regel geldt uiteraard ook op vakantieparken. De kans dat u hier meteen om beboet wordt is sinds de versoepelingen van 11 mei 2020 wel kleiner, maar u kunt er we op aangesproken worden door handhaving of politie.

Hoe zit het met zomervakanties?

Wie vandaag besluit morgen naar een vakantiepark te willen met vrienden is dus in overtreding, maar hoe zit dat als u nu een vakantie boekt met vrienden voor over een maand of 2? Dat is nog onduidelijk. De kabinet heeft verdere versoepelingen aangekondigd die doorgang zullen vinden als de besmettingsgraad niet oploopt. Wellicht dat de overheid er ook voor kiest om de maatregelen rondom het samen reizen en samenkomen te versoepelen, maar dat valt nu nog niet te zeggen. Deze maatregelen zijn eerder niet versoepeld, maar wie weet gebeurt dit binnenkort wel.

Conclusie:

Als alles meezit gaan alle faciliteiten op vakantieparken en campings vanaf 1 juli 2020 weer open. Dat maakt een vakantie in eigen land makkelijker, maar als u met mensen uit andere huishoudend op vakantie gaat kan het alsnog lastig zijn. Op het moment van schrijven is het nog steeds niet de bedoeling om met meerdere mensen uit andere huishoudens in 1 vakantiewoning te verblijven. U kunt hier immers lang niet altijd 1,5 meter afstand houden en dat moet wel. Ook met meer dan 3 mensen uit andere gezinnen een buitenactiviteit doen mag eigenlijk niet. Politie of handhaving kan u hierop aanspreken en u zelfs een boete geven. De kans dat zij u daadwerkelijk beboeten is sinds de versoepelingen van 11 mei 2020 wel kleiner dan voorheen.

Of u tijdens de zomervakantie ook niet mer meerdere mensen uit andere gezinnen in 1 vakantiewoning mag verblijven is nog onduidelijk. De regels kunnen dan veranderd zijn.

(Bron: RTL Nieuws, Rijksoverheid, Politie)

Geef een antwoord