aardbeving-Syrië

Aardbevingen in Turkije en Syrië: dit kunt u doen om te helpen

In de nacht van zondag 5 op maandag 6 februari 2023 zijn Turkije en Syrië opgeschrikt door een zware aardbeving. Het epicentrum ligt in de buurt van Gaziantep, wat bij de grens van Turkije met Syrië ligt. Onder andere Aleppo behoort tot het rampgebied.

Noodhulp vanuit de hele wereld

Noodhulp wordt vanuit de hele wereld aangeboden. In Turkije komt dat al goed op gang, in Syrië is het lastiger. Dat komt onder meer door de oorlog die er al 12 jaar gaande is. Vanuit Nederland is er een zoek- en reddingsteam (USAR) naar Turkije vertrokken. Ook is er een toestel van Defensie naar het land gestuurd met reddingsmiddelen. Verder worden specialistische teams uit onder meer Amerika, Israël, Groot-Brittannië, Frankrijk, Japan, Zwitserland, Spanje, Oostenrijk en Duitsland ingezet in Turkije. De Europese Unie helpt vanuit de ruimte. Satellieten maken gedetailleerde kaarten van het rampgebied, zodat hulpverleners op de juiste plekken kunnen zoeken.

MAX Maakt Mogelijk helpt mee

Wilt u de getroffen gebieden helpen? Dat kan op verschillende manieren. MAX Maakt Mogelijk werkt samen met Project HOPE. Een hulpteam is naar een van de getroffen gebieden in Turkije. Een steentje bijdragen kan via een donatie via de website. De hoogste prioriteit is om daar waar mogelijk de getroffen bevolking medische hulp te bieden. Een van de grootste openbare ziekenhuizen in het rampgebied is volledig ingestort. Het verplegend personeel en de patiënten zijn onder het puin bedolven. Het team van Project HOPE zal ter plaatse de levering van medische noodpakketten en medicijnen coördineren.

Giro555 is geopend

De Samenwerkende Hulporganisaties hebben op 7 februari 2023 Giro555 geopend. Het speciale rekeningnummer is een initiatief van 11 samenwerkende hulporganisaties: Care, Cordaid, Kerk in Actie, Nederlandse Rode Kruis, Oxfam Novib, Plan Nederland, Save the Children, Stichting Vluchteling, Terre des Hommes, Unicef Nederland en World Vision. Zij zetten zich samen in voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. Op 15 februari 2023 wordt een nationale actiedag georganiseerd.

Het Rode Kruis

Het Rode Kruis is bij Giro555 aangesloten. Via de website kunt u hiervoor geld doneren. Eerder werd al Giro7244 geopend. In 24 uur tijd is daar al 2 miljoen euro opgehaald. Maar de internationale organisatie schat in dat er zo’n 70 miljoen euro in totaal nodig is. Maandag 6 februari zit een woordvoerder van de organisatie in Tijd voor MAX om te vertellen wat ze daar doen. Dit kunt u via hier terugkijken.

Artsen zonder Grenzen

Ook Artsen zonder Grenzen zet zich in voor de slachtoffers van de aardbeving. Zo hebben ze onder meer gewonden opgevangen en behandeld en noodkits beschikbaar gesteld aan ziekenhuizen en klinieken. Ook delen de medewerkers dekens en essentiële levensmiddelen uit. Het is koud in de landen, in het noorden van Syrië sneeuwt het al een aantal dagen achtereen. Via de website kunt u geld doneren om de organisatie te helpen.

Save the Children

Ook de internationale organisatie Save the Children is in Turkije en Syrië aanwezig. Ze voorzien mensen van basisbenodigdheden en helpen bij medische hulp. Ze vragen ook aandacht voor psychosociale- en traumazorg voor de kinderen en nabestaanden van slachtoffers. Vooral voor de Syrische kinderen is de aardbeving een grote klap, omdat dit bovenop de oorlog in het land komt. Via de website kunt u een steentje bijdragen. De organisatie zit 6 februari in de uitzending van Tijd voor MAX en vertelt over de situatie in de landen. De uitzending is via hier terug te kijken.

Stichting Internationale Humanitaire Hulporganisatie Nederland

De Stichting Internationale Humanitaire Hulporganisatie Nederland (IHH NL) helpt overal ter wereld mensen die humanitaire hulp nodig hebben. Zij zetten zich ook in voor de slachtoffers van de aardbeving in Turkije. Ze hebben een grote achterban met Turkse vrijwilligers in Nederland en Turkije. Een financiële bijdrage leveren kan via de website.

(Bron: NOS, RTL Nieuws, websites genoemde hulporganisaties. Foto: ANP)

Geef een antwoord

Reactie

    hafeelabdullah201 says:

    het ergste is dat mensen er niet uit kunnen