Giften goede doelen zitten weer in de lift

Het is een goed jaar geweest voor goede doelen. In 2015 gaven donateurs 3,6 procent meer geld aan 40 grote doelen dan een jaar eerder.

Vluchtelingencrisis

In totaal kregen de goede doelen 829 miljoen euro binnen door eigen fondsenwerving, blijkt uit onderzoek van de Volkskrant. KWF Kankerbestrijding, al jaren het grootste goede doel, zag de donaties met 5 procent toenemen tot 116,9 miljoen euro. Artsen zonder Grenzen en het Rode Kruis volgen, beide organisaties kregen 51 miljoen euro. Voor het Rode Kruis betekende dat een groei van een kwart ten opzichte van 2014. Dat heeft onder meer te maken met de vluchtelingencrisis.

Greenpeace

Greenpeace had een minder goed jaar, de giften daalden in 2015 met 8 procent na imagoschade. Er was vorig jaar ophef over een topman, die voor zijn werk per vliegtuig tussen Amsterdam en Luxemburg bleek te pendelen. Dit jaar ziet er volgens Greenpeace “gelukkig een stuk beter uit”.

Sterkste imago

Van alle goede doelen heeft KWF Kankerbestrijding het sterkste imago onder de Nederlandse bevolking. Het Rode Kruis en de Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa) staan op plaats 2 en 3. Dat blijkt uit een tweejaarlijks onderzoek van een merkenonderzoeksbureau onder 2000 Nederlanders.

Situatie in eigen land

Ook het Wereld Natuur Fonds, CliniClowns, de Hartstichting, UNICEF en Artsen zonder Grenzen scoren goed op het gebied van reputatie. Volgens de onderzoekers hebben goede doelen die zich richten op het verbeteren van de situatie in eigen land “duidelijk een streepje voor” bij de gemiddelde Nederlander.

(Bron: ANP)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Hanneman says:

    Da’s op z’n zachtst gezegd heel bijzonder. Je zou in deze tijd, waarin in den lande de werkeloosheid om zich heen slaat, mensen van een schrale ondersteuning naar een nog armoediger potje worden doorverwezen, het aantal medelanders dat in armoede door dit welvaartsbestaan strompelt alleen maar stijgt, eigenlijk verwachten dat er minder geld is voor de “goede doelen”. Maar schijnbaar is er onder de bevolking nog steeds een besef van hoewel sober, een bestaan toch is te doen en dat we daarmee mazzelen. U had even zo goed in Sudan, of zo’n land, geboren kunnen wezen. En weliswaar zijn we maar geldvee, áls we zorg nodig hebben is het, ondanks dat het een onrechtvaardig en waardeloos traject is, véél te dúúr, waardoor veel armoede ontstaat, gelukkig wel verkrijgbaar.
    Solidair met de échte stakkers en met tegenzin tevreden over iets. Want het zou allemaal beter kunnen. Écht!!!

    oosterwijck says:

    Gelukkig heb ik een goed gevoel bij de hulpacties van omroep Max. … Vooral de hulp in Moldavie en Roemenie spreken me erg aan. … Bij veel hulporganisaties heb ik mijn twijfels. Ik vermoed, dat het merendeel van de opgehaalde gelden, wordt gebruikt voor huisvesting van de stichting, salarissen van het bestuur en de rest van het geld gebruikt wordt om te beleggen. Ik heb eens een fondsenboek ingezien, waar alle tegoeden van hulporganisaties in worden vermeld. Er stonden miljarden op de bankrekeningen. Ik denk dat zoiets niet mogelijk moet kunnen zijn, … als je geld inzamelt voor hulp, dan moet die hulp ook gegeven worden en niet op een bankrekening gestald worden. Er klopt een heleboel niet. Laatst zag ik een lijst met salarissen van de bestuurders van goede doelen. Daar schrik je van. Mensen die vijfjes en tientjes geven van hun (karige) inkomen…. hoeveel van die briefjes zijn er nodig om die salarissen van tonnen te betalen, aan de parasieten van het goede doel. Een ander fenomeen, dat de kop op steekt, is het microkrediet. Hier wordt het gebracht als hulp aan de aller armsten in ontwikkelingslanden, maar daar is het een molensteen om de nek van hardwerkende mensen, die woekerrentes moeten betalen. Ik heb een documentaire gezien, dat arme boeren, zelfmoord plegen, omdat ze mateloos onder druk worden gezet om hun microkrediet (nog geen 100 euro) terug te betalen. Zelf geef ik 1/10 deel van mijn inkomen aan een goed doel. Een doel dat ik zelf heb uitgekozen en de hulp ga ik zelf brengen. Dan weet ik zeker dat het goed terecht komt.