coronatijd

Hoe zit het? Is het in coronatijd strafbaar om buitenshuis met 2 of meer mensen samen te komen?

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: Is het in coronatijd strafbaar om buitenhuis met 2 of meer mensen samen te komen?

Meer over samenkomen in coronatijd

Eerder besteden we in deze rubriek aandacht aan de vraag ‘mag u in coronatijd met meer dan 3 mensen op balkon of in de tuin zitten?’ Heel veel mensen blijken zich dit af te vragen, waardoor het ons een goed idee lijkt om dieper in te gaan op het samenkomst-vraagstuk. Want is het bijvoorbeeld strafbaar om momenteel buitenshuis met 2 of meer mensen, die allemaal niet bij elkaar in huis wonen, samen te komen? Bijvoorbeeld omdat u met 2 of meerdere vrienden een stukje wilt lopen of fietsen?

Verboden

Het antwoord op deze vraag is ja. Ja, het is momenteel strafbaar om buitenshuis samen te komen met 2 of meer andere mensen die niet bij u in huis wonen. Ook als u afstand houdt. Hoe dat komt? Op de website van de politie wordt het uitgelegd: “In de noodverordening (verordening die het handhaven van de coronaregels mogelijk maakt, red.) zijn namelijk 2 verschillende dingen strafbaar gesteld:
1. Het is verboden om samenkomsten te laten plaatsvinden, te (laten) organiseren of te laten ontstaan, dan wel aan dergelijke samenkomsten deel te nemen.
2. Het is verboden zich in een groep van 3 of meer personen op te houden zonder dat iedereen onderling een afstand houdt van ten minste 1,5 meter.”

Het doelbewust afspreken met 2 of meer mensen die niet bij u in huis wonen wordt door de politie een samenkomst genoemd en mag nu dus niet. Als u met deze mensen in 1 huis woont is het een ander verhaal. Dan mag het wel doelbewust samenkomen wel.

Boete

Hoewel samenkomen nu nu niet mag, zal de politie of handhaving in veel gevallen niet direct een boete uitschrijven. Meestal krijgen mensen die zich hier schuldig aan maken eerst een waarschuwing. Luistert men niet? Dan kan er alsnog een boete volgen. Die boete is dan 390 euro.

Boete bij samenkomsten binnenshuis?

Ook binnenshuis mag u niet te veel mensen ontvangen. Hiervoor geldt dat u niet meer dan 3 mensen tegelijk op bezoek mag hebben. Woont u kleiner en kunt u geen 1,5 meter afstand houden als u 3 mensen op bezoek heeft? Dan moet u het aantal bezoekers reduceren.

Als u zich niet houdt aan deze regel kunt u een boete krijgen. Want binnenshuis een groep vormen is net zo strafbaar als buitenshuis met 3 of meer mensen samenkomen. De politie plaatst er wel een kanttekening bij: “primair richt onze handhaving zich op de publieke ruimte.”

Dat wil overigens niet zeggen dat de politie en handhavers zich niet inzetten om te grote bijeenkomsten binnenshuis op te sporen. Er zijn al verschillenden bruiloften en feestjes stilgelegd om deze reden. Zo heeft de politie al een einde moeten maken aan een meest met meer dan 40 gasten in Arnhem en heeft zij in moeten grijpen in een bedrijfspand in Zaandam waar een pokertoernooi aan de gang was.

Conclusie

Het is in principe strafbaar om nu buitenshuis met 2 of meer mensen samen te komen. U mag dus eigenlijk niet met 2 vrienden die ieder in een ander huis wonen een stukje gaan wandelen, fietsen of welke gezamenlijke activiteit dan ook ondernemen. Ook niet als u 1,5 meter afstand houdt. Dit wordt door de politie aangeduid als een samenkomst en dat mag niet. Als u dit toch doet en de politie of handhaver ziet dit, dan kunt u een boete van 390 euro krijgen. In de praktijk krijgt u waarschijnlijk eerst een waarschuwing. Ook binnenshuis mag u niet te veel bezoek ontvangen. Als u dit wel doet kunt u ook hiervoor beboet worden.

(Bron: Politie, Rijksoverheid, RTV NH, De Gelderlander)

Geef een reactie